MIGRACIJE

TRENUTNO 455 TRAŽITELJA MEĐUNARODNE ZAŠTITE Prema najnovijim podacima MUP-a broj tražitelja azila u Hrvatskoj je znatno veći nego lani

    AUTOR:
    • Boris Orešić

  • OBJAVLJENO:
  • 16.12.2019. u 14:49

Zagreb, 130913.
Hotel Porin, Sarajevska ulica.
U hotelu Porin uhicena trojica azilanata, drzavljani Maroka, incident se dogodio tjekom noci na 13. rujna, policija provodi izvode i razgovore s azilantima.
Na fotografiji: Hotel Porin.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / CROPIX

Hotel Porin u Dugavama

U prvih 11 mjeseci ove godine 1661 osoba izrazila je namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnu zaštitu u RH, što je znatno više nego tijekom cijele prošle godine u kojoj je azil zatražilo 1068 osoba.

Te nam je podatke upravo otkrio MUP, gdje ističu i kako je u Hrvatskoj trenutno 455 tražitelja međunarodne zaštite. Dok čekaju rješenje hoće li im zahtjev biti odobren, smješteni su u zagrebačkom prihvatilištu, MUP-ovom hotelu Porin u Dugavama.

Čini se da po već ustaljenoj praksi samo malobrojni od njih doista i žele ostati u Hrvatskoj, a u MUP-u kažu kako 70 posto tražitelja samovoljno napušta Porin i ilegalnim putevima bježe iz Hrvatske prije nego što dobiju rješenje. Tada se obustavlja postupak međunarodne zaštite.

“Neke osobe su zatečene u višekratnim pokušajima nezakonitog prelaska državne granice, pogotovo one prema Sloveniji. U ovim slučajevima posebno se ističu tražitelji međunarodne zaštite u Hrvatskoj, što je indikator zloporabe instituta azila”, objašnjavaju u MUP-u.

Od početka siječnja do kraja studenoga evidentirano je 18.815 slučajeva pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, dok su u istom razdoblju prošle godine bila 7502 slučaja.

Hrvatska policija je u istom razdoblju institut prisilnog povratka primijenila na 1514 stranaca, od čega ih je 740 vraćeno na temelju readmisijskog sporazuma - 504 u BiH, a 197 u Srbiju.

Dio readmisija, oko 250, nije realiziran jer su BiH i Srbija odbile prihvat osoba koje su u Hrvatsku došle s njihova teritorija.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo