RASPRAVA

TOLUŠIĆA I HORVATA REŠETALI PRED SABORSKIM ODBORIMA Dobili podršku većine, Horvat: Ina treba postati regionalni igrač, protiv sam privatizacije HEP-a

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Saborski odbori za Ustav, Poslovnik i politički sustav te gospodarstvo u srijedu su na zajedničkoj sjednici većinom glasova prihvatili prijedlog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da se, nakon prošlotjedne ostavke Martine Dalić za novog potpredsjednika Vlade zadužen za gospodarstvo izabere ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, a za ministra gospodarstva Darko Horvat.

O njima se na plenarnoj sjednici Sabora neće raspravljati nego će se glasati u petak.

Na četiriipolsatnoj sjednici na kojoj je premijer predstavio svoje suradnike, prevladavala je tema Agrokora, a premijer Plenković, kojemu je oporba postavila najviše pitanja o aferi hotmail i grupi Borg, ponovio da je "jedina greška u tom procesu bila ta što su oni koji su pomagali u pisanju lex Agrokor kasnije bili uključeni kao podizvođači". "Zbog toga su otišli Ante Ramljak i Martina Dalić i šteta što je to bacilo sjenu na cijeli proces i sve dobro što je učinjeno", rekao je.

"Za ovo stanje krive su loše poslovne i financijske odluke vlasnika Agrokora, a imali smo samo pet i pol tjedana za donošenje zakona, i uz sve ostale teme kojima se Vlada bavila, sigurno da svaki članak u zakonu nije savršen. Procesi su vođeni isključivom namjerom da nijedan politički događaj ne ugrozi bit ekonomskog procesa. Napravili smo najbolje što smo mogli u najkraćem roku s dobrom namjerom, mirne savjesti i čistih ruku, a sve što nije dobro, ispravljamo. Ovaj proces treba odvesti do kraja da se postigne kvalitetna i održiva nagodba i da stranim investitorima pošalje poruku da Hrvatska u kratkom roku pronalazi rješenje krize, a ne bježi od problema", poručio je Plenković. Ponovno je odgovorio i da je s odvjetnikom Borisom Šavorićem išao u školu, ali da "nisu prijatelji, nemaju međusobno brojeve telefona i da tu nema nekog intimnog prijateljstva".

Maras napustio sjednicu

Inzistiranje SDP-ova zastupnika Gordana Marasa da ispituje premijera, što je predsjednik Odbora za Ustav Željko Reiner u početku pokušao onemogućiti, izazvalo je manji incident pa je Maras demonstrativno napustio sjednicu, uz objašnjenje da "ne želi biti ničija kulisa".

Na pitanje Peđe Grbina (SDP) podržava li nacionalizaciju Ine i privatizaciju HEP-a, s obzirom na to da je iz objavljenih mailova vidljivo da je grupa Borg i u tome imala prste, Toulšić je kratko odgovorio da su u procesu odabira savjetnika.

Sinišu Hajdaša Dončića (SDP) zanimalo je kako gleda na manjkavost demokratskih postupaka u trenutku donošenja zakona, a Tolušić je odgovorio da su se čule razne teorije da je "prvo Vlada spašavala Todorića, onda smo pogodovali Knightheadu pa onda Rusima, pa smo imali nesmjenjivog Ramljaka, a sad imamo grupu Borg".

"Siniša, jeste li vi kao ministar provodili javnu nabavu? Postoje rokovi, što znači da za jedno godinu dana imamo ugovor s potencijalnim izrađivačima zakona. Ne daj Bože da ste vi tada bili, mi bismo još danas pisali zakon, a Agrokora ne bi bilo. Te stvari koje vi predlažete nisu bile provedive tada, nije bilo vremena to staviti u proceduru na godinu i pol dana. Vjerovnici upravljaju procesom, a mi smo dali legalni okvir", rekao je Tolušić.

Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku ustvrdio je da je Tolušić u resoru poljoprivrede od 1,2 milijarde kuna na raspolaganju iz europskih fondova iskoristio tek 400 milijuna kuna pa je pitao kako misli sinkronizirati daleko veći i širi posao, Tolušić je rekao da mu na raspolaganju stoje 2,4 miljarde eura, koje se ne gube, nego se prebacuju iz godine u godinu i moraju se iskoristiti do kraja 2023. godine.

Na pitanje Milorada Batinića (HNS) o radnim mjestima, Tolušić je rekao da ministar rada čini goleme napore za radnike te da se ne može sve riješiti uvozom radne snage, nego treba zaposliti i naše nezaposlene.

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk pitao je smatra li, poput premijera, da grupa Borg treba vratiti novce, i ako treba, na koji račun, a Tolušić je uzvratio da "ako je netko radio nešto nezakonito, dignute su kaznene prijave i neka istraže nadležna tijela".

"Nije Vlada angažirala nikoga, nego savjetnici. Možemo govoriti o moralnosti i nemoralnosti, ali i da nitko od nas to nije znao", rekao je.

Bunjac: Udruženi zločinački pothvat - Plenković pričate budalaštine

Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac je ocijenio da je Tolušić pristao biti zamjenik premijeru koji je dio onoga što se pravno naziva udruženi zločinački pothvat i što bi u većini zemalja bilo definirano kao koruptivno djelo, a uključio se Plenković koju mu je poručio da "priča budalaštine" i da ih neće tužiti jer ih štiti zastupnički imunitet, ali će ih politički poraziti.

Rekao je i da Živi zid nije "dorastao onome što ima i da vidimo kakve plodove u drugim zemljama donose stranke poput njih", te je na konstataciju Bunjca da njegov ministar može biti samo onaj tko je glasao za Istanbulsku konvenciju uzvratio da Živi zid nije ni zucnuo o pravima žena.

Zastupničkom propitivanju bio je izložen i kandidat za ministra gospodarstva Darko Horvat, bivši ministar obrta i poduzetništva u Vladi Tihomira Oreškovića, koji je stava da HEP-u ne treba privatizacija nego dobar partner s obzirom na investicijski potencijal. Pravog strateškog i efikasnog partnera, napomenuo je, treba i Ina koja nije izolirani otok. Treba što prije krenuti s projektom plutajućeg LNG terminala, rekao je Horvat, a o brodogradnji, dodao je, ne zna puno, ali zna da taj sektor mora "iskočiti iz kolosjeka državnih jamstava".

Što se LNG terminala tiče, Horvat je mišljenja da "kada o jednom projektu razgovarate 30 godina i želite ga bez obzira na političku opciju koja je na vlasti, onda danas nema političara koji je protiv takvog projekta". "Hrvatskoj i zbog strateškog i geopolitičkog utjecaja treba LNG. Hoće li u startu biti komercijalno isplativ, vjerojatno neće. Trebat će nam sigurno godina ili dvije da se tržište Hrvatske, a pogotovo regije pripremi i navikne na takav proizvod, te da stoga što prije treba krenuti s plutajućom varijantom".

Za Lex Agrokor na pitanje HNS-ova zastupnika Stjepana Čuraja je rekao kako je "od početka bio stava da kao odgovorna stranka i netko tko u ovom trenutku vodi Vladu ne možemo stajati po strani, gledati i čekati, a rezultat toga je Zakon o izvanrednoj upravi za koji misli da je polučio efekte koji su spasili najveće trgovačko društvo u Hrvatskoj"..

-----------------------

U nastavku pratite tijek rasprave na odborima:

17:30 - Darko Horvat i Tomislav Tolušić podržani su na odborima za svoje nove funkcije. Saborski Odbor za gospodarstvo sa šest glasova 'za' i jednim suzdržanim podržao je Darka Horvata za novog ministra gospodarstva.

