STRANAČKI SABOR

TREBA LI PLENKOVIĆ STRAHOVATI OD 26. SVIBNJA? Premijer je trebao demonstrirati moć, ali izgleda da će ga u Ciboni dočekati hrpa nezadovoljnika

 
 Goran Mehkek / CROPIX

- Zaista mislim da je atmosfera u HDZ-u dobra, to ćemo vidjeti na Izvještajnom saboru, a mislim da su se koalicijski partneri jasno izjasnili da podržavaju nastavak rada ove Vlade - rekao je jučer novinarima ministar uprave Lovro Kuščević.

No, njegov optimizam kad je riječ o HDZ-ovu Izvještajnom saboru, koji će se održati 26. svibnja u Ciboni, u HDZ-u mnogi ne dijele. Istina, Izvještajni sabor trebao je poslužiti premijeru i šefu stranke Andreju Plenkoviću da demonstrira moć, jedinstvo i zajedništvo u HDZ-u te da pošalje poruku kako, unatoč svemu, kontrolira stranku. No, problem je što Plenković na taj stranački događaj, nakon afere mailovi i iznuđene ostavke potpredsjednice Vlade Martine Dalić, dolazi, kako govore HDZ-ovci, bitno oslabljen.

- Teško je prognozirati kako će biti na stranačkom saboru, ali siguran sam da neće biti euforije. Naravno, očekujem zastave, pjesmu i govore, kako i priliči takvim okupljanjima, ali mislim da će to sve biti malo isforsirano, bez prave atmosfere. A nisam siguran da će nas premijer svojim govorom baš uspjeti motivirati - kaže jedan dugogodišnji član HDZ-a koji planira sudjelovati na tom HDZ-ovu događaju.

Sporan način

Na Izvještajnom saboru na kojem će biti usvojen novi stranački statut očekuje se, prema prognozama iz stranke, oko 5000 članova. No, gotovo svi naši sugovornici kažu kako, bez obzira na situaciju, ne očekuju da bi tamo moglo doći do nekog značajnijeg protesta protiv Plenkovića.

- Mislim da u stranci, bez obzira na nezadovoljstvo koje vlada, nitko još nije spreman istupiti na takav način. Ali, imajući u vidu broj ljudi koji bi trebao doći, ne bih isključio neki neorganizirani istup ili komentar - kaže jedan od naših sugovornika. Većini HDZ-ovaca, kad je riječ o aferi mailovi, nije sporan sam lex Agrokor jer, kako kažu, nešto se moralo učiniti kako bi se spasilo gospodarstvo, ali im je sporan način na koji se sve provelo. Pritom najveći dio krivnje prebacuju na bivšu ministricu Martinu Dalić, što i nije neobično uzme li se u obzir da Dalić u velikom dijelu HDZ-a nikada nije bila omiljena.

- Što se mene tiče, ona nikada i nije trebala biti u Vladi. Ušla je u najuži premijerov krug a da nije ni bila u HDZ-u niti je prošla izborni ciklus. Uz to je radila protivno interesima stranke, bila je protiv bivšeg šefa Tomislava Karamarka, otežala je izbor predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i na kraju je davala donacije stranci Pametno. Nije čudno što je u stranci nisu voljeli - kaže jedan istaknuti član HDZ-a.

Neki HDZ-ovci, međutim, najodgovornijim za situaciju smatraju premijera Plenkovića. Kažu kako ne sumnjaju u njegovo poštenje, ali ne vjeruju da za neke stvari nije znao.

- On voli imati uvid i u puno nevažnije stvari, a kamoli u slučaj Agrokor. Uostalom, zadnji mailovi su pokazali da je njegov kabinet bio upoznat s tim. Trebao je ranije reagirati. Danima je branio neobranjivo, a od početka je bilo jasno da Dalić treba otići. A sad kad je riješena njena ostavka, opet je nespreman, kao i u slučaju s Antom Ramljakom kad smo danima tražili njegova nasljednika.

Sada ćemo danima tražiti novog ministra gospodarstva umjesto da je Plenković već imao spremno rješenje. Stalno je nespreman i neodlučan, što izaziva nezadovoljstvo u stranci. Nekako mi se čini da nema ni jasan cilj, ni strategiju - govori jedan od sugovornika iz HDZ-a, dodajući kako ga najviše brine što će biti dalje.

- Nekako mi se čini da ovo neće stati. Što ako nagodba ne uspije - komentira.

Potpora premijeru

Ministri, kao i HDZ-ovci bliski Plenkovićevu krugu, premijera redom brane. Tvrde kako njegova pozicija, nakon afere mailovi, nije poljuljana te da ima potporu i u stranci, i od koalicijskih partnera. I Plenkovićev zamjenik Milijan Brkić jučer je komentirao aferu kazavši kako je “Martina Dalić donijela jedinu moguću, politički odgovornu odluku da dade ostavku”.

- Naravno da ova situacija nije ugodna i nitko to nije priželjkivao, ne treba sada likovati. Svi mi koji smo u političkom životu trebali bismo biti odgovorni i gledati kako završiti proces da se nagodba u Agrokoru privede kraju, da bude pravična i pravedna, da budu zadovoljni svi vjerovnici i dobavljači te da Agrokor iz ovog izađe stabilan i da se zaštite radna mjesta - rekao je Brkić.

A na pitanje o političkoj odgovornosti premijera, uzvratio je: “Premijer Plenković, koliko znam iz dosadašnjih informacija, za sve te procese koji su se događali unutar skupine nije znao. Duboko vjerujem u institucije države i one će sigurno dati odgovore Hrvatskoj i hrvatskom narodu koji itekako trebaju dobiti te odgovore”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:46