NA ČEKANJU

Treninzi u Zagrebu na jednom mjestu, koncerti tek najesen 2021.?

 Tom Dubravec / CROPIX

Zajednica nakladnika i knjižara predložila je Vladi RH da knjižare i antikvarijate otvore što prije, već za prvih mjera normalizacije života. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek potvrdila je za Jutarnji da podržava njihovu ideju.

Naime, u knjižarama će stvoriti uvjete da kupci drže socijalnu distancu i da se provodi higijenska regulativa koju predlaže Stožer.

Obvezna distanca

I u muzejima i galerijama bi se, ako se izbjegnu masovna otvaranja izložbi, moglo kontrolirati da se drži potrebna socijalna distanca. Međutim, u našim je uvjetima, posebno u Zagrebu, to malo kompliciranije. Naime, velik se dio muzeja i galerija nalazi u centru, dobar ih je dio stradao tijekom potresa, i teško da ćemo ijednu ozbiljniju izložbu u glavnom gradu gledati prije jeseni, a većina ih se otvara 2021.

Što se tiče posjeta kinima, mediji predviđaju prve projekcije u kolovozu. Naravno, prodavat će se manje ulaznica, kako bi se mogla držati fizička distanca. Najteža je situacija za koncerte, naročito u zatvorenim prostorima. Nekoliko je uglednih znanstvenika prije nekoliko dana predvidjelo za The New York Times da se takve vrste koncerata neće održavati do jeseni 2021.

Što se pak tiče sporta i sportaša, situacija je takva da se rekreativne sportaše, barem u Zagrebu, može vidjeti, primjerice, na Jarunu, ali tamo nema hrvatskih veslača. Nema ni najboljih atletičara na Mladosti ili gimnastičara u dvoranama. Ti su kompleksi zatvoreni, no Stožer je jako blizu toga da dopusti profesionalnim sportašima treniranje u kontroliranim uvjetima.

Okvirni plan

- Razgovara se o rekreativnom bavljenju sportom. Kod individualnog sporta to i nije problem. Ali kolektivno jest. Intenzivno o tome razgovaramo i kad dođe vrijeme, dopustit ćemo sve ono što ne predstavlja velik rizik - izjavio je jučer ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Okvirni plan za sportaše A kategorije je napravljen i jedna od ideja je da bi se u Zagrebu treniralo na jednome mjestu, a svatko od sportaša bi dobio svoj termin. U međuvremenu nije bilo službenih odluka o tome na koji način će treninzi biti organizirani, a više bi se trebalo znati nakon današnje presice u 11 sati u NSK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:43