ODUZETA KONCESIJA

Trajno iz etera isključen Laganini FM Varaždin; lažirali javljanje voditeljice

Vijeće za elektroničke medije trajno je oduzelo koncesiju radijskom kanalu Laganini FM Varaždin zbog niza slučajeva odstupanja od prijavljenog programa, a posebno je problematično što postoji sumnja da je nakladnik tijekom nadzora Vijeću dao lažirane snimke s dodanim javljanjem voditeljice.

Odluku o trajnom oduzimanju koncesije nakladniku Kult radio iz Varaždina za radijski kanal Laganini FM Varaždin, Vijeće je donijelo u srijedu zbog kršenja Zakona o elektroničkim medijima, Ugovora o koncesiji te nepoštivanja minimalnih uvjeta za obavljanje audio usluga, izvijestila je Agencija za elektroničke medije.

Direktan nadzor nad tom radio postajom Vijeće je još krajem veljače obavilo temeljem pristiglih pritužbi građana, ali i suvlasnika nakladnika Kult radija, no tada na adresi u Varaždinu nitko nije zatečen, a glavni urednik je poklopio telefonsku slušalicu.

Analiza programa od 25. veljače do 3. ožujka pokazala je odstupanje programske osnove za gotovo 30 posto u odnosu na prijavljenu. Osim toga, Laganini FM Varaždin nije ostvario ni minimalni udio od 30 posto vlastite proizvodnje niti je imao minutu programa lokalnog informiranja.

Posebno je problematično, ističu, što se snimke koje je dostavio radijski nakladnik ne poklapaju sa snimkama Agencije za dva posljednja dana veljače i prvi dan ožujka. Dio snimaka koji se odnosio na emitiranu glazbu, reklame i emisije vijesti poklopio se sa snimkama Agencije no razlika se pojavila u javljanju voditeljice u eter koje ne postoji u snimkama Agencije.

Nakladnik, iako je od njega više puta zatraženo, još nije odgovorio na zahtjev da se očituje zbog sumnje u autentičnost snimaka programa.

Vijeće je najavilo da će zbog razlike u snimkama, odnosno sprječavanja dokazivanja protiv nakladnika podnijeti kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu. Smatraju mogućim da je nakladnik krivotvorenim snimkama želio spriječiti dokazivanje u postupku.

Radio postaja Laganini FM Varaždin dio je Laganini FM grupe koja u Hrvatskoj okuplja nekoliko radio postaja u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Rijeci, Slavonskom Brodu, Požegi i Puli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:06