RAZOČARANI VJERNICI

'TO JE IZDAJA!' Oštre reakcije uglednog svećenika i karizmatičnog župnika nakon odluke zaprešićkog patera, oglasila se i nekadašnja časna Bernardica

 
pater Vinko Sudar (lijevo)
 Damir Glibusic / CROPIX

Slučaj zaprešićkog župnika iz župe Kraljice apostola, patera Vinka Sudara koji je odlučio napustiti svećenički poziv radi svjetovnog braka, njegove je župljane duboko dirnuo, a ostatak Hrvatske podijelio na one koji blagonaklono gledaju na tu odluku, odnosno na one koji župnikov potez smatraju pomalo ishitrenim i nezrelim. Svoju je odluku donedavni pater Sudar objavio i u službenom tjednom glasilu, u kojem stoji kako mu je služba završila 31. prosinca 2018. godine, piše Slobodna Dalmacija.

'Odlukom duhovnog stola Zagrebačke nadbiskupije sa 31. 12. 2018., na zahtjev p. Vinka i molbu palotinske provincije, p. Vinko Sudar prestao je biti župnik', stoji u priopćenju.

Ugledni svećenik dr. Mladen Parlov, profesor na Katoličko-bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu te voditelj seminara s područja povijesti kršćanske teologije i duhovnosti, priznao nam je da je jako razočaran odlukom župnika Sudara, koji se, eto, 'sudario' s vlastitim izborom životnog poziva.

– Jasno je da čovjek ima pravo na životni izbor, ali takva sumnja u vlastito zvanje odašilje lošu poruku, jer pater Sudar odluku o stupanju u svećenički red nije donio kao petnaestogodišnji dječak, nego kao formirana osoba u odrasloj dobi, i iza nje je trebao stajati. To je služenje Gospodinu Bogu za cijeli život, i smatram da se uopće nije smio dovesti u situaciju da u to ikad posumnja nakon odluke o zaređenju. Znam, ovaj korak u javnosti doimlje se manje licemjernim negoli nekakav podvojeni život, ali u ovom slučaju nije izbor između licemjerja i transparentnosti postupaka, nego između života u svetosti i onoga u grijehu.

Dakako, nije na meni da mu sudim, ali žao mi je što napušta službu zbog više razloga; kao prvo, zbog loše poruke koju je tim činom odaslao, potom zbog gubitka za Crkvu kojoj je služio te, naposljetku, žao mi je zbog njega samoga jer je na neki način izdao svoju prvu ljubav. To je kao da jedan brak zamijenite drugim – iznio je don Mladen Parlov, čije mišljenje u potpunosti dijeli još jedan sluga Božji.

Naime, karizmatični žrnovnički župnik don Mario Matković iz župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, poznat po velikodušnom dijeljenju duhovnih savjeta svojim župljanima i drugim vjernicima koji mu se obraćaju za pomoć preko društvenih mreža, čin patera Sudara drži svojevrsnom izdajom.

– Čovjeka ne osuđujem, ali ne zamjerite mi što mu ne želim ni aplaudirati. On je, po mojem mišljenju, zlorabio sveti sakrament, i to je apsolutna pogreška. U svećenstvo se ulazi odgovorno kao i u svaki drugi brak; to je vječni savez, neraskidiv zbog običnih ljudskih slabosti. Ne možeš se ukrcati malo u vlak za Knin, pa skrenuti malo za Perković jer si se predomislio, da tako kažem. Ne, jasno da ga nećemo kamenovati, ali imamo pravo uskratiti mu odobravanje – poručio je don Mario iz Žrnovnice.

S druge strane, liječnica, specijalistica obiteljske medicine dr. Danijela de Micheli Vitturi, inače dugogodišnja urednica emisija na Radio Mariji te supruga i majka osmero djece i angažirana katolička laikinja koja kroz svoj profesionalni i društveni angažman živi poticaj II. vatikanskog koncila, koji laike poziva na misionarsko svjedočenje evanđeoskog života u svojoj sredini, na našu zamolbu ovako komentira čin župnika iz Zaprešića.

– Postoje životne krize u nama i oko nas. Odabir životnog poziva jako je važan i trenuci slabosti dovode do promjene odluke. I ženidba i svećeništvo su sakramenti, što ne isključuje vlastiti angažman oko održavanja odnosa i življenja danih obećanja, i ne smije se zaboraviti Boga u tim odnosima. Također, u krizama i zajednica može pomoći. Kod ovakvih odluka ne treba pitati 'tko je kriv?', nego poraditi na tome da do njih ne dođe; a to je zahtjevno.

Kad, pak, ipak dođe do drastičnih odluka, ne zaboravimo: ipak smo samo ljudi, slaba bića, zato pomozimo jedni drugima. Za kraj ću vam reći nešto u duhu mog imena, Danijela, što u prijevodu znači 'Bog je moj sudac'. Tko sam ja da sudim i prosuđujem? – drži dr. De Micheli Vitturi.

Nekadašnja časna sestra Bernardica Juretić, magistra psihologije, danas udana Rožman, također je – figurativno rečeno – Isusa Krista pronašla na drugom životnom kolosijeku. Prije no što je napustila red časnih sestara 2001. godine, Juretić se, međutim, profilirala kao veliki borac protiv bolesti ovisnosti u cijeloj regiji, ostavivši neizbrisiv trag kao utemeljiteljica prve terapijske zajednice 'Susret' koja je mnoge posrnule duše izvela iz dubokog mraka u svjetlo novog života.

– Žao mi je svakog zvanja, čula sam komentare župljana donedavnog patera Sudara i uvjerena sam da im je odano služio. Zašto se dogodilo da je u trenutku slabosti odlučio napustiti poziv, odgovore najbolje zna on sam, a jamačno je i o tome jako dobro promislio. To su ljudski porivi, nesavršeni, ali ne treba ih osuđivati.

Čovjek je pošteno priznao da je slab, i ostao dosljedan u novoj odluci. Treba mu izraziti podršku uz nadu da će, ma što u budućnosti bude radio, to činiti na slavu Božju. Neka ostane dobar vjernik i nastavi živjeti vjeru i kršćanski život – poručila je Bernardica Juretić Rožman za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:32