KONFERENCIJA

Tomislav Tolušić: Sljedeće ćemo godine nabaviti sustav za videonadzor šuma

 
Tomislav Tolušić
 Srđan Vrančić / HANZA MEDIA

Kako smo sanirali opožarena područja, što se radi na prevenciji, kako će ubuduće funkcionirati protupožarna zaštita... To su neke od važnijih tema o kojima će biti riječi na drugom panelu velike konferencije Jutarnjeg lista “Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija” koja će se održati u zagrebačkoj Laubi 15. studenoga.

Kao što smo već i pisali, odmah nakon što su požari u Dalmaciji ugašeni Ministarstvo poljoprivrede aktiviralo je mjeru 5 iz Programa ruralnog razvoja koja služi sanaciji poljoprivrednih potencijala uništenih u elementarnim nepogodama. Pojednostavljena su i pravila kako bi i poljoprivrednici s tek nekoliko opožarenih stabala ili trsova mogli dobiti odštetu. Natječajem je raspoloživo 150 milijuna i pokriće do 100% prihvatljivih izdataka. Moguć je i predujam, do 50% odobrenih sredstava uz uvjet da je gospodarstvo u trenutku podnošenja zahtjeva upisano u Upisnik poljoprivrednika.

Šteta od nepogoda

Prema pravilima EU mora biti uništeno minimalno 30% poljoprivrednog potencijala, bilo da je riječ o sanaciji zemljišta, rekonstrukciji ili opremanju gospodarskih objekata i pripadajuće infrastrukture, kupnji poljomehanizacije i opreme, ali i za nabavu osnovnog stada domaćih životinja te za sadnice višegodišnjeg bilja. Ako je elementarna nepogoda uništila samo plod, a stabla su pogodna za nastavak proizvodnje u idućem vegetativnom ciklusu - takva šteta ne financira se iz ove mjere.

S objavom natječaja pokrenuta je i edukativno-informativna kampanja, sve u cilju što bolje pripreme potencijalnih korisnika. Timovi Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede održali su niz radionica u svim dalmatinskim županijama, a sudjelovale su i lokalne akcijske grupe, razvojne agencije i konzultanti kojima je upućen poziv da pomognu poljoprivrednicima u prijavama za natječaj. Ministarstvo je pripremilo i brošuru o načinu uspješne prijave, distribuirano je 100.000 komada. Kako bi informacija o mjeri 5 i odšteti bila dostupna emitirani su i TV spotovi, s pozivom poljoprivrednicima da se jave na natječaj.

- To je najmanje što možemo učiniti - pomoći poljoprivrednicima kojima je uništeno sve što su stvorili. Obnovit ćemo njihove maslinike, vinograde, traktore i farme. Međutim, ova mjera pokriva samo obnovu uništenih potencijala, ne i izgubljeni prihod. Ona ne može zamijeniti policu osiguranja - stoga opet ističem nužnost osiguranja proizvodnje - jer i za police osiguranja dajemo povrat od 65%, a dogodine i više - rekao nam je ministar Tomislav Tolušić.

U ovoljetnih 327 požara stradalo je oko 100 hektara poljoprivrednih površina i 42.894 ha šumskog zemljišta. To su dramatični podaci, ali u uvjetima u kojima danas živimo - klimatske promjene, visoke temperature, snažni vjetrovi, osobito dalmatinska bura - teško je očekivati da požara neće biti. Ono što institucije ove države mogu učiniti jest nastojati da požara bude manje i što manjih razmjera. Dakle, dobra preventiva je ono što može pomoći u obrani od požara, ističu iz Ministarstva.

Dobra optika

- Preventiva je osnova svega, zato sam inzistirao da se krene u nabavu sustava videonadzora šuma. Svaka čast motriteljskim službama koje dobro rade svoj posao, ali u 21. stoljeću nužni su softver i dobra optika koja će danonoćno nadzirati prostor i otkriti paljenja vatre, što će pomoći efikasnom gašenju požara, ali i otkrivanju počinitelja namjernog izazivanja požara. Tamo gdje su kamere, pokazalo se to u Istri, broj požara je u padu - kaže ministar.

Ministarstvo poljoprivrede od 2015. vodi prikupljanje sredstava za općekorisne funkcije šuma (OKFŠ) - namjenskih sredstava koja se koriste za biološku obnovu šuma, razminiranje, protupožarnu zaštitu, gradnju šumskih prometnica i slično.

Oko 5% prikupljenog novca isplaćuje se vatrogasnim zajednicama s područja krša, samo ove godine isplaćeno im je više od 8 milijuna kuna.

Ruralni razvoj

- Osobno smatram da je 5% naknade iz OKFŠ-a za vatrogasce premalo i mislim da je potrebno jače poduprijeti kapacitete dobrovoljnih vatrogasnih društava. Razmišljamo stoga o izmjeni pravilnika, te da s većim postotkom našim vatrogascima do iduće sezone omogućimo kupnju nove opreme za učinkovitu borbu protiv požara - najavljuje Tolušić.

Program ruralnog razvoja Hrvatske sadrži i mjere za ulaganja u šumsku infrastrukturu, za njih je ove godine isplaćeno 6,4 milijuna kuna. Naime, šumska infrastruktura ima protupožarnu funkciju.

Važnost šumske infrastrukture

Šumska infrastruktura ima važnu protupožarnu funkciju, a za odobrene projekte šumoposjednika ili jedinica lokalne samouprave EU daje 100% potpore.

Upravo je raspisan novi natječaj vrijedan 37,5 milijuna kuna.

- Uređene i održavane poljoprivredne površine jedan su od najboljih načina prevencije požara, pa smo novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu, čije usvajanje očekujemo uskoro, omogućili da se u zakup može dati i privatno zapušteno i zakorovljeno zemljište, ako su vlasnici nedostupni ili nepoznatog boravišta.

Ova je odredba unesena u zakon upravo s ciljem da se spriječe nepogode poput požara, ali i širenje nametnika i različitih bolesti. Vlasništvo ne diramo, ističem to posebno, samo želimo zapuštene površine staviti u funkciju proizvodnje hrane - zaključuje ministar Tolušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:36