KLUB 22

TOP LISTA EKONOMSKI NAJUGROŽENIJIH DRŽAVA NA PLANETU Hrvatska među 22 prezadužene države kojima prijeti bankrot

Bivši guverner HNB-a Marko Škreb upozorio je na istraživanje institucije Jubilee Debt Campaign o stanju svjetske ekonomije
Zagreb, 271114.Sabor, Markov trg.U Saboru RH jutros je zapocela redovna sjednica Sabora na kojoj su bili i predsjednik Vlade Zoran Milanovic, te ministar financija Boris Lalovac.Na fotografiji: Zoran Milanovic, Boris Lalovac.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

Iako ključni ministri koji drže gospodarske resore u Vladi Zorana Milanovića ponavljaju da će aktualna koalicija dobiti i sljedeće izbore na bazi ekonomskih uspjeha, uopće nije teško pronaći teze da je zemlja daleko od bilo kakvih dokazanih uspjeha. Upravo suprotno, Hrvatska je u grupi prezaduženih zemalja kojima čak prijeti bankrot.

Na jednu od takvih lista, koje su uvrstile Hrvatsku među najugroženije zemlje u svijetu kad je u pitanju stanje ekonomije, jučer je upozorio i bivši guverner HNB-a Marko Škreb koji je trenutačno kao djelatnik angažiran u Africi. “Evo nas u dobrom društvu. Mogu naši političari biti ponosni, među prvih 25 na svijetu smo…” komentirao je ironično M. Škreb listu koju je na osnovi istraživanja formirao Jubilee Debt Campaign, institucija koja je sastavila izvještaj uz potporu Europske unije iako njezine poruke ne odražavaju stavove Unije.

Rast zaduženosti

Ključne teze istraživanja Jubilee Debt Campaigna su, među ostalim, da je globalna razina zaduženosti u snažnom rastu nakon što je pala u razdoblju od 2008. do 2011. Ukupna razina javnog i privatnog duga narasla je od 2011. do 2014. za 2,5 tisuća milijardi dolara te bi ove godine mogla dosegnuti 14,7 tisuća milijardi. Ukupni neto dug zemalja neto dužnica u četiri godine porastao je čak 30 posto. Svijet svjedoči kreditnom bumu u zemljama s nižim primanjima građana koji potiče rast, ali ne smanjuje siromaštvo i nejednakost. Za 22 zemlje može se reći da su već u ozbiljnoj dužničkoj krizi, a još će ih se 71 uskoro naći u istoj, opasnoj poziciji, tvrde u Jubilee Debt Campaignu.

Ta organizacija svrstala je Hrvatsku u prvu kategoriju zemalja, odnosno u onu koje su već u ozbiljnoj dužničkoj krizi. Takve zemlje karakterizira visoka razina državnih dugova i visoki neto vanjski dug (neto dugovanje ostatku svijeta). Radi se o skupini od 22 zemlje u Europi, središnjoj Americi, Karibima, srednjem istoku i sjevernoj Africi. Toj skupini 22 zemlje koje su u opasnosti mogu se pridodati i one koje su već u bankrotu - Sudan i Zimbabve.

Neslavni ‘klub 22’

U tom su neslavnom “klubu 22” (u izvješću abecednim redom) Armenija, Belize, Kostarika, Hrvatska, Cipar, Dominikanska Republika, El Salvador, Gambija, Grčka, Grenada, Irska, Jamajka, Makedonija, Crna Gora, Portugal, Španjolska, Šri Lanka, Sv. Vincent, Tunis i Ukrajina.

Uz tu, prvu i najgoru skupinu, organizacija Jubilee Debt Campaign podijelila je rizične zemlje u još tri skupine; one s visokim rizikom krize državnih dugova, one s rizikom (umjerenim) državnih dugova te one u kojima postoji opasnost od dužničke krize u privatnom sektoru.

Iako će političari na vlasti i možda pojedini stručnjaci osporavati da je Hrvatska u prvoj tj. najgoroj skupini, sasvim je sigurno da ni navijači političke opcije na vlasti ne mogu reći da Hrvatska ne pripada u drugu ugroženu skupinu jer su kriteriji za uvrštenje u nju visok inozemni dug, veliki i trajni deficiti tekućeg računa te visoke projicirane obveze vraćanja dugova.

Analitičar Michael Snyder upozorio je da je planetarni odnos duga prema BDP-u cijelog planeta trenutačno na rekordnoj razini od 286 posto. Nadalje, svaki čovjek koji živi na Zemlji, svaki muškarac, žena i dijete, duguju oko 28.000 dolara. Budući da oko polovice svjetske populacije živi uz primanja niža od 10 dolara dnevno, radi se o strahovitom teretu duga.

Problem izborne godine

Drugim riječima, iako smo se, upozorava Snyder, tjednima zabavljali analizama šansi da vidimo bankrot Grčke, za koju EU upravo lansira treći program pomoći, zapravo bismo trebali govoriti o globalnoj akceleraciji bankrota.

Čak i ako zanemarimo opravdanost uvrštavanja Hrvatske uz bok dužnijim zemljama, valja istaknuti kako je očigledno povećanje broja zemalja koje kandidiraju za financijske probleme najgore vrste nesporan i vrlo ozbiljan problem u izbornoj godini, kada političari instinktivno labave kontrolu javnih troškova. Ugledni poduzetnik Nenad Bakić upozorio je da je Hrvatska trenutačno poput malog čamca s pentom od dvije konjske snage koji mirno plovi prema Visu i treba se nadati da u njegovoj blizini neće proći oveći trajekt, a kamoli malo jača (financijska) nevera.

Zemlje u dubokoj krizi

1. Armenija

2. Belize

3. Kostarika

4. Hrvatska

5. Cipar

6. Dominikanska Republika

7. Salvador

8. Gambija

9. Grčka

10. Grenada

11. Irska

12. Jamajka

13. Libanon

14. Makedonija

15. Maršalovi Otoci

16. Crna Gora

17. Portugal

18. Španjolska

19. Šri Lanka

20. Sv. Vincent i Grenadini

21. Tunis

22. Ukrajina

Zemlje koje su već bankrotirale

1. Sudan

2. Zimbabve

Zemlje s rizikom od produbljivanja krize

1. Burkina Faso

2. Kambodža

3. Kamerun

4. Centralna Afrička Republika

5. Čad

6. Obala Bjelokosti

7. Džibuti

8. Gvajana

9. Haiti

10. Mađarska

11. Italija

12. Kirgistan

13. Latvija

14. Lesoto

15. Liberija

16. Litva

17. Madagaskar

18. Maldivi

19. Mali

20. Niger

21. Poljska

22. Ruanda

23. Srbija

24. Sijera Leone

25. Slovačka

26. Sv. Lucija

27. Togo

28. Tonga

29. Zambija

Zemlje s visokim rizikom od produbljivanja krize

1. Butan

2. Zelenortska Republika

3. Dominika

4. Etiopija

5. Gana

6. Laos

7. Mauritanija

8. Mongolija

9. Mozambik

10. Samoa

11. Sao Tome i Princip

12. Senegal

13. Tanzanija

14. Uganda

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:36