---------------------------------

16:30 - Za kraj iz kojeg dolazim najvažnije pitanje pitanje Uljanika i 3. maja. Ministarstvo gospodarstva ima ključnu ulogu u izradi plana restrukturiranja. Je li vam prihvatljiv plan koji će značiti gubitak više od tisuću radnih mjesta? Je li istina da ste "karcinomom" nazvali ljude koji rade u Uljaniku? Također, slažete li se premijerovim izjavom da je prodaja HEP-a najbolji način za otkup INA-e?, upitao je Peđa Grbin iz SDP-a.

- Slažem se sa svime što je rekao premijer. INA treba konzistentnog strateškog partnera koji će je izvesti iz RH i pozicionirati kao regionalnog igrača. Nitko od 1300 radnika u Uljaniku nikad nije poistovjećen s karcinomom. Ja vas pitam jeste li vi spremni riskirati radna mjesta u Uljaniku? Vlada RH će učiniti sve da se ne ugasi niti jedno mjesto u Uljaniku. Rekao sam da nije korektno održavati radna mjesta subvencijama, odgovorio je Grbinu Horvat.

---------------------------------

15:55 - Zanima me, vi kao budući ministar gospodarstva, kakav je vaš pogled na probleme u brodogradnji? Koja bi vaša poruka bila radnicima 3. maja i Uljanika, mogu li biti mirni? Drugo, zanima me vaš stav oko privatizacije HEP-a, što mislite o otkupu INA-inih dionica. Koje je vaše mišljenje o budućem plutajućem LNG-u?, upitao je Horvata zastupnik SDP-a Saša Đujić.

- LNG, kada o jednom projektu razgovarate 30 godina i želite ga bez obzira da političku opciju koja vodi Vladi, onda mislim da danas nema političara koji je protiv takvog projekta. Mislim da Hrvatskoj i zbog strateškog i geopolitičkog utjecaja LNG treba. Hoće li u startu biti komercijalno isplativ, vjerojatno neće. Trebat će nam sigurno godina ili dvije da se tržište i RH, a pogotovo regije pripremi i navikne na takav proizvod. Po pitanju INA-e, moje je mišljenje da ona kao izolirani otok ne može i da joj treba jak strateški partner. Privatizacija HEP-a. 1999., 2016. i sada je moj mišljenje da HEP privatizaciju ne treba, odgovorio mu je Horvat, piše N1.

---------------------------------

15:37 - Prva točka Odbora za gospodarstvo je iskazivanje povjerenja Darku Horvatu za ministra gospodarstva. Kandidaturu je predstavio premijer Plenković i rekao kako je Horvat završio FER i kako je već bio ministar poduzetništva (u Oreškovićevoj Vladi), a potom se predstavio i sam Horvat.

Kazao je kako reanimacija privatnog sektora uz podršku javnom sektoru može hrvatsko gospodarstvo može podići na gospodarski rast veći od 3 posto. Kazao je i kako je zakon o izvanrednoj upravi polučio efekte koji su spasili najveće trgovačko društvo u Hrvatskoj.

---------------------------------

15:26 - Miro Bulj pitao je Tolušića:

-2018. godine povećan je uvoz svinjetine dok je u Hrvatskoj pad proizvodnje. Što ste poduzeli da zaštitite hrvatsko selo. Uvozimo meso hranjeno GMO-om. Povećao se uvoz jaja, mesa i voća i povrća. Više od 50 posto potreba hrvatskog tržišta. Što ste poduzeli u zaštiti proizvođača. Rezultati su sve porazniji otkad ste vi ministar.

