19 GODINA KASNIJE

Tomislav Merčep uhićen zbog ratnog zločina u Zagrebu i Pakračkoj poljani

 Drago Sopta/CROPIX

ZAGREB - Policija je jutros na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, privela Tomislava Merčepa . U tijeku je pretres njegova stana. U trenutku dok ovo javljamo Merčep se nalazi na informativnom razgovoru u zagrebačkoj policiji.

Županijsko državno odvjetništvo pripremilo je, kako neslužbeno doznajemo, zahtjev pokretanjem istrage protiv njega zbog zapovjedne i neposredne odgovornosti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva počinjene 1991. Tereti ga se protuzakonito odvođenje srpskih civila u jedan do paviljona zagrebačkog velesajma 1991. te odvođenje civila sa šireg područja Pokračke poljane, njihovo mučenje i likvidacije na Pakračkoj poljani koje su počinile jedinice u pričuvnom sastavu MUP-a pod njegovim zapovjedništvom.

Ovih dana na odjelu sudske medicine na zagrebačkoj Šalati DNA metodom dovršene su zadnje identifikacije tijela ekshumiranih na području Pakračke poljane, ali i iz drugih dijelova Hrvatske za čije likvidacije je odgovorna jedinica pod njegovim zapovjedništvom. Doznajemo da se radi oko četrdesetak tijela od kojih je osam, nakon likvidacije 1991. bilo i spaljeno.

Protiv Merčepa se istraga pokreće 19 godina nakon počinjenja ratnih zločina.

Za aktivnosti Tomislava Merčepa i njegove skupine hrvatska javnost doznala je još početkom 1992. kad je uhapšena skupina koja je likvidirala zagrebačku obitelj Zec. Privedeni su tada u istrazi progovorili ne samo o ubojstvu te zagrebačke obitelji, već o nizu drugih odvođenja i likvidacija koje su počinili na Pakračkoj poljani.

Zbog proceduralne pogreške oslobođeni kaznene dogovornosti za ubojstvo obitelji Zec, a kad su posrijedi zločini na Pakračkoj poljani optuženi su i osuđeni samo za ubojstvo svog suborca Aleksandra Saše Antića. Ni u suđenju za ubojstvo obitelji Zec, niti u suđenju za ubojstvo aleksandra Antića, Merčep nije pozvan niti u funkciji svjedoka.

Pripadnik Merčepove skupine Miro Bajramović je 1997. u intervjuu splitskom Feral Tribuneu detaljno govorio o 90 do 100 likvidacija srpskih civila koje je ta jedinica počinila diljem Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:03