‘FESTIVAL SLOBODE‘

Na anti-korona prosvjed u Zagrebu stigli Hasanbegović, Bujanec i Krišto, Cetinski dobio ovacije

Na "Festival" je organiziran prijevoz autobusima iz Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke te iz Istre
'Festival slobode'
 Boris Kovacev/Cropix

Nekoliko tisuća prosvjednika protiv anti-korona mjera okupilo se na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u 17 sati u subotu kako bi sudjelovali na prosvjednom okupljanju "Festival slobode" koji je nastao kao odgovor na mjere za suzbijanje koronavirusa u organizaciji inicijative "Prava i slobode".

Uz turistički autobus i glazbu, okupljeni su razvili transparente s porukama poput "Skini masku, ugasi TV, živi punim plućima", "Covid je laž, nismo svi covidioti", "Roditelji i djeca su nerazdvojni", "Bolje grob nego rob", "Slobodan život je naša moć", "Normalno i točka" te "Vjerujemo snazi koju imamo". Na prosvjedu nitko od okupljenih nije nosio masku.

Tony Cetinski, koji je DJ na ovom događaju, pušta glazbu okupljenima s turističkog busa te je dobio ovacije ljudi. Na prosvjedu su se pojavili i Zlatko Hasanbegović i Velimir Bujanec.

- Neki portali su pisali da smo urlikali ispred staračkih domova, a samo smo došli uveseliti starije i znamo koje portale više nećemo pratiti - kazao je Cetinski okupljenima.

image
Toni Cetinski
Boris Kovacev/Cropix

Kako piše Slobodna Dalmacija na prosvjedu je i Karolina Vidović Krišto, a prosvjed su došli podržati i saborski zastupnici Domovinskog pokreta i Mosta.

- Ovo što se danas događa je jedna kulminacija uskraćivanja ljudskih sloboda i prava kroz neke od mjera koje je nametnuo Nacionalni stožer. Sadašnji podaci i u Hrvatskoj i u svijetu ukazuju da je stopa smrtnosti prošlih godina usporediva sa stopom smrtnosti u 2020., godini kada se pojavio koronavirus.

Jučer je i doktor Srećko Sladoljev rekao da se virus širi populacijom, ali da se ne razvijaju jači simptomi, pa stoga ne znam možemo li onda uopće govoriti o oboljenju uzrokovanom infekcijom koronavirusa kada se opasnost od korone uklapa u opasnost od prehlade ili gripe.

A ako je tako onda smo mi kao civilizacija pred pitanjem hoćemo li uskraćivati ljudska prava, slobodu kretanja, izražavanja, medijske slobode... zato što je netko odlučio da je opasnost od korone strašna, a zapravo je smrtnost u općoj populaciji 2020. usporediva s prethodnim godinama. Puno zastupnika iz raznih klubova u Saboru tražili su smjenu Krunoslava Capaka i ukidanje Stožera.

Ja tražim nešto konkretno što se odmah može napraviti, a to je da se puste stručnjaci različitih stavova da javno i ravnopravno govore, da primjerice poznati znanstvenici poput Srećka Sladoljeva, Valerija Vrčeka ili doktorice Lidije Gajski dobivaju prostor u medijima jednak onom kojeg dobivaju Krunoslav Capak, Vili Beroš i Alemka Markotić – kaže zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto.

image
'Festival slobode'
Boris Kovacev/Cropix

Zastupnika Mosta Marina Miletića brine to što mu se, kaže, čini da Stožer namjerno širi paniku.

- Nitko ne razmišlja dugoročno, koliko ćemo imati povećan broj depresivnih ljudi, koliko ćemo resursa morati angažirati za njihovo liječenje, kao ni o tome koliko će biti ogromna financijska šteta za cijelo društvo od "lockdowna". Ne razumijem odluku Stožera da prvo zatvori teretane a onda ih za par dana otvori, to je neozbiljnosti – kaže.

Iz Domovinskog pokreta poručuju "sve više građana uviđa kako je Stožer nedosljedan i nevjerodostojan".

image
'Festival slobode'
Boris Kovacev/Cropix

- Primjer su potpuno proturječne izjave o korisnosti nošenja maski. HDZ-ovi kadrovi Capak i Grba Buljević, koja je od "neovisne" stručnjakinje u međuvremenu "promaknuta" i u HDZ-ovu saborsku zastupnicu, prije izbora su govorili kako maske nisu potrebne zdravim ljudima.

Sada mi maske trebala nositi čak i djeca, za koje je poznato da ne obolijevaju. Kad je u pitanju gospodarstvo, kriteriji ograničenja poslovanja pojedinih poslovnih subjekata mijenjaju se od danas do sutra, a primjer je odluka o zatvaranju teretana. Tko će poduzetnicima nadoknaditi gubitke? - kažu.

image
'Festival slobode'
Boris Kovacev/Cropix

Anita Šupe održala je govor u kojem je poručila da mjere Nacionalnog stožera nemaju zdravstvene i ljudske podloge te da su ljudima ograničavali slobodu disanja i kretanja, pravo na pravovremenu medicinsku pomoć čim je mnogima ugroženo zdravlje i život.

- Zaboravimo ono što nas razdvaja i sjetimo se onoga što nas spaja - pravo na slobodu izbora i pravo na slobodu mišljenja i govora i pravo na istinite informacije koje su nam uskraćene - kazala je Šupe.

Na trg se u jednom trenutku pojavila Hitna pomoć, a Cetinski je zamolio ljude da se smire i puste vozilo da prođe.