Tolušić: - Imamo povećan uvoz, volio bih da ga nema. Teško da možemo 20-ak godina politike u poljoprivredi koja je mogla biti puno bolja promijeniti u kratkom roku. Nismo adekvatno koristili program ruralnog razvoja. Potpisani su ugovori, investicije su u tijeku. Nova ulaganja mogu podići konkurentnost. Teško je našem proizvođaču biti konkurentan. Uvoz ne možemo zabraniti, možemo promovirati hrvatske proizvode. Naglašavam da je hrvatski proizvod najkvalitetniji najisplatljiviji obzirom na kvalitetu i zdravstveno ispravniji. Očekujem da će zakon o nepoštenoj trgovinskoj praksi krenuti u primjenu, sprečavanje damping cijena kroz ovaj zakon. Puno novih farmi peradi smo napravili, jaja na tržištu su većinom hrvatska, vratili smo prednost stočarima, malim proizvođačima, zakon o OPG-u isto niste podržali.

- Nisam podržao zakon jer će stranci od 2020. kupovati zemljište u Hrvatskoj. Niste štili interese Hrvatske. Stranci će imati prednost otvaranja OPG-a. Bit ćemo zemlja na rasprodaju. Zemlja je neobrađena, uvozi se GMO, sve manje proizvodimo… - odgovorio je Bulj.

Potom su zastupnici pristupili glasovanju. Sedam je bilo za i dva protiv. S većinom glasova je Odbor za ustav podržao kandidaturu ministra Tolušića za potpredsjednika.

Nastavljena je sjednica Odbora za gospodarstvo.

---------------------------------

15:02 -Premijer spominje Most i koga smo mi doveli, a Šavorić je došao po duhu svetomu. Dalić je priznala da je njezina veza sa Šavorićem bila nikakva, i njoj je bilo nametnuto. Hoćete li i vi dozvoljavati ovakvo nametanje odluka? – komentirao je Panenić poziciju Tolušića.

Branimir Bunjac iz Živog zida je komentirao da će Tolušić biti zamjenik premijera koji je organizirao udruženi zločinački pothvat. Naveo je pritom više kaznenih djela, koruptivnih djela.

- Karamarko je mala beba po onome po čemu je smijenjen. Što ćete učiniti s naplatom 1100 tražbina koje ima država prema Agrokoru?- pitao je, a potom se dotaknuo i Istanbulske konvencije.

- Premijeru bih samo jedno pitanje postavio: mogu li ministri biti samo oni koji su glasali za Istanbulsku? To je teza koja se povlači po medijima.

Vidno iznerviran Plenković je odgovorio:

- Vidimo kakve plodove nose populizam u zemljama u kojima dobivaju glasove. Od takvih laži kakve nosite može spasiti samo saborski imunitet. Neću vas tužiti, ali ćemo vas politički pobjeđivati. Politički ćemo vas pobjeđivati godinama i obećajem vam to 1000 posto. Vi niste zucnuli o Istanbulskoj. Vaša operacija vam neće proći što god vi govorili, pogotovo ovakve budalaštine. Niste vi dorasli ni za ovo što imate, a kamoli da upravljate državom.

- Nazivati izjave zastupnika budalaštinama nije primjereno - ubacio se Panenić.

- Naravno da je, vi ste se pokazali na televiziji kakav ste gospodin – odgovorio je Plenković Paneniću.

Nastavio je Bunjac: Vi očito medije smatrate za budale, uvijek kad vas se netko nešto pita sve svodite na osobnu razinu, na prijetnje, vrijeđate druge zastupnike, govorite da su panjevi. Izgubili ste kontrolu nad sobom i takav čovjek ne može voditi državu. kako ste se doveli u ovakvo stanje?

Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) pitao je Tolušića o GMO hrani u hrvatskoj, a on je odgovorio da je to u domeni ministarstva zdravstva i kako je hrvatska GMO free što se tiče sjemena, a što se tiče proizvoda da mora pitati ministarstva zdravstva.

Sinčić je kazao kako neće postaviti pitanje o Agrokoru jer bi mogli izaći još neki mejlovi pa bi se vlast mogla naći u raskoraku onog što bi danas odgovorili.

