HOTO NA KOLJENIMA>>BLOKIRANA IMOVINA

Tomu Horvatinčića je uništio projekt Cvjetni trg: Plombe na imovini i 157 milijuna duga

Tector je sudu podnio zahtjev za zabranu raspolaganja imovinom, a vlasnik Tehnike traži svojih 19 milijuna eura
Zagreb, 270911. Poduzetnik i vlasnik firme Hoto grupa Tomislav Horvatincic koji je nedavno zbog izazivanja teske pomorske nesrece izaso iz sibenskog pritvora, prosetao je Varsavskom ulicom.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Poslovno carstvo poduzetnika Tome Horvatinčića , koji je ljetos skrivio pomorsku nesreću i usmrtio dvoje talijanskih turista, u posljednjih godinu dana ozbiljno je uzdrmano zbog sve većeg financijskog tereta, a Hoto Grupi prijeti i ovrha zbog dugova prema graditeljima šoping centra Cvjetni .

Tvrtka Tector, izvođač radova na staklenom pročelju Cvjetnog i na uređenju H&M-a, jedine profitabilne trgovine u centru, stavila je, naime, prijedlog za privremenu mjeru zabrane raspolaganja svim nekretninama jer im nije plaćeno 2,7 milijuna kuna za izvedene radove. Sud je zasad odbio njihov prijedlog pa su se oni žalili drugostupanjskom Trgovačkom sudu, te su u gruntovnici stavili plombu na sve nekretnine.

Pravni zastupnici Tectora odlučili su se na taj korak nakon što im Hoto Grupa ni nakon više dopisa nije isplatila novac za materijal i radove, a obustavili su i daljnje radove, jer je vrijednost ukupnog posla trebala biti veća od šest milijuna kuna. Na radove koje je izveo Tector ni nadzorni organi ni investitor nisu imali primjedbi.

I Tehnika, glavni izvođač radova na centru Cvjetni, ima nepodmirena dugovanja prema Hoto Grupi i to u vrijednosti od čak 19 milijuna eura. U utorak je, doznajemo, održan i sastanak između direktora Tehnike, Filipa Filipeca i Tome Horvatinčića na kojem je vlasnik Hoto Grupe uvjeravao Filipeca da će ga isplatiti čim proda stanove.

Međutim, teško da će se sada netko odlučiti na kupnju stana, ne samo zbog krize, nego i zbog plombi koje su stavljene na cijeli objekt na Cvjetnom. Od 56 luksuznih stanova među kojima su i vjerojatno najekskluzivniji penthousei u gradu, doznajemo, nije ih baš puno prodano. Prosječna cijena kvadrata je od 5000 do 6000 eura, a prosječna veličina stana je oko stotinjak četvornih metara. To znači da bi Horvatinčić prodajom mogao zaraditi maksimalno 30 milijuna eura. Taman da podmiri sva dugovanja. I u Hoto Grupi priznaju da su dužni, ali u tome ne vide ništa čudno.

- Kredite uredno vraćamo, prodaja stanova za ovo vrijeme ide dobro, ali ne bih u detalje. Ovaj zahtjev za privremenu mjeru odbijen je jer je neosnovan, a izvođači radova plaćeni su u iznosu od 80 posto ukupne vrijednosti radova. Ostatak ćemo podmiriti - rekao je član Uprave Hoto Grupe, Miroslav Vajagić.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:16