ODLUKA SUCA ISTRAGE

TRAGEDIJA U HIDROELEKTRANI PLAT Nikoli Rukavini i Željku Starmanu određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana

Nikola Rukavina
 Bozo Radic / CROPIX

Sudac istrage i glasnogovornik Županijskog suda u Dubrovniku Pero Miloglav u slučaju tragedije u HE Plat u srijedu ujutro donio je odluku kojom je određen istražni zatvor Nikoli Rukavini i Željku Starmanu zbog mogućnosti utjecaja na 9 svjedoka u postupku, piše portal Dubrovački vjesnik.

Osumnjičenici su se usprotivili prijedlogu određivanja istražnog zatvora o čemu će se više očitovati njihova obrana. U narednih mjesec dana slijedi ispitivanje svjedoka od strane Županijskog državnog odvjetništva te će se nakon toga odlučiti o ukidanju ili daljnjem produljenju istražnog zatvora.

Podsjetimo, kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je ukupno osam hrvatskih državljana počinilo kazneno djelo iz čl. 222. st. 2. Kaznenog zakona "teška kaznena djela protiv opće sigurnosti" u vezi s kaznenim djelom iz čl. 221. st. 1. Kaznenog zakona "opasno izvođenje građevinskih radova", na osnovu čega im prijeti kazna zatvora od 3 do 15 godina.

Odvjetnici Krešimir Škarica i Gordan Preglej su nakon odluke suca istrage o određivanju jednomjesečnog istražnog zatvora za osumnjičene rekli da je pritvorski razlog opasnosti utjecaja na devet svjedoka 'apsolutno apstraktne prirode' jer se taj utjecaj mogao izvršiti od dana nesreće do danas.

Obrana je zauzela stav kako opasnost od utjecaja na svjedoke realno ne postoji.

Najavili su da će nakon savjetovanja s branjenicima donijeti odluku o budućim aktivnostima, a mogućnosti su uložiti žalbu i pokušati ubrzavati postupak kako bi devet svjedoka što prije bilo ispitano, a istražni zatvor bio što prije ukinut. Time bi, tvrdi Škarica, ravnopravno krenuli u pravosudni postupak.

"ŽDO je zbog neravnoteže zakonskih ovlasti bio apsolutno u prioritetu postupanja, a tek po izlasku iz istražnog zatvora naši branjenici će imati poštenu priliku za ravnopravno suđenje i dokazivanje", rekao je Škarica.

Preglej je podsjetio kako su njihovi branjenici osobe koje nisu nikad bile u sukobu sa zakonom te su u ovu situaciju dovedeni kao odgovorne osobe.

"Oni se ni na koji način ne osjećaju krivim za počinjenje kaznenog djela koje im se stavlja na teret i svaki boravak u istražnom zatvoru je za njih traumatičan. Rukavina je u svom izlaganju jasno rekao, a to je potvrdio i Starman, da se osjeća kao da su poginuli članovi njegove obitelji. Tako da je sve ovo njima dodatno traumatično", rekao je Preglej.

Dodao je da je u petomjesečnom predistražnom postupku izuzeta velika količina dokumentacije s procedurama i pravilnicima o radu djelatnika HEP Proizvodnje, ali da obrana ne zna što se u dokumentaciji sve nalazi jer nema mogućnost uvida u spis.

"Kad dobijemo uvid u spis i proučimo ga s branjenicima, koji se bolje od nas snalaze u tom proceduralnom dijelu, bit ćemo pametniji", istaknuo je Preglej.

Škarica je rekao kako obrana ne prebacuje krivnju na druge osobe, jer je teret dokazivanja na ŽDO-u, ali i da još nisu vidjeli spis.

"Ne znamo ni kako će se potencijalni svjedoci ili eventualni osumnjičenici očitovati o svojoj poziciji u daljnjem tijeku postupka", objasnio je Škarica te kao iznimno važno istaknuo utvrditi uzročno-posljedičnu vezu.

"Zašto su djelatnici stradali, jesu li imali mogućnost izbjeći nesreću i ima li ikakve veze eventualni propust naših branjenika s uzrokom požara. To će biti vrlo složeno interdisciplinarno vještačenje, gdje će se utvrđivati uzroci požara, vještačiti medicinski aspekt uzročnosti, a i preživjeli će imati nešto reći o okolnostima događaja", zaključio je Škarica.

U idućih mjesec dana, koje će osumnjičeni provesti u dubrovačkom pritvoru, ŽDO bi trebao ispitati svih devet svjedoka, nakon čega će biti donesena odluka o ukidanju ili produljenju istražnog zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:10