---------------------------------

14:43 - Kolika je njihova provizija u roll-up kreditu i zašto još uvijek nije imenovano stalno vjerovničko vijeće. Nisu samo neki podizvođači uzeli financijska sredstva nego i Šavorić. Koliko dugo se poznajete i jeste li ga vi doveli? Misli li vratiti novce? Malo je previše slučajnosti. Ja pitam vas koga je Božo Petrov doveo na sastanak? Je li skupina Borg jedina skupina koja piše zakone ili postoje još neke radne skupine, oko kupnje aviona – pitao je SDP-ov Saša Đuić, na što ga je Reiner opet upozorio da mu Plenković ne mora odgovoriti, no ipak je:

- Hrvatska je mala zemlja, Zagreb dosta mali grad, da se ne bi znali ljudi koji su išli zajedno u srednju školu pa i na fakultet. No velikog intimnog prijateljstva nema. Znamo se i poštujemo. Prije nego li je agencija Unex sugerirala da se spot snimi u njegovom uredu nismo se vidjeli godinama, a nismo se vidjeli ni tog dana. No Šavorić kao i neki drugi pravnici možda se malo više bave temama koje su bile na stolu. Pozvan je on i nekoliko drugih odvjetnika. Obzirom na intenzitet rada. Bricelja i Besaka je predložio Petrov, da nema dilema. Što se tiče Bricelja, a ja sam nudio njemu da bude povjerenik. On je bio prvi izbor, on je odbio iz nekih svojih razloga. Što se tiče nagodbe, uključivši i ovo sada, utječe na proces i političku klimu i ima svoje posljedice. Smisao zakona je bio stvoriti okvir za rješavanje problema, stvoren je bedem koji je omogućio kompaniji da bude sada gdje je.

- Vjerovnici su mogli ne dati svježu likvidnost i se bi propalo i bankrotirali bi.

- Izvanredna uprava radi na tome da postavi prepravljeni zakon koji bi omogućio sudu da donese odluku od stalnom vjerovničkom vijeću. Što se tiče ostalih pitanja, već smo ih ranije apsolvirali.

Nemam pojma o proviziji u roll-up kreditu - dodao je.

-Nemojte mi stavljati vaše formulacije u usta. Vrlo jasno sam rekao na početku da imam etički problema s time da su ljudi koji su etički pomogli da se zakon napravi u roku kasnije bili angažirani kao podizvođači. Na to ja nisam mogao utjecati. Potezi su povučeni, a za razliku od vas ja vodim računa da ovaj postupak bude dovršen do kraja na način koji je dobar za Hrvatsku. Žao mi je da postoji i najmanja sjena moralnog karaktera na procesu koji je dobro napravljen. Zašto bi sve zbog toga bilo ugroženo.

-Ispratio je Dalić kao najveći uspjeh, a sad kažete da imate moralni problem – komentirao je Đujić.

Nadovezao se Plenković: Kad se ovo usmjerilo u neku vrstu povjerenstva, nemam što kriti. Što mislite da sam trebao pitati vas kako da spasim Agrokor, vas? Koga da zadužite ako vam najveća kompanija dolazi u krizu, pa valjda potpredsjednicu i ministricu gospodarstva. Kome sam se trebao obratiti? Pitajte kolegu iz Mosta.

---------------------------------

14:16 - Prije nego li je Plenković odgovorio Lovrinoviću, Reiner je rekao da može to učiniti ako hoće, ali da je smisao odbora drugačiji.

Plenković je ipak odgovorio: - Vi ste dosta toga izgovorili, imate saborski imunitet i to je dobro, možete komentirati svašta. Nitko nije u savjetodavnom vijeću HDZ-a od tih ljudi. Ono što je važno je da ovaj podatak o 500 milijuna generalizirate, imate izvješća, imate povjerenika koji objavljuje troškove, oni će se na kraju znati, nemojte miješati kruške i jabuke. Rekao sam da nije bio dobro jedan minorni dio troškova. Brinite malo o svojoj stranci pa onda pitajte o unutarstranačkim odnosima unutar Odbora – poručio mu je.

