LAŽNA ELEKTRONSKA POŠTA

'TOČNO JE DA SMO PREVARANTU UPLATILI 50.000 EURA, ALI IZMIŠLJOTINA JE DA SE ON ZOVE JOHN SMITH!' Čini se da slučaj iz Đakova nije jedini...

 
Marin Mandarić
 Vlado Kos / CROPIX

Izvjesni 'John Smith' u Slavoniji je pronašao svoju zlatnu koku. Nakon što je pomoću lažnog maila olakšao Grad Đakovo za 50.000 eura, Glas Slavonije otkriva da Đakovčani nisu jedini koji su nasjeli na prevaru.

Glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske Darijo Premec potvrdio je da se na području županije dogodilo nekoliko prevara preko lažnih e-mailova, a glasnogovornica brodsko-posavske Policijske uprave Kata Nuić prepričala je jedan takav slučaj.

- Proljetos je službenica iz Grupacije ‘Đuro Đaković‘, a o čemu smo tada izvještavali, primila e-mail da izvrši uplatu više desetaka tisuća eura na inozemni račun jer je direktor, koji je naveden imenom i prezimenom, sklopio inozemni posao. Tragom toga, službenica je izvršila uplatu, ne sumnjajući i ne provjeravajući. Da je riječ o prevari shvatila je tek u naknadnom razgovoru s direktorom, koji joj je rekao da nije sklopio nikakav takav inozemni posao - kaže Nuić za Glas Slavonije.

I u ovom slučaju riječ je o uplati na račun u Velikoj Britaniji. Nuić dodaje kako je lažni e-mail s istom nakanom primila i jedna srednja škola iz Slavonskog Broda, no nije nasjela na prevaru, kao ni još nekoliko osoba koje su također primile lažni e-mail. Neslužbeno se doznaje da je pokušaja prijevare lažnim e-mailovima bilo i na vinkovačkom području.

Sve te priče možda će biti mala utjeha Slavku Trohi, đakovačkom pročelniku za financije, koji je nasjeo i na nepoznati račun u Velikoj Britaniji uplatio 50.000 eura iz gradskog budžeta. Međutim, gradonačelnik Marin Mandarić demantirao je navode da je lažni e-mail glasio na ime John Smith: - To je izmišljeno u javnosti, u adresi lažnog e-maila bilo je navedeno posve drugo ime i prezime s engleskog govornog područja.

Negirao je i pojedine napise o ovjeri isplata iz gradske blagajne.

- I dalje je za svako plaćanje potreban nalog gradonačelnika; ja moram potpisati svako rješenje, svaki račun, tj. dati nalog o isplati i onda službenici u Odjelu za financije provode plaćanje - rekao je Mandarić za Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:18