BITKA VLASNIKA AGROKORA

TODORIĆEV PRAVNI MANEVAR: KAKO ĆE GA BRITANSKI PROCES SPASITI OD PRITVORA Hrvatska bi mogla biti prisiljena povući europski uhidbeni nalog

 
Ivica Todorić pred londonskim sudom
 Simon Dawson / REUTERS

Obrana Ivice Todorića na sudu u Londonu tvrdnju da vlasnik Agrokora u Hrvatskoj ne bi imao pošteno suđenje temeljila je na četiri ključna argumenta. Prvi argument koji je iznio Todorićev britanski odvjetnik Timothy Otty jest da je u Hrvatskoj zbog slučaja Agrokor hrvatski parlament donio poseban zakon, drugi argument jest da je Vlada dala pet milijuna kuna Državnome odvjetništvu kako bi kvalitetnije proveli izvide u koncernu.

Nadalje, treći argument u korist Todorića jest podatak da je Božo Petrov u vrijeme dok je bio predsjednik Hrvatskog sabora podnio kaznenu prijavu protiv vlasnika koncerna, a četvrti, da su vladajući hrvatski političari u svojim javnim izjavama poduzetnika već unaprijed proglasili krivim.

- Gospodin Todorić je pušten uz jamčevinu, a u sudnici će se pojaviti 3. ožujka sljedeće godine, dok je ekstradicijsko ročište zakazano za 10., 11. i 12. travnja - odgovorili su nam jučer sa suda. Na pitanje zašto je to ročište zakazano tek za pet mjeseci, odgovorili su da to “nije pitanje na koje sud može dati odgovor”. Objasnili su također da su njihova sudska ročišta javna te da nisu u mogućnosti dostaviti pisani zaključak s prvog ročišta jer ne vode zapisnik.

Javna ročišta

- Sva naša ročišta se mogu pratiti u sudnici jer su javna - stoji u odgovoru sa suda u Londonu. No, razlog zašto je ročište zakazano tek za travanj leži, čini se, u činjenici da se Todorić poziva na politički progon i da će se zato ekstradicijski postupak toliko prolongirati. Naime, kako nam je jučer pojašnjeno u pravosudnim krugovima, ovako dugi ekstradicijski postupci, pogotovo u tzv. kapitalnim slučajevima gospodarskoga kriminala, u Velikoj Britaniji nisu neuobičajeni, već su poznati slični slučajevi koji su trajali i po nekoliko godina.

Poznato je da je poprilično velik broj ekstradicija Velika Britanija odbila upravo zbog povrede članka 6. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, odnosno članka koji svakoj osobi jamči pošteno suđenje.

Ključni članci

Određeni broj slučajeva ekstradicije odbijen je, kako doznajemo, i zbog povrede članka 8., odnosno prava na poštovanje privatnoga i obiteljskog života - konkretno okrivljenike su odbijali izručiti zato što su oni u Ujedinjenome Kraljevstvu imali obitelj i što bi ekstradicija značila narušavanje prava na obiteljski život. Imajući ovo u vidu nije isključeno da je upravo zato Todorić nakon ročišta rekao “ja sam građanin Engleske”, te je sud osim njemu putovnicu uzeo i njegovoj supruzi koja s njime živi u Londonu. Todorić, kako doznaje RTL, trenutno živi u elitnom dijelu Londona, Kensingtonu, a upravo se u tu policijsku postaju Todorić mora javljati tri puta tjedno.

Toliko dugi ekstradicijski postupak, a sljedeće ročište je zakazano tek u ožujku iduće godine, mogao bi imati i konkretnu posljedicu za sami nalog - zbog duljine trajanja postupka može se dogoditi da tjeralica za Todorićem bude povučena. Tjeralica i europski uhidbeni nalog raspisani su na temelju rješenja zagrebačkoga Županijskog suda kojim je Todoriću određen istražni zatvor zbog samo jednoga razloga - opasnosti od utjecaja na svjedoke. U konkretnom slučaju pritvor je određen samo za 16 svjedoka. Kada ti svjedoci budu ispitani, Državno odvjetništvo će od suda morati zatražiti da se istražni zatvor ukine, ili će to pak predložiti Todorićeva obrana.

Novi nalog za uhićenje?

No, prema dosadašnjoj praksi ispitivanje 16 svjedoka ne bi trebalo trajati više od maksimalno tri mjeseca. Nakon ukidanja rješenja o pritvoru, ne postoji više razlog da na snazi ostaju tjeralica i europski uhidbeni nalog.