Joško Klisović (SDP) konstatirao je da Tolušićev životopis nije dobra kvalifikacija nekog tko treba preuzeti mjesto potpredsjednika vlade.

- Osoba koja bi trebala definirati ekonomsku politiku, reforme, unaprijediti gospodarstvo. Vi niste ekonomist, nemate ni dana rada u realnom sektoru. Smatrate li se kompetentnim za posao koji ćete preuzeti i koja će biti vaša tri prioriteta kojim mislite oživjeti gospodarstvo i restrukturirati ga.

Tolušić: - Smatram da nije nužno da budem ekonomist. Svaki resor imaju svoje ministre, nisam niti agronom. Reforme s e tiču reforme državnih tijela i javnih institucija, a nešto o tome i znam.

Zagreb, 230518. 
Markov trg.
Sabor.
Zajednicka sjednica Odbora za gospodarstvo i Odbora za Ustav, Poslovnik i politicki sustav
Na fotografiji: Tomislav Tolusic, ministar poljoprivrede
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

SDP-ov Arsen Bauk pitao je Tolušića i Plenkovića: Je li još uvijek smatrate da grupa Borg na čelu sa Šavrovićem treba vratiti novce i jeste li dobili informaciju hoće li to napraviti i na koji račun?

Tolušić je odgovorio: - Mislim da ako je netko nešto radio nezakonito, dignute su kaznene prijave i ako je netko odgovoran, neka odgovara, i ajmo se tako ponašati, nije vlada nikog angažirala, oni su angažirani od strane vjerovnika. Nitko od nas za to nije znao. Tko snosi odgovornost snosi i posljedice.

Bauk je replicirao: Primijetio sam prijeporan pogled premijera jer ste se upravo nesložili s njime. On je iz Bugarske pozvao grupu Borg da vrati novac. To je ponovila i predsjednica. ne za nezakonito stečene, nego ako su stekli nešto što je bilo tako malo previše. Vi ste rekli samo ono što je nezakonito.

---------------------------------

14:07 - Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku, Ivan Lovrinović, pitao je Tolušića je li istina da je od nekih 1240 milijuna kuna iskoristio oko 850, odnosno da oko 400 milijuna kn nije iskorišteno.

- Ako niste u godinu dana uspjeli iskoristiti sustav, kako ćete sada sinkronizirati jedan daleko veći i širi posao? – upitao je, a onda se obratio Plenkoviću.

- Jasno je da postoji Borg skupina koja djeluje godinama a na čelu je bivši ministar financija. Hoćete li vi napokon početi voditi politiku u ovoj zemlji i uzeti uzde u svoje ruke i članove te Borg skupine isključiti iz savjetničkog tima stranke HDZ.

Zagreb, 230518. 
Markov trg.
Sabor.
Zajednicka sjednica Odbora za gospodarstvo i Odbora za Ustav, Poslovnik i politicki sustav
Na fotografiji: 
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Tolušić je odgovorio da nisu gubili sredstva i da ih iskoristiti do 2023.

- Ne gubimo ništa, raspisali smo natječaja u vrijednosti 64 posto ukupnog iznosa, 42 posto iznosa je već ugovoreno. 21 posto ukupnog iznosa je već plaćen korisnicima – kazao je Tolušić.

---------------------------------

13:58 - SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić postavio je pitanje Tolušiću.

- Kako gledate na insuficijntnost demokratskih postupaka u trenutku donošenja zakona i zar vam nije čudno da umjesto Ministarstvo gospodarstva plati izrađivače, postoje različiti dogovori da će se oni naplatiti iz samog koncerna. Cijelo vrijeme je ovdje zamjena teza, ovdje je ključno pitanje zašto i tko je dozvolio da se demokratska procedura, da se spriječi najnormalnije plaćanje izrađivača zakona. To je ključni problem i ključno pitanje koje će u budućnosti koštati Republiku Hrvatsku - rekao je Hajdaš Dončić.

