NAJINTIMNIJI PODATAK VIŠE NEĆE BITI JAVAN

Tko promijeni spol, dobit će novi rodni list

Prema sadašnjem zakonu svaka se promjena upisuje u stari rodni list
 AP

Transrodnim osobama koje promijene spol ta činjenica više neće biti navedena u rodnim listovima. Nakon što je najavila da će omogućiti registrirano partnerstvo istospolnim parovima, Vlada Zorana Milanovića odlučila je napraviti dodatni korak i u zaštiti rodnih manjina. Ministarstvo uprave, kako doznajemo, priprema izmjene Zakona o državnim maticama kojima će, među ostalim, omogućiti transrodnim i transseksualnim osobama da promijene podatak o spolu u rodnim listovima, ali to u njemu više neće biti navedeno. Promjena spola će, novim Zakonom o maticama, biti određena kao temeljni, a ne naknadni upis, odnosno osoba će dobiti novi rodni list.

Posebna bilješka

I sada osoba koja je promijenila spol može, naime, promijeniti taj podatak u svom rodnom listu, ali se prema važećem zakonu ta promjena može unijeti samo kao naknadni upis i posebna bilješka u postojećem rodnom listu.

A to znači da su s najintimnijim podacima da je Marko postao Marija i promijenio spol bili upoznati svi koji imaju uvid u rodni list. Budući da je riječ o osnovnom dokumentu za izdavanje svih drugih poput osobne iskaznice, putovnice, svjedodžbe... takav je podatak bio dostupan širem broju ljudi.

Teža duševna patnja

Izmjenama Zakona o maticama Kukuriku koalicija ispunjava jedno od svojih obećanja i realizira ono za što se zalagala kao oporba 2010., ali nije uspjela provesti jer se tadašnja HDZ-ova Vlada tome protivila. Tada su, podsjetimo, svojim prijedlogom tražili da se transrodnim osobama koje su promijenile spol omogući izdavanje novog rodnog lista. A isto su tražili i za osobe koje nisu bile na operaciji promjene spola, ali imaju liječničku dokumentaciju da već duže razdoblje žive u drugom rodnom identitetu i imaju vanjska fizička obilježja drugog spola jer uzimaju hormone.

- Ako prihvatimo argumentaciju stručnjaka da transseksualne osobe već zbog svoje različitosti osjećaju težu duševnu patnju, onda je loša svaka zakonska odredba koja im ne štiti privatnost i svaki put iznova nameće potrebu suočavanja s okolinom - objašnjavali su tada u SDP-u.

Koordinatorica udruge Kontra Sanja Juras pozdravlja najave izmjena Zakona o maticama i apelira da budu donesene što prije. - Jer transrodne osobe, a pogotovo maloljetne, žive u jako teškoj situaciji, proživljavaju strašne stvari, a krše im se i ljudska prava - upozorava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:14