ISTRAGA

'TREBA MALO UĆI U NAVIJAČKE SKUPINE, POLA SPLITA ŽIVI U STRAHU OD OSVETE' Bengalka u autu policajca uzburkala duhove, vlast šuti, oglasila se Torcida

 
Ilustracija
 Admir Buljubasic / CROPIX / CROPIX

Nakon što je Slobodna Dalmacija objavila kako je u ponedjeljak u noći, oko 2.30, u Krležinoj ulici u Splitu izbio požar u kojem je djelomično izgorjelo osobno vozilo Opel Astra te da se radi o automobilu čiji je vlasnik splitski policajac kojem je posao praćenje navijačke skupine Torcida, službene institucije ostale su "zakopčane do grla".

Ministar Davor Božinović s godišnjeg je odmora poručio da će odgovore na pitanja o tome je li policija ovu paljevinu smatra eskalacijom odnosa policije i navijača dati u Ravnateljstvu policije. No, nakon višesatnog vaganja što da napišu, iz MUP-a je stigao šturi odgovor:

- U tijeku je provođenje kriminalističkog istraživanja s ciljem razjašnjavanja svih okolnosti ovog događaja i otkrivanja nepoznatog počinitelja. Stoga je preuranjeno zaključivati tko bi bio počinitelj i koji bi bili motivi njegova postupanja - kazali su u MUP-u.

No za razliku od njih, u svom je priopćenju puno oštriji bio Sindikat policije Hrvatske i njihov predsjednik Dubravko Jagić.

- Jučerašnjim paljenjem automobila policijskog službenika M.Č. u Splitu bahato i kriminalno ponašanje tzv. navijača dignuto je na novu razinu. Javna je tajna da je pola Splita u strahu od osvete kriminalaca koji se skrivaju pod krinkom nekakvog navijanja te da to do sada nije imalo odgovarajuću reakciju policije i posebno pravosudnih tijela. Nije isključeno da PU splitsko-dalmatinska u tome mora dobiti pomoć iz Ravnateljstva i drugih policijskih uprava, ali je imperativ hitno i odlučno represivno postupanje prema kriminalcima koji su se usudili napasti i policijskog službenika.Tražimo žurno provođenje istrage, uhićenje počinitelja i strogu primjenu predviđenih pravosudnih sankcija prema počiniteljima. Ne zanima nas politika ili odnosi u nogometu, ali se itekako brinemo za živote i sigurnost naših policajaca - poručio je Jagićev sindikat.

- Nije ovdje prozvana policija, nego sve ostalo drugo. Radi se jednostavno o tome da treba malo ući u te navijačke skupine i lijepo to posložiti kako treba. Nogomet da, ali nikakvo nasilje ni po kojem obliku ne smije se tolerirati. Zar bi policijski službenik koji radi svoj posao trebao reći da neće raditi svoj posao jer bi mogao nastradati? Država mora stati iza policajca i tu nemamo što razgovarati. On nije smio dobiti takvu "porciju" od određenih skupina. Ne prozivam niti jednu navijačku skupinu, ali očito je da među njima ima raznih frakcija. Naravno da navijačke skupine trebaju postojati, ali ne smiju raditi ono što je protiv javnog reda i mira i sigurnosti građana i protiv policijskih službenika koji rade svoj posao, to je vrlo jednostavno. Policija radi posao kako treba, a i pravosuđe isto vjerojatno radi posao kako treba, ali se radi o tome da su kazne za takve stvari preblage, pogotovo za to što neke pojedine frakcije ili pojedinci rade - pojasnio je dodatno Jagić.

Pokušali smo jučer doći i do reakcije Torcide, no njihov komentar na ovaj slučaj nismo uspjeli dobiti.

Podsjetimo, vozilo staro 13 godina nije zapaljeno "klasičnom" metodom, polijevanjem benzinom ili paljenjem nečega pod prednjim kotačima, već je netko razbio zadnje staklo vozila i kroz njega u unutrašnjost ubacio upaljeno pirotehničko sredstvo, najvjerojatnije bengalku. Mnogi smatraju da je upotreba ovog uobičajenog navijačkog rekvizita u piromanske svrhe osveta policajcu, no još se ne zna točno zašto.

Spominje se teorija da je to zbog toga jer je službeno prije nekoliko dana bio u Sofiji kao pratnja torcidašima na gostovanju Hajduka u uzvratu protiv Slavije te da mu je ovo poruka jer se nije dovoljno, kao službena osoba, angažirao na rješavanju statusa uhićenih torcidaša u Srbiji.

Službene reakcije iz splitske policije jučer nije bilo što je i razumljivo jer se pripremaju za europski susret Hajduka i Steaue u četvrtak te svakako ne žele ni na koji način zaoštravati odnose s navijačima.

- Radimo na utvrđivanju motiva i počinitelja s ciljem da negativnu pojavu procesuiramo u interesu dobre suradnje sa svima koji dobro misle Splitu, Hajduku i navijačima. Naš je posao opasnost, od početka godine već je zabilježeno osam napada na naše policajce, no važno je kako sredina u kojoj radimo reagira na ovakve događaje. Mi svakako nastavljamo tražiti počinitelje i zadržat ćemo korektnost prema svima koji tu korektnost zaslužuju - neslužbeno nam je poručeno.

Torcida odgovorila Sindikatu policije

"Teške nebuloze. Poručujemo Sindikatu policije da se nadamo da u službi ne provode istrage kao što pišu priopćenja, odnosno da valjda ne optužuju, sude i zatvaraju po kratkom postupku i bez dokaza.

Torcida se toga već nagledala u komunističkom režimu, a bogme i u 'pravnoj državi' koju simboliziraju ovakve izjave Sindikata policije", poručio je tajnik Torcide, Toni Baletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:15