NIJE ŠALA

TRIJUMFALNA OBAVIJEST IZ MINISTARSTVA UPRAVE UOČI PREDSTOJEĆIH PREDSJEDNIČKIH IZBORA 'Provjerite registar birača, umrle osobe više neće moći glasati!'

 
Ilustracija
 Boris Kovačev / CROPIX

Poslije svakih izbora u Hrvatskoj u zadnjih dvadesetak godina uvijek bi se spomenuo problem "mrtvih glasača". To jest, prozivalo bi se određene stranke ili osobe da su u izborne kutije "ubacili" i pokoji glas osoba čija bi se imena trebala tražiti na lokalnim grobljima, a ne u popisu birača.

No, Ministarstvo uprave kaže da je tome stigao kraj. Naime, u vijesti koja je objavljena na njihovim službenim web stranicama, Ministarstvo je priopćilo da je objavljen registar birača te ujedno uputilo građane da provjere jesu li doista upisani.

Ali tek tada slijedi pomalo trijumfalni podnaslov "Umrle osobe više neće moći glasovati", ispod koje se objašnjava da je registrom birača zapravo riješen dugogodišnji problem - činjenica da smo imali puno više birača nego stanovnika.

- Svi birači moraju imati važeću osobnu iskaznicu, a birači u dijaspori se za svake izbore moraju aktivno registrirati. Na taj će se način spriječiti da na popisu birača imamo više birača nego li stanovnika ili umrle osobe - piše na stranicama ministarstva.

Novinarka Telegrama Sanja Modrić nazvala je službu za informiranje Ministarstva uprave kako bi provjerila je li ta poruka možda ostala na stranici od neke prijašnje vlasti. No, službenica koja se javila objasnila je da je "vijest" stavljena na web stranicu nakon što je Vlada objavila da će se predsjednički izbori održati 22. prosinca.

Inače, u Registru birača za europske izbore, koji su održani prije nešto više od pola godine, bilo je popisano ukupno 3.831.389 birača, od čega 3.677.031 iz Hrvatske, a 154.358 iz dijaspore. Budući da Hrvatska prema procjenama demografa ima oko 4 milijuna ljudi, malo je vjerojatno da je među njima samo tristotinjak tisuća maloljetnika, to jest onih koji nemaju pravo glasa.

Demantij Ministarstva uprave

Na ovu vijest reagiralo je Ministarstvo uprave demantijem napominjući da se radi o obavijesti iz 2014. godine.

Ispričavaju se zbog nastalog nesporazuma oko telefonskog upita koji je bio vezan za upute biračima, a na koji je zaposlenica rekla kako se uputa nalazi na mrežnim stranicama, pritom misleći na aktualne upute za birače koji se nalaze na sljedećoj poveznici: https://uprava.gov.hr/predsjednicki-izbori-2019/13319.

Navedene upute objavljene su nakon raspisivanja izbora za Predsjednika Republike Hrvatske.

U privitku su dostavili i snimku zaslona i poveznicu iz koje je razvidno kada je objavljena navedena obavijest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 05:09