NOVOGRADNJA NA ZAVRTNICI

'TOČNO JE, VRDOLJAK JE KUPIO TAJ STAN, A PRIJE TOGA JE BIO PODSTANAR MOG SINA' Razgovarali smo s direktorom tvrtke koja je prodala stan šefu HNS-a

 
Ivan Vrdoljak i zgrada na Zavrtnici u kojoj je kupio stan
 Goran Mehkek / CROPIX

- Ivan Vrdoljak (predsjednik HNS-a) kupio je stan na zagrebačkoj Zavrtnici od 169,24 četvorna metra. Ugovorena je bila cijena po četvornom metru u iznosu od 1.950 eura, što je za cijeli stan iznosilo 330.018 eura. Plaćeno je 295.012 eura, jer su oni o vlastitom trošku izveli radove u stanu u iznosu od 35.005 eura koji su se odnosili na parkete, sanitarije i drugo. Jedan dio plaćen je kreditom Zagrebačke banke, a ostalo s računa - rekao nam je Branislav Brizar iz tvrtke Brimus, koja je u vlasništvu Zvonimira Brizara. Obitelj Brizar, naime, poznata je po dobrim odnosima s HNS-om, a na pitanje Brizaru zar nije Vrdoljak i ranije živio u nekoj njegovoj zgradi, odgovorio nam je potvrdno, rekavši da jest, ali u drugoj ulici, nedaleko od ove.

- Živio je u stanu mog sina, kao podstanar - kazao nam je Brizar.

Poduzetnik Brizar je, podsjetimo, 2017. godine u javnosti istupio prozvavši Anku Mrak Taritaš zbog neplaćenog računa za uređenje obiteljskog stana. Ta priča završila je na sudu, a u međuvremenu su se Taritaš i Brizar nagodili. Pitali smo saborsku zastupnicu Mrak Taritaš kako danas gleda na tu aferu, ali kazala je da nema komentara i da je za nju taj nesporazum završen.

- Angažirali smo odvjetnika i nagodili se na sudu. Za mene je ta priča gotova. Gospodin Brizar je građevinar koji dosta gradi po Zagrebu, kako sam ga osobno angažirala, isto je tako moguće da i netko drugi od njega kupi stan, ništa neobično. Sve drugo ne bih komentirala - kazala je Mrak Taritaš.

FOTOGALERIJA: Zgrada u Zagrebu u kojoj je Ivan Vrdoljak kupio stan

Portal Index u četrtak je objavio informaciju kako je Vrdoljak, predsjednik HNS-a, u centru Zagreba kupio stan po cijeni "od najmanje 2,4 milijuna kuna". Vrdoljak, naime, nije saborski zastupnik od lipnja 2017. godine, nije niti u Vladi RH, te od političkih funkcija obnaša tek onu šefa HNS-a. S obzirom na to da više nije državni dužnosnik nema niti obvezu podnositi imovinske kartice. Stan koji je kupio nalazi se na osmom katu spomenute zgrade. Vrdoljak je za portal Index potvrdio kupovinu spomenutog stana rekavši:

- Točno je da smo moja obitelj i ja nakon osam godina podstanarstva u glavnom gradu nedavno kupili stan u Zagrebu. Obiteljski smo jako sretni, osobito djeca jer su napokon dobili svoje sobe.

Portal Index, nadalje, problematizira financijsku pozadinu Vrdoljakove kupovine spomenutog stana. Jer je portalu Index Vrdoljak odgovorio kako je 140 tisuća eura osigurao preko stambenog kredita te "iz prodaje poslovnih udjela u tvrtki čiji je bio vlasnik od 2001. godine te dio iz pozajmice prijatelja koja se jasno može vidjeti transakcijom u banci na tekućem računu". Neslužbeno doznajemo da je Vrdoljak pozajmicu uzeo od prijatelja iz djetinjstva u iznosu od 70-ak tisuća eura.

Ta tvrtka, zaključili su, može biti samo Ato Inženjering.

No, suvlasnik te tvrtke nije bio Vrdoljak, nego njegova bivša supruga Tatjana.

Iz te tvrtke su svojedobno demantirali da Vrdoljak od 2009. godine ima ikakve veze s njima. Prema posljednjoj imovinskoj kartici iz 2015., Vrdoljak je prijavio stan u Osijeku od 98,47 kvadrata i garažu kupljenu 2014. godine. Tu je i kredit od 80.400 eura iz 2014. godine na deset godina, koji i dalje otplaćuje. Prijavio je i automobil, dva mopeda te tvrtku Visan. Vrdoljak je lani, naime, osnovao novu tvrtku Livit koja se bavi računalnim programiranjem, a tvrtka je prošlu 2018. godinu završila s minusom od 33.600 kuna. U toj tvrtki je i osobno zaposlen, a kad je otišao s funkcije nije iskoristio pravo na "šest plus šest mjeseci". Ove je, pak, godine osnovao i tvrtku Sunčani Žnjan, a ona bi se trebala baviti gradnjom i poslovanjem nekretninama, te imaju u planu gradnju zgrada s desetak stanova na Žnjanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:17