PROCESUIRANJE RATNIH ZLOČINA

TOLUŠIĆ NA DANIMA POLJA ŠEĆERNE REPE ODGOVORIO PENAVI 'U zadnje dvije godine ima pomaka u procesuiranju zločina, ali sigurno se moglo napraviti više'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 10.09.2018. u 16:44

Goran Šebelić / Cropix

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je u vezi s istupom vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave, koji je u subotu prozvao državne institucije da ne čine dovoljno na procesuiranju ratnih zločina i traženju nestalih te pozvao na mirni prosvjed u Vukovaru, kako je "sigurno da se može napraviti više, no u zadnje dvije godine ima pomaka u određenim procesima".

"Dolazim iz Virovitičko-podravske županije i jedan od najvećih pokolja u Domovinskom ratu je bio u Četekovcima, Čojlugu i Balincima, a također i na području Voćina. Zadnjih godinu dana su zločinci koji nisu bili procesuirani procesuirani, rekao je odgovarajući na novinarsko pitanje ministar Tolušić u Županji, gdje je bio na Danima polja šećerne repe.

"Je li se to moglo napraviti 2000. ili 2005.? Sigurno da da. Ono što moramo znati je da mi kao Vlada ne možemo utjecati na neovisnost pravosuđa, Državnog odvjetništva i svih ostalih koji tu trebaju odraditi svoj dio posla. Policija je svoj dio posla davno odradila", rekao je Tolušić.

Po njegovim riječima, sigurno se može učiniti više. "Meni je drago da u zadnje dvije godine imamo pomake u određenim procesima", dodao je Tolušić.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava prozvao je u subotu na konferenciji za novinare državne institucije da 27 godina ne rješavaju pitanja nestalih i ne procesuiraju ratne zločine te je s tim u vezi za 13. listopada najavio miran apolitični prosvjed u Vukovaru.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo