IZA KULISA

Tko muti karlovačke vode? (ne) zna se.

    AUTOR:
    • Mario Pušić

  • OBJAVLJENO:
  • 25.06.2019. u 00:22

Duga Resa, 230619.
Zbog obilnih padalina, zamutille su se karlovacke rijeke. Najbolje se vidi na rijeci Mreznici koja je poznata po svojoj zelenoj boji, a sada je smedja.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
CROPIX

Klimatske promjene su za*ebana stvar, ali ne dao Bog da svijet zahvate Karlovačke klimatske promjene (KKP).

Dok ove obične podižu temperaturu zraka i razinu mora za centimetar ili dva, otope pokoji ledenjak na Antarktici i nešto snijega na Kilimandžaru, pa ulete s pljuskom usred sunčanog dana, ili toplinskim udarom u cičoj zimi, KKP su mnogo razornije. Evo dokaza.

Rijeka Mrežnica već je sedam dana mutna i blatnjava, kakva nije bila otkada teče, samo da je pribaviti anakondu, par krokodila i jato pirana, bila bi ista Amazona. Ali samo od Generalskog Stola pa 30 kilometara naniže do Karlovca, gdje muti i Koranu. Uzvodnih 40 kilometara je sve u redu, iako i taj dio rijeke teče pod istim nebom.

Samo mjesec dana ranije ista rijeka zabilježila je najviši vodostaj otkako su izmišljeni centimetri, a Kupa i Korana su u posljednjih nekoliko godina premašile stoljetne vodostaje, pa ih onda opet oborile.

Dobra je do 2010. godine bile krška ljepotica, a danas je ubijena rijeka. KKP je karlovačkom kraju očito donio i Hidroelektranu Lešće, koja je Dobri dvometarskim vodnim valovima iz presnažne akumulacije uništila korito i obalu, a slučajno su se u toj razini stvorile blatnjave vrulje u Mrežnici u Generalskom Stolu.

To je super, jer može i gore. Karlovačke klimatske promjene već sutra mogu donijeti pet brana na Korani od Karlovca do Slunja, na svakome od 93 mrežnička slapa po jednu protočnu hidroelektranu, te ujezeriti i Kupu gradnjom HE Brodarci.

Poslovica kaže kako je dovoljno da jedna budala baci kamen i zamuti bunar, pa ga ni 30 mudraca više ne može razbistriti. Tko muti karlovačke vode? (Ne) zna se.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo