TURANJ

TO NEĆE BITI TEK IZLOŽBA ORUŽJA, VEĆ I SPOMEN-PODRUČJE U Karlovcu posljednje pripreme za otvorenje jedinstvenog Muzeja Domovinskog rata

 
 Robert Fajt / CROPIX

Umirovljeni karlovački brigadir Dubravko Halovanić ostat će zapamćen po dvije stvari: dvama projektilima uništio je dva tenka, koji su iz vojarne JNA u Logorištu krenuli prema Dugoj Resi 1991. godine, i drugo, prikupio veliki broj predmeta i naoružanja iz Domovinskog rata te prije 25 godina na taj način začeo ideju o osnivanju Muzeja Domovinskog rata u karlovačkoj četvrti Turanj, koji se otvara u petak.

U tijeku su završne pripreme, uređuje se okoliš oko vanjskih eksponata i zgrade u ratu nazvane Hotel California, koja restaurirana sada postaje centralno mjesto sjećanja na obranu grada. Ključna stvar se odigrala 1993. godine, kada je Halovanić bio načelnik odjela rodova, a krenula je reorganizacija HV-a.

- Težili smo da pojedine postrojbe naoružamo identičnim naoružanjem, jer su do tada imali maltene ono što su donijeli od kuća u rat. Zbog toga se na jednome mjestu u skladištu našlo mnogo neadekvatnog odbačenog, ali originalnog i zanimljivog oružja. Od automata Sudajeva, protuoklopne puške, pa sve do domaćih inovacija, npr. puške Vučićanke, napravljene od vodovodne cijevi - prisjeća se brigadir Halovanić, koji je zanimljive predmete počeo selektirati.

Topovi

No, nije on stao na lakom naoružanju. Slučajno je nakon rata naletio na Tomislava Rebrovića iz Hrvatskih cesta, koji nije znao kamo bi s kamionom Tatrom, koji je početkom rata bio pretvoren u oklopno vozilo, pa je Halovanić uzeo i tu hrpu u ratu dragocjenog željeza. Na sličan način dovukao je topove, tenkove, pa čak i MiG i sve skladištio u vojarni Jamadol, gdje mu je prostor ustupio HV.

Karlovac, 010719.
Zavrsni radovi na Muzeju Domovinskog rata na Turnju u Karlovcu koji se otvara u petak 05. srpnja. 
Na fotografiji: Unutrasnjost Muzeja Domovinskog rata.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

Kada je vidio da je prikupio naoružanja kojim bi bez problema mogao naoružati pola grada, odlučio je 2008. godine predati zbirku Gradskom muzeju i od tada započinje osmišljavanje i realizacija projekta koji će svjetlo dana ugledati 11 godina kasnije.

Vojna povijest

Lokacija na Turnju za vrijeme Domovinskog rata bila je ključna za obranu grada, a ključne na njoj bile su tri satnije, Rebelsi, Wolfovi i zagrebačke Žute Rukavice. Ratni zapovjednik Rebelsa Davor Celinšćak jučer je obišao glavnu zgradu Muzeja, za njega je to još uvijek hotel California, mjesto gdje je spavao na puškometu neprijateljskih vojnika, i brojao mrtve i ranjene vojnike iz svoje postrojbe.

- Zapovjedništvo nam je bilo još malo dalje u neprijateljskom poluokruženju, a krajem listopada 1991. godine uselili smo se u hotel Californiju, jer je to ostala jedina zgrada koliko-toliko očuvana - prisjeća se Celinšćak.

U to vrijeme na tom ključnome mjestu Karlovac je branilo samo 78 ljudi. Kroz Rebelse je prošlo tristotinjak vojnika, od čega ih je 29 poginulo, a 75 ih je bilo ranjeno. Turanj je povijesno značajna obrambena lokacija za grad, prva predstraža nastala je davne 1582. godine, svega tri godine nakon gradnje utvrde u kojoj će kasnije nastati današnji Karlovac, ključnu ulogu odigrala je u Domovinskom ratu ne samo za obranu Karlovca, već i Hrvatske.

Neće ovo biti samo izložba naoružanja već i spomen-područje, kao mjesto istraživanja i komuniciranja saznanja o ulozi grada Karlovca i karlovačkog kraja u vojnoj povijesti Hrvatske i Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:55