SLUČAJ AGROKOR

Todorić se žalio na pritvor, ponudit će i veću jamčevinu

Ivica Todorić
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ovoga bi tjedna, vjerojatno već danas ili sutra, trebalo odlučivati o žalbama podnesenim na prošlotjedno rješenje suca istrage o određivanju istražnog zatvora osnivaču Agrokora Ivici Todoriću.

Prošloga tjedna, pošto je Todorić odlukom nadležnog suda u Londonu izručen Hrvatskoj, sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu Zoran Luburić odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor po novoj zakonskoj osnovi, a to je zbog opasnosti od bijega. Ujedno je ukinuo raniji razlog za istražni zatvor, opasnost od utjecaja na svjedoke, koji mu je bio određen lani na početku istrage.

Mogućnost jamčevine

Todorićeva obrana jučer je, kako je novinarima ispred zgrade Županijskog suda kazala odvjetnica Jadranka Sloković, podnijela žalbu na istražni zatvor. Kako je istaknula, žalba je podnesena prvenstveno samo na odluku o opravdanosti istražnog zatvora, te mogućnosti njegove zamjene jamčevinom i mjerama opreza koje su mu bile određene u Londonu, a to je 118.000 funti, kućni pritvor, oduzimanje putnih isprava i obveza redovitog javljanja policiji. Na upit o mogućoj ponudi većeg iznosa jamstva, Sloković je rekla da to zasad nisu ponudili, ali da o tome razmišljaju.

- Vidjet ćemo kako će izvanraspravno vijeće reagirati na ovu našu prvu ponudu. Da bi povisili jamčevinu, treba biti potvrđena odluka suda o istražnom zatvoru i ona treba postati pravomoćna. Ako postane pravomoćna, istažni se zatvor eventualno zamjenjuje jamčevinom. U svakom slučaju, u žalbi smo naveli da smo voljni ponuditi jamčevinu, a naknadno ćemo vidjeti što će biti s visinom jamstva - naglasila je.

I dok se Todorićeva obrana žali na određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega, tužiteljstvo je još u petak podnijelo žalbu na odluku suca istrage koji je prihvatio prijedlog obrane da više ne postoji bojazan od utjecaja na svjedoke, jer je u odnosu na Todorića potrebno ispitati još samo jednog svjedoka u inozemstvu.

Hitna procedura

Obje žalbe jučer su proslijeđene izvanraspravnom vijeću koje bi o njima trebalo odlučiti u hitnoj proceduri.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu prije nepunih godinu dana otvorilo je istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante te još 12 suokrivljenih osoba, mahom iz vrha Agrokora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:23