KOBAN IZLET

TRAGEDIJA U KANJONU UČKE Starija planinarka poskliznula se spuštajući se niz stazu, otkotrljala u duboku provaliju i poginula

 Ilustracija / CROPIX

Hrvatska gorska služba spašavanja u srijedu je na svojim službenim stranicama objavila priopćenje o nesreći sa smrtnom posljedicom koja se dogodila na Učkoj, najvišoj planini istarskog poluotoka. Prenosimo ga u cijelosti u nastavku:

"Potok Banina izvire na Učki na platou ispod Poklona i ulijeva se u more kod Ike. Putem do mora Banina stvara duboko usječenu bujičnu dolinu. To je jedan od tri dominantna kanjona na Učki, gledajući s kvarnerske strane. Uz Baninu, tu su i Potok u Lovranskoj Dragi te dolina Mošćeničke Drage. U gornjem toku Banina se naziva Rečina te se tek od dijela koji je u razini s ulazom u tunel Učka počinje nazivati Banina, a povremeno se među lokalnim stanovništvom naziva i Banjina.

Kilometarski dug kanjon najzanimljiviji je u početnom dijelu te je uz njega sprovedena dobra planinarska staza. Staza kreće u blizini ulaza u tunel Učka s kvarnerske strane te većim dijelom prati korito potoka sve do izvora. Na nekim se mjestima staza uzdiže visoko nad vodotokom zaobilazeći kaskade i slapove. Na stazi je i nekoliko mostića te dio osiguran sajlom kao rukohvatom.

Subota je bila prekrasan dan, kao stvoren za idiličan izlet, planinarenje s obitelji i prijateljima ... Desilo se to u trenu, korijen, skliski kamen, spuštanje, nepažnja i umor... Starija planinarka prilikom spuštanja poskliznula se na stazi, otkotrljala u provaliju i poginula.

Putem centra 112 alarmiran je HGSS. Odmah po dojavi prema Učki su upućena desetorica najbližih gorskih spašavatelja. U početku akcije nije im bila poznata sudbina unesrećene žene s obzirom da se tijelo nakon pada nalazilo na nepristupačnom mjestu. Dolaskom prvih spašavatelja na mjesto nesreće potvrdile su se najcrnje slutnje.

Nakon očevida tijelo nastradale planinarke smješteno je u brdsku nosiljku. Uz pomoć užeta i sistema Svetog Bernarda nosiljka s tijelom izvučena je iz kanjona te potom spuštena s planine. Običaj gorskih spašavatelja je da se nosiljka s tijelom pokojnika uresi zimzelenim vjenčićem ili grančicama, simbolom vječnosti.

Iskrena sućut obitelji".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:21