SUSRET

TOMO MEDVED PRIMIO PREDSTAVNIKE BRANITELJSKIH UDRUGA Razgovarali su o Penavinom prosvjedu u Vukovaru, razgovore će nastaviti

 Damir Krajač / CROPIX

>>> NOVO 18:02 Nakon sastanka, ministar Medved rekao je da ga raduje da su udruge jedinstvene, odgovorne i ozbiljne.

- I ovaj put smo dokazali kako Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s braniteljskim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata ima partnerski, profesionalni, odgovoran i ozbiljan odnos. Raduje me da su udruge svim aktualnim pitanjima pristupile vrlo odgovorno i ozbiljno, rekao je Medved, kako ga je citirala televizija N1.

- Nakon analize stanja dogovorili smo sastanak s nadležnim tijelima u cilju kako bismo analizirali konkretno sve zahtjeve koji su upućeni od strane gradonačelnika Vukovara i kako bismo dobili konkretan uvid o točnom broju procesuiranja ratnih zločina i spoznaju o procesima koji su u tijeku. Nastavit ćemo razgovore s nadležnim tijelima i na odgovoran način pristupiti ovoj tematici, rekao je Medved.

Novinari su ga upitali što to znači za najavljeni prosvjed u Vukovaru, odnosno hoće li biti održan ili neće.

- Udruge su ozbiljne i odgovorne i u cilju donošenja svojih odluka traže da u tome i Vlada će pružiti punu potporu u cilju davanja svih relevantnih informacija, rekao je Medved.

Predstavnici udruga su, pak, rekli da će udruge prije svojih odluka dobiti na uvid sve relevantne podatke te nakon toga odlučiti.

- Donijeli smo odgovoran, jedinstven stav s ciljem sprečavanja politizacije i instrumentalizacije žrtava. Vezano za najavu prosvjeda o tome tko će i hoće li sudjelovati na skupu u Vukovaru udruge će donijeti stav nakon što se obave razgovori s nadležnim tijelima. Cilj tih sastanaka je imati što više informacija i uvida što se događa u processuiranju ratnih zločina i nakon toga ćemo moći reći je li riječ o prosvjedu, skupu ili čemu već, rekla je Ljiljana Alvir iz Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Što se tiče zahtjeva za tematskom sjednicom Sabora o Miloradu Pupovcu, iz udruga su poručili da to nije bila tema današnjega sastanka, ali da ustraju u svom zahtjevu te da će sutra pismenu inicijativu uputiti na institucije.

-----------------------------

Predstavnici braniteljskih udruga došli su u utorak poslijepodne u Ministarstvo hrvatskih branitelja na poziv ministra Tome Medveda, kako bi razgovarali o najavljenom prosvjedu u Vukovaru zbog nerješavanja ratnih zločina, te zahtjevu dijela udruga za očitovanjem saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca o Domovinskom ratu i odnosima Hrvatske i Srbije.

Savjetnik vukovarskog gradonačelnika za branitelje Tomislav Josić rekao je novinarima pred Ministarstvom kako branitelji očekuju "da sjednemo kao normalni ljudi, da razgovaramo i da se dogovorimo".

Braniteljske udruge nedavno su podržale prosvjed u Vukovaru protiv "šutnje institucija" o problemu nerješavanja ratnih zločina u Vukovaru, koji je za 13. listopada najavio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, i zatražile raspravu u Hrvatskom saboru o SDSS-u i Pupovcu, te njegovo očitovanje o Domovinskom ratu.

Na napise u nekim medijima da će branitelji zatražiti raskid koalicije HDZ-a i SDSS-a oštro je reagirao premijer Andrej Plenković poručivši da njemu, kao predsjedniku HDZ-a, "nitko neće birati partnere i određivati tko će biti parlamentarna većina".

Također je rekao kako nema nekažnjivosti za najteže i najbrutalnije zločine koji su se dogodili u Vukovaru, pa s te strane ima razumijevanje za Penavino inzistiranje da se to riješi, ali nema razumijevanja za način na koji je to napravljeno.

"To se tako ne radi. On kao član HDZ-a i gradonačelnik ima odgovornost prema svom biračkom tijelu i temi, a drugu odgovornost prema političkoj procjeni i odabiru tajminga i načina kako da tu temu stavi u eter", kazao je Plenković.

Medved je, upitan je li za koaliciju HDZ-a s SDSS-om s obzirom na tvrdnje iz Vukovara da neki članovi SDSS-a imaju saznanja o zločinima na Ovčari, odgovorio kako je jedno govoriti o koaliciji, a drugo o zločinima.

Predsjednik Vlade je na pitanje o koaliciji vrlo jasno odgovorio, rekao je Medved, a kad je riječ o ratnim zločinima podsjetio je kako gotovo svakodnevno kontaktira obitelji poginulih, nestalih i zatočenih i ni sam nije zadovoljan s brzinom otkrivanja počinitelja, zbog čega često od pravosudnih tijela traži brže utvrđivanje odgovornosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:44