ŽUPANICA SISAČKA

'Trebam 13 savjetnika, tko misli drugačije bolestan je!'

Županica je odgovorila kako ona nigdje nije prekršila zakon imenovanjem 12 članova svojeg savjeta i još jednog posebnog savjetnika nego da je takva potreba
Sisak, 190509.Marina Lovric stara nova zupanica sisacko - moslavacke zupanije proslavila izbornu pobijedu i zahvalila se gradjanima na ukazanom povijerenju.Foto: Miroslav Kis / CROPIX
 Miroslav Kiš / CROPIX

SISAK - Punih sat vremena trajala je tirada županice Sisačko-moslavačke županije Marina Lovrić Merzel i njenog tima u povodu napisa u medijima o brojnim skandalima u Županiji, županičinom glomaznom i skupom savjetu, o čudnovatim dotacijama lovačkoj udruzi kojo je na čelu predsjednik Županijske skupštine i o drugim oblicima političke korupcije.

Između ostalih tvrdnji izrečenih u obranu aktualne ekipe na vlasti u Sisačko-moslavačkoj županiji, moglo se čuti kako etikete županici i predsjedniku Županijske skupštine po novinama i sa saborske govornice lijepe bolesnici, ljudi koji trebaju zatražiti liječničku pomoć. Rekla je to županica Marina Lovrić Merzel.

Županica je odgovorila kako ona nigdje nije prekršila zakon imenovanjem 12 članova svojeg savjeta i još jednog posebnog savjetnika nego da je takva potreba, te da savjet ne košta ništa više nego je prije koštalo poglavarstvo. Rekla je da je ovdje riječ o prije svega stručnom, a potom političkom tijelu. Optužila je novinare, posebice Jutarnji list i HTV kako su se uključili u političku kampanju protiv nje i da žale za proteklom vlašću.

- Ovakvim člankom novinar je zapravo rekao da su građani Sisačko-moslavačke županije glupi jer su drugi put izabrali istu županicu - poručila je županica Lovrić dodajući kako ona takvo što više neće dopustiti. Posebno ju je zasmetala tvrdnja u članku kako jedna od siromašnijih županija u državi mjesečno troši 108 tisuća kuna za savjetnike.

- Naša županija nije najsiromašnija, iza nas su Splitsko-dalmatinska, Karlovačka, Slavonskobrodska, Vukovarska, ukupno 12 županija u Hrvatskoj. Razvoj županije počeo je mojim izborom i to su građani prepoznali i ponovo me u prvom krugu izabrali za županicu. Meni ne treba nikakva politička trgovina, ja sam izabrana županica - odgovorila je županica Lovrić Merzel na tvrdnje kako visokim naknadama brojnim članovima svojeg savjetničkog tima zapravo kupuje šutnju i potporu svoje široke koalicije.

Na direktni upit predsjedniku Županijske skupštine Željku Kardašu kako to da su u HSP-u sada reterirali i pristali na koaliciju sa SDSS-om, odnosno Nikolom Sužnjevićem, odgovorila je županica Lovrić Merzel. Rekla je kako je to krivo pitanje i podmetanje, te da svatko tko to tvrdi mora pokazati koalicijski sporazum SDP-a i HSP-a, odnosno HSP-a i SDSS-a.

- Takvog sporazuma nema, ovdje je riječ o programskoj suradnji, a svatko tko tvrdi drukčije – laže - rekla je županica Lovrić ističući kako je imenovala savjetnika za prava nacionalnih manjina jer Srbi u Sisačko-moslavačkoj županiji čine gotov 20 posto stanovništva, a pravna država je rekla da Nikola Sužnjević nije zločinac, jer slobodno živi i djeluje u Hrvatskoj.

I Željko Kardaš rekao je da je to pitanje podmetanje HSP-u kojeg se želi prikazati kao neprilagodljivu i isključivu stranku. Zaboravila je reći da nitko u novinama nije napisao da je Sužnjević zločinac. Istina je da je HSP prije dogovaranja suradnje s Marinom Lovrić uvjetovao njegov odlazak iz kruga županijski vijećnika, što je i postignuto njegovom ostavkom.

Sada je vraćen odlukom županice na savjetničko mjesto u županijskoj vlasti u kojoj jako puno dužnosničkih mjesta ima upravo HSP. Na tiskovnoj županice Lovrić bilo je riječi i dotaciji od 105 tisuća kuna lovačkoj udruzi kojoj je na čelu predsjednik Županijske skupštine Željko Kardaš, dok je ostalih 48 udruga od iste županije zajedno dobilo 363.000 kuna. Rečeno je da je sve riješeno sukladno zakonu.

Komentirajući članak koji upozorava o imenovanju županijskog savjeta za zdravstvo od čak 16 članova koji rade za mjesečnu naknadu od 500 kuna, rečeno je također da je to zakonska obveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:51