Jedini razlog za opstanak tjeralice i EUN-a mogao bi biti ako tužiteljstvo protiv Todorića zatraži istražni zatvor po nekoj drugoj osnovi, npr. opasnosti od bijega ili pak protiv njega otvori neke nove istrage te poveća broj svjedoka na koje bi Todorić mogao utjecati.

Pokušali smo jučer kontaktirati Todorićeva britanskog odvjetnika Timothyja Ottyja, ali nije odgovorio na poruke, kao ni Benjamin Seifert, koji je na sudu predstavljao Hrvatsku. Inače, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan jučer je u Saboru izjavio kako DORH razmatra i mogućnost da Ivicu Todorića u ime hrvatskog tužiteljstva ispitaju tužitelji u Velikoj Britaniji. Dodao je kako su izvidi oko slučaja Agrokor još u tijeku te da će oni rezultirati novim istragama. Upitan je li mu neobično što je sljedeće ročište zakazano tek za travanja, Cvitan je prvo rekao da nije, a onda se ispravio i rekao da ipak jest, ali je zaključio: “Moramo postupati sukladno odlukama koje donose tamo nadležna tijela”.

Najvažnija pitanja u slučaju Todorić

1. Zašto će postupak ekstradicije Ivice Todorića trajati najmanje pet mjeseci?

Iako se na internetskoj stranici britanske vlade, gdje je opisan proces ekstradicije, navodi ‘da bi se ekstradicijsko ročište trebalo održati u roku od 21 dana od uhićenja’, nije neuobičajeno da si britanski sudovi uzmu dulji period za razmatranje odluke o izručenju.

2. Na temelju kojih se zakonskih propisa Ivica Todorić protivi izručenju?

Todorić se poziva na Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, i to na članak 6. koji propisuje pravo na pošteno suđenje. Todorić tvrdi da se u Hrvatskoj protiv njega vodi politički motiviran postupak.

3. Koje je argumente Todorićev odvjetnik prezentirao britanskom sudu kako bi potkrijepio tu tvrdnju?

Nekoliko je argumenata: jedan od njih jest da je u Hrvatskoj zbog njegova slučaja donesen poseban zakon, drugi je da je država dala pet milijuna kuna Državnom odvjetništvu kako bi proveli izvide u slučaju Agrokor, nadalje treći argument da se radi o političkom procesu jest da je Božo Petrov podnio kaznenu prijavu protiv Todorića i drugih u trenutku kad je bio na funkciji predsjednika Sabora, a pozivaju se i na izjave vladajućih na temu Agrokora prema kojima je Todoriću povrijeđena presumpcija nevinosti.

4. Zašto je Todoriću stavljena elektronska narukvica?

Uobičajeno je da se kućni pritvor u Velikoj Britaniji kontrolira tim uređajem.

5. Ima li Todorić britansko državljanstvo?

Nema.

6. Što statistike govore o izručenjima iz Velike Britanije?

Statistike pokazuju da je tijekom 2015./2016. od ukupno 14.279 zahtjeva za izručenjem ostvareno samo njih 1271.

7. Zašto je putovnica oduzeta i supruzi Ivice Todorića?

To je dodatna garancija Englezima da je Ivica Todorić i obiteljski vezan za London. S time da njegova supruga može slobodno putovati jer kad pokaže avionsku kartu, vraćaju joj putovnicu. I kad dođe opet u Englesku, predaje im putovnicu.

8. Zašto je sudac Ivici Todoriću odredio jamčevinu od ‘samo’ 100 tisuća funti iako ga se tereti za kaznena djela teška više od milijardu kuna?

Sudac je zaključio da s obzirom na to da je Todoriću sva imovina pod blokadom iznos od 100 tisuća funti predstavlja dovoljan osigurač.

9. Što ako uhidbeni nalog prestane biti aktivan dok se u Engleskoj uopće donese odluka o izručenju?

Izvjesno je da će Državno odvjetništvo tijekom sljedećih nekoliko mjeseci ispitati svih 16 svjedoka zbog kojih je i određen istražni zatvor Todoriću, a na temelju kojeg je i raspisan uhidbeni nalog. U tom slučaju istražni zatvor za Todorića više ne bi bio na snazi, pa bi i europski uhidbeni nalog morao biti povučen. Može se očekivati da bi tada DORH protiv Todorića zatražio istražni zatvor po nekoj drugoj osnovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:17