- Cenzurirani smo, zabranjuje nam se misliti. Zabranjen nam je kontakt s našim najmilijima, ne možemo ni na sprovode niti izraziti sućut. Na svim razinama našeg bića je stavljen lokot i to je pravi lockdown. Koje su posljedice tog lokota, za nas i naše? - kazao je Velimir Ponoš, kolumnist portala Logično.

image
'Festival slobode'
Boris Kovacev/Cropix

- Iluzija je da je u Hrvatskoj epidemija. 11. ožujka donesena je odluka za proglašenje epidemije, a ona nema što mora imati - članak koji govori da će se odluka objaviti na Narodnim novinama.

Ako toga u Narodnim novinama nema onda ni epidemije nema - kazao je Ponoš.

- Ako se zdravim ljudima preventivno daje maska da se ne zaraze, zašto onda građani ne hodaju sa šljemovima jer ne znamo kad će biti potres. Zašto sve nevine ljude preventivno ne stavimo u zatvor jer bi tako mogli spriječiti zločin - kazao je Ponoš.

- Maska na moje lice na silu ne može, po zakonu ne može, po Ustavu ne može. Ja nisam zamorac - kazao je Ponoš nakon čega su okupljeni počeli skandirati "ne može".

image
'Festival slobode'
Boris Kovacev/Cropix

- Jedni vjeruju u odluke, drugi ne, nekima je korona nešto strašno, drugima ne. Tu nas se pokušava zavaditi. U životu imamo različita uvjerenja, ali zbog toga nismo u ratu pa nećemo ni sada biti - kazao je Ponoš.

Govor na skupu održao je i imunolog Srećko Sladoljev.

- Ovaj dan je veći nego kada su bili predsjednički izbori. Uvijek govorim istinu i zato sam cenzuriran. Prije par trenutaka nešto se desilo. Došla su kola hitne pomoći, reći ću vam nešto o tome.

image
'Festival slobode'
Boris Kovacev/Cropix

Kada su Majku Tereziju pitali zašto nije došla na prosvjed protiv rata rekla je da bi prvo došla da je napravljen festival mira. Zato je ovo festival, nije prosvjed jer s druge strane su potpuno drugačije energije - kazao je Sladoljev.

- Ova kola hitne pomoći koja su se točno tu parkirala s rotirkama i s trubama, to je demonstracija sile i onih koji ne žele našu slobodu - kazao je Sladoljev.

image
'Festival slobode'
Boris Kovacev/Cropix

Ljudi došli autobusima

Na "Festival" je organiziran prijevoz autobusima iz Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke te iz Istre.

Organizator tvrdi da su se od trenutka pojave bolesti COVID-19 nametale presedanske mjere kojima su se građanima ograničila temeljna prava i slobode. Cilj je založiti se za očuvanje tekovina demokratskog društva u kojemu se ne može tolerirati donošenje odluka na temeljima panike i propagande ili prepisivanja umjesto preispitivanja.

image
'Festival slobode'
Boris Kovacev/Cropix

Žele poručiti da inzistiraju na zadržavanju ljudskih prava, sloboda, znanja, solidarnosti i međusobnog uvažavanja te da je zdravlje fenomen na psihičkoj, fizičkoj, emocionalnoj i mentalnoj, a ne samo na korona razini.

Također, u prijepodnevnim satima organizirali su događaje s glazbenom pratnjom ispred nekoliko domova za starije i nemoćne osobe, gdje su štićenike zamolili da otvore svoje prozore i balkone kako bi im prenijeli poruku da nisu zaboravljeni i kako bi ih razvedrili glazbom i porukama ohrabrenja.

Policija: Okupljanje je prijavljeno

Policijska uprava zagrebačka za Hinu je potvrdila da je zaprimila prijavu javnog okupljanja pod nazivom "Festival slobode".

Sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju i Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, a temeljem sigurnosne prosudbe, policija će s dovoljnim brojem policijskih službenika poduzeti potrebne mjere i radnje s ciljem sigurnog odvijanja ovog javnog okupljanja.

image
'Festival slobode'
Boris Kovacev/Cropix

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut izjavio je u petak da su organizatori prosvjeda obećali i obvezali se da će se držati svih epidemioloških mjera koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). Tamo će biti prisutni i pripadnici inspekcije civilne zaštite, znači svi oni koji će upozoravati ako se netko ne pridržava mjera

HUZMP zgrožen najavom "Festivala slobode" - to je obmana i demagogija

Hrvatska udruga za medicinsko pravo (HUZMP) izrazila je u petak zgroženost zbog najave održavanja "Festivala slobode" jer smatra da se radi o prosvjedu protiv zdravlja pojedinca i cijelog društva koji se organizira pod sloganom slobode, što znači da se radi o obmani i demagogiji.

"U trenutku kad se svijet suočava s nikad većim brojem oboljelih i umrlih u pandemiji koronavirusa, kad se bolnički kapaciteti u Hrvatskoj ubrzano popunjavaju svakodnevnim prijemima novooboljelih, HUZMP je zgrožen najavom manifestacije tzv. "festivala slobode", koja bi se trebala održati sutra na Trgu bana Josipa Jelačića", poručili su u petak u priopćenju.

Zapitali su se o kojoj je slobodi riječi i tko će ju gajiti ako nema sveopće sigurnosti i zdravlja, tko će uživati slobode ako se omalovažavaju procesi i instituti medicinske znanosti, prevencije i liječenja?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 20:19