POČEO PROCES

TOMIĆ O HASANBEGOVIĆU 'Nisam imao pojma da je zlonamjeran i pakostan, bio je to blagi tekst'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 06.07.2016. u 09:53

Zagreb, 060716. Opcinski sud.
Na Opcinskom sudu danas je zapocelo pripremno rociste sudjenja izmedju Zlatka Hasanbegovica i Ante Tomica. Hasanbegovic je tuzio Tomica zbog teksta objavljenog u beogradskom casopisu NIN.
Na fotografiji: Ante Tomic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / CROPIX

 

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu danas je počeo proces u kojemu ministar kulture Zlatko Hasanbegović tuži novinara i pisca Antu Tomića, zahtijevajući da mu plati trideset tisuća kuna za duševne boli zbog teksta "Jadi političkog minotaura" objavljenog 28. siječnja ove godine u beogradskom Ninu, piše N1.

Prije početka postupka Ante Tomić je došao na sud te je za N1 iznio svoju stranu priče:

 - Mislim da mu tekst nije nanio neugodnosti nego je riječ o tekstu koji je izašao u Beogradu. On je napravio predstavu oko toga. Sam tekst je po mom sudu vrlo blag jer to je bilo na početku njegova mandata i mandata te vlade, kad nismo ni znali tko je on. Nisam imao pojma da je zlonamjeran i pakostan i bio je to blagi, umjeren tekst o tome kako mi je neobično da se pojavio neki zagrebački musliman među desničarima, islamofobima. Bio je to tekst sućuti za čovjeka koji se trudi svidjeti  ljudima koji ga potajno ne podnose. Ja nisam ni u peti imao da bih ja njemu mogao izazvati duševne boli. Mi smo ovdje samo radi predstave, da se on prikaže veliki Hrvat kojeg čak u beogradskim medijima napadaju - kazao je Tomić za N1.

Facebook
 

Kolumnist Jutarnjeg još je dodao:

 - Ja sam mislio da je on bolja osoba i da neće biti tako strašan ministar. Ja sam uvijek oprezniji prema manjinama i negdje se trudim biti dobronamjeran i oprezan, zato sam to napravio negdje gdje sam mislio da to neće biti toliko primijećeno - rekao je Tomić dodavši da bi i danas napravio isto.

Na pitanje da li se ovdje radi o napadu na slobodu govora, Tomić je odgovorio:

 - To svakako je. On to opetovano čini. To što je napravio s VEM-om te intervencije prema HRT-u... On pokušava kontrolirati medije - kazao je Tomić i osvrnuo se na priopćenje ministra Hasanbegovića nakon što su ga (Tomića, op. a.) napali u Splitu.

 - To je bio dosta odvratno priopćenje. Ne bih ništa prognozirao što se tiče ishoda postupka - zaključio je Tomi

Na sudu se danas održava samo pripremno ročište, na kojemu će sudac dogovoriti kako kani voditi postupak.

Facebook
 

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo