STARO IME VLADAJUĆE KOALICIJE ODLAZI U POVIJEST

TRAŽI SE NOVO IME Umjesto Kukuriku, nova će se koalicija zvati Demokratska?

Član Predsjedništva SDP-a za Jutarnji list pojasnio je svoju ideju rekavši kako bi bilo dobro da se nova koalicija nazove Demokratska, kao protuteža Domoljubnoj HDZ-ovoj koaliciji
 Dragan Matić / CROPIX

Buduća lijeva koalicija, koja bi trebala okupiti SDP, HNS, IDS, HSU i Laburiste, mogla bi promijeniti ime, a u vladajućoj stranci među nekim dužnosnicima postoji ideja da se nazove - Demokratska koalicija.

Doznajemo to od jednog člana Predsjedništva SDP-a, a da se o promjeni imena već razmišlja, potvrdio je jučer novinarima pred Banskim dvorima i ministar uprave Arsen Bauk.

“Mislim da bi bilo dobro osvježiti ime nove koalicije”, rekao je Bauk.

Član Predsjedništva SDP-a za Jutarnji list pojasnio je svoju ideju rekavši kako bi bilo dobro da se nova koalicija nazove Demokratska, kao protuteža Domoljubnoj HDZ-ovoj koaliciji.

- Budući da oni nama svojim imenom imputiraju da nismo domoljubna stranka, mi bismio njima ovim imenom mogli pokazati da okupljamo demokratske stranke, a da oni nisu takva stranka - kaže ovaj SDP-ovac. Dodaje da je HDZ nedemokratska stranka, da se potpuno udaljio od onog Sanaderova “Hristos se rodi”, da ne poštuju ni nacionalne niti seksualne manjine, te da u društvu vlada strah od povratka takvog HDZ-a na vlast. Osim toga, kaže ovaj član Predsjedništva SDP-a, HDZ svojim pokušajem utjecaja na medije pokazuje tu svoju, kako on kaže, nedemokratsku praksu “za koju smo svi mislili da je nestala krajem 90-ih”.

Inače, sadašnja koalicijska Vlada ime je dobila po restoranu Kukuriku u Kastvu, gdje su prvi put SDP, HNS i IDS 2009. dogovorili buduću suradnju na izborima. Ime su zapravo smislili mediji, a onda su to prihvatili i čelnici tih stranaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:50