BURNA KARIJERA

TKO JE ŽELJKO DOLAČKI? Upleten u niz afera, a iz svih izišao neokrznut

Zagreb, 190714.Ulica Matice hrvatskeKonferencija za medije povodom dovrsenog kriminalistickog istrazivanja nad pet osoba tijekom kojeg je u suradnji s Carinskom upravom zaplijenjena veca kolicina lazne markirane robe. Na konferenciji su prisustvovali voditelj Sluzbe organiziranog kriminala Zeljko Dolacki i predstavnik Carine Antonio Mucnjak, pomocnik ravnatelja sektora za nadzor.Na fotografiji: Zeljko Dolacki i Antonio Mucnjak.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Suvar / CROPIX / CROPIX

I dok je s jedne strane uhićenje Željka Dolačkog izazvalo šok i nevjericu, prije svega u javnosti, u policijskim krugovima ima i onih koji su od početka bili skloni nestanak 2 kg zlata i oko 280.000 eura pripisivati upravo Dolačkom. Pozivaju se pritom na činjenicu da je i u akciji “Cash”, koja je početkom 2000-ih vođena kao akcija posebnog Ostojićeva tima za lov na Antu Gotovinu, nestao novac koji je bio namijenjen za posebne operativne troškove.

Dolački je bio dio policijskog tima koji je, po tadašnjem nalogu tužiteljice Dunje Pavliček te istražnog suca Radovana Ortynskog, istraživao niz krvavih obračuna u Zagrebu. Bio je jedan od ljudi koji su privodili “dečke s Knežije”. Uspio je tada pridobiti i prve pokajnike, ali cijeli je postupak neslavno završio i prva optužnica protiv “mafije” srušila se kao kula od karata.

Spočitavalo mu se podmetanje rukavice s tragom DNK u slučaju ubojstva Željka Šobota, ali i to je ostalo na spekulacijama, a disciplinski ga se obrađivalo još u vrijeme ministra Šime Lučina zbog sumnje da je onemogućavao neke krim-obrade. Ništa mu se nije dokazalo. Slovio je kao čovjek od povjerenja Ranka Ostojića, bio je dio posebnog tima kojeg se nakon smjene vlasti nastojalo prikazati kao “pokvarene policajce”. No, Dolački je iz svih postupaka izišao neokrznut i u studenom 2012. izabran je na mjesto načelnika Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke. I u protekle četiri godine bilo je nekih predstavki na njegov račun, ali tvrdilo se da se radilo o optužbama onih koje je Dolački progonio.

Nakon nestanka zlata i novca iz sefa Dolački nam je osobno rekao kako je on prvi ponudio da on i svi njegovi podređeni budu podvrgnuti detektoru laži, što je i provedeno. I nisu pali ni na jednom pitanju. Suspendiran je, a spočitavalo mu se da nije popisao spise koje je držao u sefu. Neslužbeno postoji nekoliko verzija priče o uhićenju Dolačkog. Prema jednoj, u to se išlo tek kad su prikupljeni dokazi. Ako bi sve palo u vodu, ovo bi bila još teža kompromitacija policije, pa i ministra Vlahe Orepića osobno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:48