KRIZA U RAJU

Trgovački sud poslao u stečaj Baptističku crkvu

U moru stečajnih postupaka provedenih u proteklih nekoliko godina našla se i jedna vjerska organizacija.

Na zahtjev Financijske agencije, Trgovački sud u Varaždinu proveo je skraćeni stečajni postupak nad pravnim subjektom Kršćanska baptistička crkva iz Varaždina koji je u sudskom registru bio registriran za obavljanje djelatnosti vjerske zajednice.

Kršćanska baptistička crkva bila je registrirana na adresi Ulica Rosenberg-Ružića 3 u Varaždinu, a ta je kuća danas očito zapuštena i u njoj nitko ne stanuje. Ni susjedi s kojima smo razgovarali nisu nam znali reći ništa o crkvi koja se nalazila u tom prostoru pa smo se raspitali u Baptističkoj crkvi Emanuel u Varaždinu. Pastor Jonatan Vukov rekao nam je da je njegova crkva jedina članica Saveza baptističkih crkava Hrvatske na području grada Varaždina.

-Ni ja ni moji suradnici ne znamo o kakvoj se crkvi radi, tko je bio voditelj te crkve niti tko su bili vjernici - rekao nam je pastor Vukov.

Željko Mraz iz Saveza baptističkih crkava Hrvatske potvrdio nam je da je Baptistička crkva Emanuel jedina njihova crkva članica na području Varaždina i dodao da je Kršćanska baptistička crkva vjerojatno ostavština iz vremena prije donošenja Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica 2002. godine.

- Prije donošenja tog zakona vjersku zajednicu je mogao registrirati bilo tko i bez ikakvih uvjeta, a s donošenjem tog zakona to je regulirano i svaka vjerska zajednica sada mora ispunjavati određene kriterije da bi se mogla registrirati i evidentirati kao vjerska zajednica. U Evidenciji vjerskih zajednica Ministarstva uprave nema Kršćanske baptističke crkve - ističe Mraz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:28