PRVI REZULTATI ISTRAGE

TKO SU NAPADAČI NA SRBE KOD KNINA? Policija digla prijave zbog incidenta u Đevrskama, napad u Uzdolju još se istražuje

 
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Policijska uprava šibensko-kninska i dalje traga za maskiranim nasilnicima koji su u srijedu oko 22 sata upali u ugostiteljski objekt Petko u Uzdolju kod Knina i lakše ozlijedili pet osoba.

Među njima je i 17-godišnji mladić koji je zbog zadobivenih ozljeda bio zadržan na liječenju u Općoj bolnici Hrvatski ponos Knin. Intenzivno se provodi kriminalističko istraživanje, no policija je vrlo suzdržana u informacijama za javnost, što i ne čudi jer je u ovoj fazi istraga tajna.

Kako doznajemo, policija još nije uhitila niti jednu osobu vezano uz napad u Uzdolju, ali tijekom četvrtka i petka više je osoba ispitivano u policiji. Kninskim su policajcima mnogo lakši “zalogaj” bila dvojica mladića, idejni začetnici i realizatori incidenta u lokalu u Đevrskama. Okrivljeni su, saznajemo od glasnogovornice PU šibensko-kninske Marice Kosor, za prekršaj protiv javnog reda i mira.

- U Policijskoj postaji Knin dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjakom i 25-godišnjakom, koji su okrivljeni za prekršaj iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Utvrđeno je da su okrivljeni 21. kolovoza oko 22.50 u Đevrskama Golfom šibenskih registracijskih oznaka u alkoholiziranom stanju došli u ugostiteljski objekt 62-godišnjaka. Nakon ulaska u objekt, 25-godišnjak je na naročito drzak i nepristojan način na nacionalnoj osnovi vrijeđao vlasnika ugostiteljskog objekta i pritom narušavao javni red i mir u prisustvu gostiju, dok je okrivljeni 28-godišnjak verbalno napao vlasnika nakon što ih je upozorio da ne oštećuju inventar jer će pozvati policiju. Okrivljeni su nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, uz optužni prijedlog, privedeni u kninsku Stalnu službu Općinskog suda u Šibeniku zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, dok je 28-godišnjak okrivljen i zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. On je, tijekom postupanja policije po ovom predmetu, 22. kolovoza oko 00.15 u Konjevratima zatečen kako u vidno alkoholiziranom stanju upravlja osobnim automobilom Golf, a tom prilikom je odbio alkotestiranje - referirala je Kosor.

Kninski su kuloari sigurni da dva slučaja nisu povezana, posebno zato što se, usporedi li se vrijeme iz policijskih prijava, iz Uzdolja do Đevrsaka ne može stići u tako kratkom roku. Dok su se u Đevrskama napadači, koje su i vlasnik i gosti mogli identificirati, ograničili na provokacije na nacionalnoj osnovi, razbijene boce i vješalice, dotle se u Uzdolju baratalo pripremljenim oružjem - palicama, daskama, čak i mačetom.

Desetak je napadača s “fantomkama” ušlo u lokal s ciljem devastacije inventara i ozljeđivanja prisutnih. Da su, za razliku od “kolega” iz Đevrsaka, napad isplanirali dokaz su i vozila koja su, zbog nemogućnosti kasnije identifikacije, ostavili upaljena uz glavnu cestu, podalje od parkirališta pred lokalom.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina: Za Đevrske pet prekršajnih i jedna kaznena prijava

O napadu u Đevrskama i Uzdolju oglasio se i glavni ravnatelj policije Nikola Milina, koji kaže da je ukupno podignuto pet prekršajnih i jedna kaznena prijava.

"PU šibenska je promptno reagirala, odmah su pronađeni počinitelje i podnesene su dvije prekršajne prijave. No temeljem prijave vlasnika kafića podnesene su još tri prekršajne prijave te naknadno jedna kaznena prijava za događaj prije mjesec dana. Znači, za Đevrske imamo pet prekrašjnih prijava i jednu kaznenu", rekao je Milina za RTL.

Kazneno je prijavljena i jedna osoba zbog incidenta od prije mjesec dana, također u Đevrskama, a radilo se o zločinu iz mržnje, dodao je Milina.

Počinitelji još nisu pronašli napadače iz Uzdolja. Milina je za RTL rekao da su u tijeku intenzivne mjere za pronalazak tih počinitelja, no policija za sada ne povezuje ta dva događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:50