ODVJETNICI

TKO SU BRANITELJI OBITELJI TODORIĆ I NIZA UHIĆENIH U SLUČAJU AGROKOR Angažirali timove koji su branili generale, bivšeg premijera, gradonačelnike...

 
Anto Nobilo, Ljubo Pavasović Visković, Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, Fran Olujić
 CROPIX

Odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović branitelji su Ivice Todorića. U posljednjih deset godina angažirani su u najznačajnijim i najsloženijim slučajevima koji su došli pred hrvatsko pravosuđe.

Među najpoznatijim klijentima su im bivši premijer Ivo Sanader, bivši predsjednik HGK Nadan Vidošević, zastupali su prvog čovjeka Dinama, Zdravka Mamića, zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, bivšu sisačko-moslavačku županicu Marinu Lovrić Merzel...

Oboje su pravničke karijere započeli u bivšoj državi, kao tužitelji. Jadranka Sloković 90-ih je bila angažirana u slučajevima ratnih zločina. Obranila je Vlatka Kupreškića, a onda s Čedom Prodanovićem i generale Rahima Ademija te Mirka Norca. Neko je vrijeme u obiteljskom sporu zastupala pjevačicu Severinu Vučković. Zbog prometne nesreće u Mađarskoj Prodanović je zastupao i Radimira Čačića, kada je bio prvi potpredsjednik Vlade.

Bez polemike

Odvjetnike Rajka Čogurića i Frana Olujića angažirao je Ante Todorić. Prvi pravni akt na temelju kojeg su počela uhićenja odvjetnik Čogurić je nazvao “političkom deklaracijom” u kojoj gotovo nema pravnih argumenata o kojima bi se polemiziralo. Među istaknutijim slučajevima Rajka Čogurića je obrana brokera Drage Mačeka, prvoosumnjičenog u aferi Brodosplit. Branio je i kolegu odvjetnika Zorana Markovića u aferi Spice, u kojoj su menadžeri iz Podravke novcem tvrtke željeli steći vlasništvo nad njom, a Markovića se sumnjičilo da je sudjelovao u spornim transakcijama.

Ranko Šuvar / CROPIX
Rajko Čogurić

Odvjetnik Fran Olujić ubraja se u zagrebačku zlatnu mladež. Sin je odvjetnika Željka Olujića, a prije osam godina punio je novinske stranice nakon što ga je policija nedaleko od Zadra uhitila zbog trgovine kokainom.

Davor Pongračić / CROPIX
Fran Olujić

Odvjetnica Jasna Novak brani Ivana Todorića. Ona je s kolegicom Višnjom Drenški Lasan podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o kaznenom postupku (Ustavni sud je dobar dio Zakona suspendirao), bila je angažirana u nizu zahtjevnih slučajeva. Branila je varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, a kao braniteljica po službenoj dužnosti u Fimi-Mediji zastupa Branku Pavošević. Činjenica da je zbog neslaganja s konceptom obrane otkazala punomoć bivšem premijeru Ivi Sanaderu, govori da joj slava i novac nisu glavni motivi u poslu.

Nekad prvu ženu koncerna Agrokor, Ljerku Puljić, u predstojećem će postupku braniti odvjetnica Ljiljana Planinić iz odvjetničkog društva Umićević.

Piruška Canjuga angažirala je odvjetnika Antu Nobila, koji je već pozicionirao njezinu obranu navodeći da je više vremena provela na čuvanju trudnoće i porodiljnom dopustu nego na poziciji u Agrokoru, gdje bi mogla donositi sporne odluke. Nobilo je također karijeru započeo u tužiteljstvu u bivšoj državi.

U Jugoslaviji je bio tužitelj protiv Andrije Artukovića, a do 1992., kada odlazi u odvjetnike, pokrenuo je procese za ubojstvo obitelji Zec. Tužitelj je bio i u trenutku uhićenja Željka Ražnatovića Arkana, kao i u postupku protiv Gorana Hadžića za krvavi Uskrs na Plitvicama. Kao odvjetnik branio je široki krug optuženika - Hrvoja Petrača, Miroslava Kutlu, Damira Polančeca, Josipa Perkovića u procesu koji se za ubojstvo hrvatskog emigranta protiv njega vodi u Njemačkoj...

Damir Krajač / CROPIX
Anto Nobilo

Predmet u Osijeku

Odvjetnika Nikolu Mandića angažirao je Hrvoje Balent. Zanat je brusio uz Matu Matića i Antu Madunića. Nakon što je Zdravko Mamić otkazao angažman Sloković i Prodanoviću, predmet u Osijeku preuzeo je Nikola Mandić s Ivanom Stanićem.

Odvjetnike Ljubu Pavasovića Viskovića i Igora Cišpera uzeo je kao branitelje Ivan Crnjac. Oni su u prvim izjavama demantirali da je Crnjac pokajnik. Pavasović je rekao i da se policijska akcija temelji na revizorskim izvješćima, a posrijedi su nepravilnosti u knjiženjima. Odvjetniku Pavasoviću mentor je bio Anto Nobilo. U javnosti je postao poznat po obranama osoba osuđenih zbog organiziranog kriminala. Odvjetnik Igor Cišper u odvjetništvo je došao iz Državnog odvjetništva, gdje je radio kao zamjenik ravnatelja USKOK-a.

Odvjetnika Matu Matića, angažirao je Mislav Galić. Jedan u nizu poznatih Matićevih klijenata bio je bivši potpredsjednik HDZ-ove Vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

Matić je i veliki kritičar posljednjih promjena ZKP-a kojima se ukida jamčevina kao zamjena za pritvorsku mjeru kada je posrijedi utjecaj na svjedoke ili opasnost od ponavljanja djela. Ivica Mazalin zastupa Ivicu Sertića. Riječ je o zagrebačkom odvjetniku u čije se predmete može ubrojiti i zastupanje optuženika iz Podravke u aferi Spice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:03