Tolušić je odgovorio:

- Ja ne znam što se sve provuklo kroz ovu priču. Prvo je vlada spašavala Todorića, pa smo pogodovali Knightheadu, pa Rusima, pa smo imali nesmjenjivog Ramljaka, a sad imamo grupu Borg. Ne mogu vjerovat da vi niste nikad provodili javnu nabavu… ne daj bože da ste vi u tom trenu tu bili, vi bi zakon pisali dan danas, a Agrokora ne bi bilo. Ja razumijem plolitičku borbu, ali dozvolite. Vjerovnici upravljaju procesom, mi smo samo omogućili pravni odgovor. Ajmo se ponašat normalno, nije bilo vremena stavit zakon u proceduru godinu i pol dana, sigurno bi tada bio bolji. Iza sve ove priče stoje interesi onih koji žele nagodbu, oni koji ne žele, priča o 50 mlrd duga…

Zagreb, 230518. 
Markov trg.
Sabor.
Zajednicka sjednica Odbora za gospodarstvo i Odbora za Ustav, Poslovnik i politicki sustav
Na fotografiji: 
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Dončić: - Nije točno što pričate, niste morali na javnu nabavu, nego platiti izrađivače studije i zabraniti da se poslije naplaćuju iz Agrokora. Odgovornost će snositi ne vi nego Plenković. Izvrsni ste mi s ovom zamjenom teza – zaključio je Dončić ljutito.

---------------------------------

13:49 - Gordan Maras napustio je Odbor na kojem se predstavljaju Tolušić i Horvat, ljutit jer mu je Reiner rekao da Poslovnik ne omogućava pitanja premijeru.

- Premijer je nakon izlaganja mogao otići - kazao je Reiner.

Maras mu je na to počeo dobacivati, na što je Reiner odgovorio: 'Nemojte me prekidati'. Maras mu je poručio da se ne dere, na što je on poručio: 'Ja se uopće ne derem', nakon čega je Maras otišao iz prostorije.

Plenković je potom pozvao 'svog najdražeg zastupnika Marasa' da se vrati i da porazgovaraju, a potom mu ipak odgovorio na pitanje.

- Na stol Vlade sručila se kriza u najvećoj hrvatskoj kompaniji zahvaljujući lošim poslovnim odlukama bivše uprave. Niti sam za to kriv ja, niti HDZ, krive su loše poslovne odluke. Most je delegirao svoje predstavnike, mi smo imali svoje. Iz vlade se kontaktiralo nekoliko pravnih stručnjaka, nismo ni znali razmjere problema.

Zagreb, 230518. 
Markov trg.
Sabor.
Zajednicka sjednica Odbora za gospodarstvo i Odbora za Ustav, Poslovnik i politicki sustav
Na fotografiji: 
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Je li Petrov sugerirao jednog, dva ili tri stručnjaka je nebitno, tamo nitko nije došao odmoći nego pomoći. Izvanredna situacija zahtijevala je izvanrednu metodologiju. Iza zakona je stala Vlada, i HDZ i Most. Ja nisam imao ni trenutka dileme trebamo li nešto napraviti ili ne. Samo je bilo pitanje u kojem roku, a zahtijevane su brze reakcije. Sve problematično se riješilo i odgovornost je preuzeta.

