OD 9. TRAVNJA

TKO STOJI IZA PRIVATIZACIJE, A TKO IZA KORUPCIJE? Na Hrvatskoj radioteleviziji kreće nova dokumentarna serija 'Je li moglo drugačije'

 
 HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT - HTV 1) u ponedjeljak, 9. travnja u 20.05 sati, započinje s prikazivanjem dokumentarne serije "Je li moglo drugačije", koja u četiri nastavka donosi dosad nepoznate pojedinosti o događajima koji su obilježili našu blisku povijest i rasvjetljava što se događalo iza kulisa političke i gospodarske scene u Republici Hrvatskoj.

HRT

Prvi nastavak bavi se pretvorbom i privatizacijom te traži odgovore na pitanja tko je osmislio pretvorbu, a tko privatizaciju, kako su se prodavale državne tvrtke dok je Hrvatska ratovala te je li dr. Franjo Tuđman znao sve o pretvorbi i privatizaciji. O toj rak-rani novije hrvatske povijesti govore bivši predsjednici Vlade, ministri i novinari te otkrivaju hrvatskoj javnosti nepoznate pojedinosti. Ekskluzivno o svojemu usponu i padu govori i Miroslav Kutle, koji gotovo osam godina nije dostupan hrvatskom pravosuđu.

Drugi nastavak nosi naslov "Bankarske igre" i istražuje tko je i zašto prodao hrvatske banke, jesu li one danas uistinu u stranome vlasništvu te tko je imao koristi od uništenja malih banaka. O '90-im godinama 20. stoljeća i slomu bankarskoga sustava u Republici Hrvatskoj govorit će, među ostalima, već spomenuti odbjegli hrvatski tajkun Miroslav Kutle.

Treći nastavak otkriva što se događalo poslije smrti dr. Franje Tuđmana, jesu li strane sile pomogle koalicijskoj šestorki u osvajanju vlasti 2000. godine te zašto je Ivica Račan odustao od novoga mandata 2003. godine i predao ga u ruke HDZ-u.

Četvrti nastavak bavi se korupcijom i pravosuđem. Naime, Ivo Sanader 2008. godine donosi Zakon o kaznenome postupku, a u dokumentarnoj seriji autori traže odgovor na pitanja je li taj neustavni zakon donio više štete nego koristi, jesmo li se stvarno obračunali s korupcijom ili ta bitka još nije ni počela. Na ta, ali i cijeli niz drugih pitanja, odgovaraju bivši predsjednici Vlade, ministri, sudionici političke hrvatske zbilje te analitičari i novinari.

HRT

Dokumentarnu seriju "Je li moglo drugačije" za Hrvatsku radioteleviziju proizvela je produkcijska tvrtka Dinaten projekt. Scenaristica i redateljica je Ivana Kovač, a urednik Mladen Ćapin.

Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT - HTV 1) u ponedjeljak, 9. travnja u 20.05 sati, prvi će nastavak dokumentarne serije "Je li moglo drugačije" biti dostupan i putem mobilnih uređaja, tableta te računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:04