AFERA SMS

'TREBAM LI ZAISTA UNIŠTITI SVE PODATKE?' Istražitelji USKOK-a izravno pitali Milijana Brkića o ključnom SMS-u koji je poslao falsifikatoru Vargi

 
lijevo: Franjo Varga; desno: Milijan Brkić
 Facebook, CROPIX

USKOK, kako neslužbeno doznajemo, privodi kraju istražni postupak u aferi SMS u kojoj je bivši policajac Franjo Varga iz Belišća okrivljen da je za potrebe Zdravka Mamića izradio lažnu SMS prepisku između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i sudaca osječkog Županijskog suda.

Mamić je tu prepisku predočio javnosti na tiskovnoj konferenciji uoči izricanja prvostupanjske presude početkom lipnja prošle godine, a njegova obrana koristila ju je ne bi li odgodila objavu presude. Istraga se od konca rujna vodi i protiv Blaža Curića, dotadašnjeg vozača ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, ujedno i kuma potpredsjednika Sabora Milijana Brkića. Curića se tereti da je 20. rujna 2018. nazvao Vargu, upozorio ga da je pod kriminalističkim istraživanjem i rekao mu da uništi računalne podatke.

USKOK je u međuvremenu ispitao sve predviđene svjedoke, a pri kraju su, prema neslužbenim informacijama, i sva naložena vještačenja, tako da je istraga u završnoj fazi, pa se ubrzo može očekivati i podizanje optužnog akta protiv dvojice okrivljenika, koji se već četiri i pol mjeseca nalaze u istražnom zatvoru.

Tijekom istrage između ostalih su ispitani i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, aktualni zamjenik predsjednika te stranke Milijan Brkić, ali i niz drugih svjedoka, pa tako i donedavna zaposlenica Ministarstva poljoprivrede, ranije aktivna članica mladeži HDZ-a Ivana Široki, koja je, prema pdoacima kojima raspolažu istražitelji, kupila Curiću SIM karticu s brojem s kojega je on onda nazvao Vargu. Karamarko i Brkić pojasnili su nadležnim tužiteljima svoje odnose s okrivljenim Vargom.

No kako neslužbeno doznajemo, Milijan Brkić prilikom svjedočenja nije iznio nikakve detalje ni pojašnjenja vezano uz ključne okolnosti, njihovu komunikaciju u tjednu Vargina uhićenja. Naime, kako smo već izvještavali, istražitelji, koji su nekoliko dana držali Vargu na mjerama, registrirali su telefonski kontakt između Brkića i Varge. Konkretno, dan prije pucanja mjera i uhićenja koje je uslijedilo iste večeri, Brkić je Vargi poslao kratku SMS poruku. Također je zanimljivo da je Varga, kako su zabilježili istražitelji, nakon što je putem telefona dobio spomenuto upozorenje da uništi podatke, poslao poruku putem aplikacije Messenger Milijanu Brkiću i to s pitanjem treba li uistinu uništiti podatke. Odgovor nije dobio.

Brkić u svome svjedočenju u USKOK-u navodno nije ni potvrdio, ali ni izričito demantirao spomenutu komunikaciju, već je kazao, otprilike, kako se ne sjeća je li uopće bilo takve razmjene poruka.

Treba napomenuti da istražitelji, barem za sad, nisu uspjeli ući u trag osobi ili osobama, koje su Blažu Curiću dale podatak da je Franjo Varga pod tajnim policijskim nadzorom te ga možda potaknule da nazove Vargu i upozori ga. Kao posljednji svjedok u ovoj istrazi ispitan je bivši prvi čovjek Dinama Zdravko Mamić. On je ispitan prije desetak dana putem međunarodne pravne pomoći u BiH. Istražitelje su sigurno zanimale okolnosti nastanka sporne SMS prepiske, ali i plaćanja Franji Vargi, posebno ona koja su podmirena s računa maksimirskog kluba, poput materijala za obnovu kuće, jacuzzija, prijenosnog računala, teretane, koje troškove je Mamić naknadno podmirio, ali tek nakon što je počeo ovaj istražni postupak. Što je Mamić rekao u svom iskazu nije bilo moguće doznati. I Franjo Varga je, kako doznajemo, u međuvremenu dopunio svoju obranu, ali također nije poznato o čemu je ovog puta govorio tužiteljima.

Osnovna istraga vodi se vezano za krivotvorenje same SMS prepiske te njezina korištenja u sudskom postupku, kao i zbog pripreme slične krivotvorene prepiske između šefa DORH-a i jednog suca Vrhovnog suda, koja se, prema inkriminaciji, trebala koristiti u predstojećem žalbenom postupku. A tu je i optužba protiv Curića vezana uz pucanje mjera. I dok se u tom dijelu uskoro može očekivati podizanje optužnice, istražitelji i dalje nastavljaju izvide u aferi SMS i nije isključeno da će doći do otvaranja novih istraga.

Jedan od njih mogla bi se odnositi na spomenuta plaćanja Vargi s računa Dinama. A tek treba utvrditi, nakon što se pregledaju obimni računalni podaci “skinuti” s mobitela, računala i USB stickova zaplijenjenih kod Franje Varge, je li bilo i drugih sličnih nezakonitih radnji, krivotvorenja, neovlaštenih istraživanja i nadzora i slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:27