DVA SKUPNIKA I JEDAN DESETNIK

TKO SU VOJNICI KOJI SU RANJENI U AFGANISTANU? Riječ je o mladićima iz Slavonije i Sesveta, poginulom je ovo bila prva međunarodna misija

U napadu na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu u Afganistanu u utorak ujutro ozlijeđena su tri hrvatska vojnika, od kojih je jedan u životnoj opasnosti
 MORH, CROPIX

Nakon što je ministar obrane Damir Krstičević objavio da su u napadu bombaša samoubojice ranjena tri hrvatska vojnika u Afganistanu, iz MORH-a su poručili da je riječ o dva skupnika i jednom desetniku. U međuvremenu je jedan od njih, onaj koji je imao ozljede glave i bio životno ugrožen, preminuo. Preostala dva vojnika su teže ozlijeđena i nisu životno ugrožena.

Radi se o mladim ljudima. Poginuli hrvatski vojnik je bio 1992. godište. Inače je iz Sesveta, a u sustavu Hrvatske vojske je bio pet godina. Ovo mu je bila prva međunarodna misija.

Druga dvojica stradalih vojnika su iz Osijeka i Vinkovaca. Jedan od njih je 1987. godište i u sustavu Hrvatske vojske je već 12 godina, a treći stradali vojnik je također 1992. godište, a on je u sustavu HV-a također 5 godina rekao je ministar Krstičević.

U MORH-u su istaknuli da su sva trojica prošli svu potrebnu obuku za operacije u kojima sudjeluju u Afganistanu te su imali svu propisanu i zaštitnu opremu.

Brigadni general Krešimir Tuškan rekao je da su ozlijeđeni vojnici pripadnici zapovjedništva specijalnih snaga Hrvatske vojske koje u Afganistanu djeluju u sastavu Specijalnih snaga NATO-a u - Special operation advisory group pod britanskim vodstvom.

Njihova je zadaća savjetovanje u afganistanskom trening centru za specijalnu policiju - odnosno savjetovati menadžment afganistanskog središta za specijalnu policiju.

FOTOGALERIJA: Konferencija za novinare u MORH-u

Vojnik koji je poginuo imao je ozljede glave. Drugi, teško ozlijeđeni ima slomljenu bedrenu kost, a treći je zadobio ozljede ruke.

Nakon što ih se zbrine na licu mjesta, vidjet će se kada će biti spremni za povratak u Hrvatsku, rekao je general Boris Divar.

Obitelji ozljeđenih vojnika su obaviještene o ovim događajima, a ministar Krstičević je ijutros sam posjetio obitelj najteže stradalog vojnika, koji je u međuvremenu preminuo.

Deseti hrvatski kontingent sa 104 pripadnika od ožujka boravi u Afganistanu

Deseti hrvatski kontingent (HRVCON), čija su trojica pripadnika ranjena u srijedu ujutro u napadu bombaša samoubojice u Kabulu, boravi u Afganistanu od ožujka ove godine u sklopu NATO-ove misije "Odlučna potpora", a broji ukupno 104 pripadnika, od kojih je 14 žena.

U sklopu hrvatskog kontingenta u Afganistan otišao je i 41 pripadnik Oružanih snaga partnerskih A5 zemalja od kojih je 31 pripadnik Vojske Crne Gore, šest Armije Sjeverne Makedonije, dva OS-a Albanije te dva pripadnika OS-a Bosne i Hercegovine.

Pripadnici 10. HRVCON-a raspoređeni su u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć - Sjever TAAC-N (Train Advise and Assist Command – North) u Mazar-e-Sharifu i Zapovjedništvu misije RS - HQ RS u Kabulu, a uz savjetničke zadaće afganistanske vojske i policije te njihovih institucija za obuku i izobrazbu, pripadnici kontingenta obavljaju zadaće zaštite i sigurnosti savjetničkih timova te stožerne dužnosti u zapovjedništvima misije.

U Afganistanu je od 2003. godine kroz misiju ISAF (International Security Assistance Force), a zaključno s devetim hrvatskim kontingentom, koji se trenutno nalazi u području misije Odlučna potpora, ukupno sudjelovalo 5374 pripadnika i pripadnica Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 07:32