UJEDINJENJE HNS-A I HSLS-A

“To je moguće jedino ako narodnjaci smijene Vrdoljaka i postave Posavca”

Anka Mrak Taritaš, čelnica Glasa, odmah je odbila mogućnost suradnje s HNS-om: “Poziv je smiješan!”
Matija Posavec, Ivan Vrdoljak i Dario Hrebak
 CROPIX

Ujedinjenje građansko-liberalne scene i zajednički izlazak na iduće izbore, na koje sada poziva HNS, ali i HSLS, bit će moguće jedino ako se vodstva tih stranaka maknu prije parlamentarnih izbora, zaključak je nakon razgovora s više sugovornika.

HSLS u studenom održava redovni izborni sabor na kojem bi Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, trebao preuzeti stranku od Darinka Kosora, a Saša Poljanec Borić bi mogla postati potpredsjednica. Kosor je već prije godinu dana rekao da se ne namjerava više kandidirati i ta tranzicija će se dogoditi uz njegov blagoslov. Za njih je suradnja s HNS-om moguća jedino ako Ivan Vrdoljak više ne bude predsjednik, a to je, uostalom, nedavno rekao i sam Hrebak, spominjući Matiju Posavca kao mogućeg partnera.

- Ako bude izabran Matija Posavec i Hrebak u HSLS-u, onda bi koalicija bila moguća. Treba pričekati rasplet u HNS-u - kaže naš sugovornik iz HSLS-a.

Kooperativan

A HNS je već druga priča i pitanje je hoće li i na koji način doći do smjene vodstva. Naime, Matija Posavec, koji je na ovim izborima dobio popriličan broj preferencijalnih glasova, zainteresiran je preuzeti stranku prije parlamentarnih izbora, ali pitanje je hoće li Vrdoljak na to pristati. Dojam je da je Vrdoljak poprilično kooperativan, da bi možda i pristao na odlazak ako ocijeni da je to najbolje za stranku, ali sigurno neće pristati na ucjene drugih stranaka, pa su sada HNS-ovci u situaciji da ga moraju braniti.

- To je isto kao da mi kažemo da ćemo ići s HSLS-om ako Saša bude predsjednica - ironičan je jedan član Predsjedništva HNS-a.

Ispod praga

S jedne strane, Vrdoljak je zbog pretrčavanja HDZ-u sigurno uteg stranci, a s druge strane neki njegovi predizborni prijedlozi bili su dobri, ali na njih nije pristao Posavec. Naime, Vrdoljakova je ideja bila da HNS ide zajedno na izbore s HSLS-om i SDSS-om, a da je do suradnje došlo, sada bi vjerojatno imali jedan mandat. Pitanje je i bi li HNS tako loše prošao u Osijeku da je Vrdoljak bio na listi ili da se nije sasvim maknuo iz javnosti i prepustio sve Posavcu. Sada su tamo ispod praga.

O svemu tome bit će riječi na sjednici Predsjedništva u ponedjeljak na kojoj se ne očekuju neke ključne odluke, ali bi se mogao znati daljnji smjer nakon podbačaja na izborima.

- Moramo napraviti kompletnu analizu zašto je stranka koja ima 38.000 članova dobila tek 26.000 glasova, a na sjeveru 70 posto svih glasova. Treba vidjeti koje su sredine podbacile i tražiti odgovornost. Moramo se odlučiti kojim smjerom krenuti. Sabor se prema Statutu održava nakon parlamentarnih izbora, ali moramo vidjeti postoji li kritična masa za sazivanje izvanrednog sabora.

Mislim da postoji ta kritična masa, a ključni će biti Varaždinci, no moramo prvo čuti na Predsjedništvu što ljudi misle - kaže naš sugovornik iz vrha stranke i dodaje da daljni koraci ovise i o tome koliko će aktualno vodstvo biti spremno na suradnju.

Obmana birača

- Sigurno ne želimo da nam druge stranke nameću teme, a stranačka tijela će odlučivati kako dalje - poručuju izvori bliski vodstvu stranke.

Vrdoljak pak poručuje da je na ujedinjenje pozvao još prije tri mjeseca i da prvo trebaju krenuti od političke platforme i vrijednosti koje zastupaju, ako se usuglase oko toga, onda jedina prepreka mogu biti osobni stavovi i animoziteti.

- Na prvom mjestu treba biti država, na drugom stranka, a tek na trećem osobni ciljevi ili želje. Neću uopće pričati o odlukama HNS-a, tu su stranačka tijela koja će donijeti odluke, a druge liberalne stranke se bave HNS-om jer smo od svih njih pokazali najbolji rezultat - poručuje Vrdoljak.

Anka Mrak Taritaš, čelnica Glasa, jučer je odmah odbila mogućnost suradnje s HNS-om ocijenivši da je poziv smiješan jer su odabravši koaliciju s HDZ-om prevarili i Milanovića i birače.

- Netko tko prevari jedanput, napravit će to i drugi i treći put. HNS je svoj put pronašao, oni su ti koji obmanjuju svoje birače. Svatko tko ide s HNS-om treba biti vrlo oprezan i vidjeti koja će biti budućnost HNS-a, a ovdje je očito neka panika u pitanju - smatra čelnica Glasa.

Marijana Puljak: Nužne tektonske promjene da bismo uopće sjeli s njima

Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno, također je oprezna kada govori o mogućoj suradnji s HSLS-om i HNS-om.

- I HNS i HSLS podržavaju i podržavali su vlade koje su upropastile Hrvatsku. Trebalo bi doći do tektonskih promjena u tim strankama da bismo uopće razgovarali s njima. Zainteresirani smo okupljati sve one koji se žele aktivno uključiti u zaokretanje Hrvatske. Ne vjerujemo riječima nego djelima.

Nije dovoljno samo pričati u javnosti da se zalažu za liberalne vrijednosti, puno nam je važnije podržavaju li stare politike koje su nam upropastile zemlju - poručuje Puljak. Cijeni rezultat nekih lokalnih čelnika tih stranaka, ali ih poziva na gradnju nove snage.

- Ako su tim pojedincima zaista važne progresivne, liberalne ideje, ako ne mogu iz temelja promijeniti svoje stranke, neka napuste svoje okvire koji ih drže zarobljenima u tim starim trgovačkim politikama i budu spremni graditi novu snagu - dodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:53