Da rezimiram, Vlada je tu, većina je tu, odgovornost je tu. Vođeno namjerom da se ne ugrozi bit ekonomskog i pravnog procesa. Tu smo i ne kanimo popustiti pod pritiscima. Ni ne pomišljamo na neki drugi scenarij. Treba se postići održiva nagodba i cijeli proces mora poslati stranim investitorima poruku da Hrvatska nalazi rješenje, ne bježi od problema, ne propada joj ekonomija, nego naprotiv. To je uz plaćanje poreza dodatni efekt transformacije poslovanja nakon ovog slučaja Agrokor. Ovo se moglo dogoditi i SDP-ovoj vladi, ali nije, dogodilo se ovoj. Sve popravljamo, rješavamo i ispravljamo, čistih ruku – zaključio je Plenković.

Reiner je podsjetio da je ovo propitkivanje potencijalnih vladinih dužnosnika, a ne aktualni sat.

Panenić mu je odgovorio da im ne uskraćuje pravo na raspravu i da inače ne vidi smisla zašto je premijer tu ako mu se ne mogu postavljati pitanja.

---------------------------------

13:30 - U tijeku je zajednička sjednica Odbora za gospodarstvo i Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav na kojoj će biti saslušani kandidati za novog potpredsjednika Vlade i novog ministra gospodarstva nakon što je s tih dužnosti otišla Martina Dalić.

Kandidati za te dužnosti su ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, te Darko Horvat, HDZ-ov zastupnik i ministar poduzetništva i obrta u Vladi Tihomira Oreškovića. Predsjednik Odbora za gospodarstvo Darinko Kosor (HSLS) objasnio je da je dogovorena sjednica dvaju odbora jer se na jednom potvrđuje potpredsjednika Vlade, a na drugom ministra gospodarstva.

Sjednicu vodi potpredsjednik Sabora, Željko Reiner, a prvi je pred Odborom govorio premijer Andrej Plenković.

Kazao je kako je Tolušić već bio uključen u koordinaciju za gospodarstvo i kako je zadnjih nekoliko godina stekao iskustvo na dvije ministarske funkcije, ministra poljoprivrede i ministra za regionalni razvoj i fondove EU-a, i zaključio kako ima njegovo povjerenje i kako smatra da je u cijelosti spreman preuzeti ovu važnu zadaću.

Prvi za rapravu javio se SDP-ov Peđa Grbin koji je zamolio Tolušića da komentira 'slučaj Roks' kad je na Facebooku pod tim nadimkom kritizirao druge i hvalio sebe te da kaže ima li još poneki alias kojim se služi na internetu. Pitao ga je i o stanju u Agrokoru, kao i podržava li nacionalizaciju Ine i privatizaciju HEP-a te kako misli da će to doprinijeti kvaliteti života hrvatskih građana.

Zagreb, 230518. 
Markov trg.
Sabor.
Zajednicka sjednica Odbora za gospodarstvo i Odbora za Ustav, Poslovnik i politicki sustav
Na fotografiji: Anka Mrak Taritas
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Tolušić je kazao kako je duboko svjestan problema koji tište ne samo Vladu, nego sve.

- Ovi problemi o kojima danas razgovaramo se tiču i ljudi u Slavoniji i ljudi u Istri, HDZ-ovaca i SDP-ovaca, HNS-ovaca i onih koji nisu u političkim strukturama. Moja jedina želja je da tu napravimo pomake - rekao je Tolušić i dodao:

- Smatram da je Agrokor bitna tema, ali koordinacija generalno nadilazi probleme Agrokora, koji se privode kraju - rekao je Tolušić, prenosi N1.

Spomenuo je i lex Agrokor, podsjetivši na odluku Ustavnog suda, kao i da ga priznaje britansko pravosuđe te da će postati i dio stečevine Europske unije.

Sve ostale stvari komentirat će nakon preuzimanja resora, rekao je Tolušić.

- Siguran sam da ćemo barem neformalno, kao i dosad, imati potporu oporbe u Saboru - zaključio je Tolušić pa pitanje o 'slučaju Roks' komentirao kako ima grešaka u mladosti.

- Prije više godina uvrijedio sam čovjeka, ali sam mu se ispričao i platio - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:34