NEKRETNINE

Tolušić: 'Primio sam uputu Povjerenstva i po tome ću postupiti'

Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede
 Marko Todorov / CROPIX

- Već gotovo tri i pol godine nisam župan Virovitičko-podravske županije, nego ministar u Vladi RH - izjavio je u četvrtak ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić komentirajući navode s portala Telegram da je trgovao nekretninama s jednim virovitičkom obrtnikom čiji je, pak, obrt poslovao sa županijom.

Taj obrtnik je ministru Tolušiću prodao zemljište na kojem je izgradio kuću čiju je umanjenu kvadraturu unio u imovinsku karticu, a ministar Tolušić je njemu prodao stan u Virovitici. Taj poduzetnik nam je rekao da se sad ne sjeća koja je bila točna cijena stana, a ni zemljišta, ali tvrdi da je on to zemljište imao u vlasništvu dvije godine i da ga je onda odlučio prodati. Stoga je uzeo Tolušićev stan, a njemu prodao zemljište na kojem je on kasnije izgradio kuću.

- Svaka promjena nekretnina u posljednjih desetak godina, otkako sam dužnosnik, vidljiva je u mojoj imovinskoj kartici, vidljiva je i dostavljena Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Samoinicijativno sam dostavio Povjerenstvu dokumentaciju vezanu uz izgradnju obiteljske kuće u Virovitici. Prije dva dana primio sam uputu Povjerenstva i po toj uputi ću postupiti u zakonskom roku - najavio je u četvrtak Tolušić.

Afera s njegovom kućom u Virovitici otvorena je kad je Telegram otkrio da je ministar u imovinskoj kartici napisao da je veličina kuće 165 četvornih metara, a u posjedovnom listu njena je veličina 330 četvornih metara. Tri obrta u vlasništvu obitelji obrtnika koji je Tolušiću prodao zemljište, kako navodi Telegram, imaju brojne ugovore s Virovitičko-podravskom županijom i Gradom Viroviticom. Tako se u registru javne nabave Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici vidi da je jedan od obrta, Prima Refil, samo u dvije prigode u 2017. sklopio dva ugovora o isporuci računalne opreme u iznosu od 191.604,80 kuna.

Prima Refil ima i godišnji ugovor za održavanje poslovnih prostora Virovitičko-podravske županije, koji u ovoj godini iznosi 176.439 kuna. Pretprošle godine njegovi su obrti, što za čišćenje, što za nabavku informatičke opreme za virovitičke srednje škole, imali dva ugovora u iznosu od 228.801,92 kune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:29