MALA ALKA

TRKA NA PRSTENAC Događaj na koji političari dolaze da bi pridobili IDS-ovce, u Barban stižu premijer, predsjednica, bivši šefovi države, šef SDP-a...

 
43. Trka na prstenac 2018. Trci su prisustvovali premijer Andrej Plenković, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te ministrar turizma Gari Cappelli
 Goran Šebelić / CROPIX

Trka na prstenac, viteška igra koja je zaštitni znak Barbana i tradicionalno se trči trećeg vikenda u kolovozu, ali je i jedan od najpoznatijih ljetnih događaja u Istri koji ne propuštaju političari, pa se kolokvijalno zove i mala Alka, danas se održava 44. put.

Za mandata predsjednika Stjepana Mesića, koji je prvi put došao na Trku 2009. kao njen pokrovitelj, a posebno u vrijeme Kukuriku Vlade 2011., Trka je često nazivana i “ljevičarskom Alkom” jer se održava u Istri, koja je utvrda ljevice, i jako je slična Alci, no zadnjih nekoliko godina, otkad je pokroviteljstvo 2015. preuzela predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koju u Istri toplo dočekuju, postala je središte političkog folklora svih opcija. Za mandata Vlade HDZ-a i Mosta 2016. godine uvrštena je i na popis nematerijalne kulturne baštine.

Bandić ne dolazi

Tako će se i danas u Barbanu na istom mjestu naći predsjednica Republike, a uz nju će ondje biti i dvojica bivših predsjednika, Stjepan Mesić i Ivo Josipović, koji su i počasni mještani Barbana te, kako ih lokalni stanovnici zovu, “prijatelji Trke”.

Trci će treći put prisustvovati i aktualni premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji je prvi put ondje došao 2016. u kampanji za parlamentarne izbore. Premijer će biti u društvu ministra državne imovine Marija Banožića, koji će Općini uručiti odluku o darovanju zemljišta na kojem se održava Trka, a u pratnji ministra gospodarstva Darka Horvata obići će i tvrtke A.B.S. i IZO u poduzetničkoj zoni. S premijerom će doći i ministar turizma Gari Cappelli.

Široka delegacija Vlade i HDZ-a dolazi u “crvenu” Istru, no tamo neće biti predsjedničkih kandidata Zorana Milanovića i Miroslava Škore. Iako je Milanović i prije nego što je postao premijer 2011. dolazio na Trku, ovaj put neće biti ondje jer u stožeru smatraju da ne treba koristiti taj događaj u kampanji kad je tamo bio nekoliko puta i ranije. Škori je odgođeni koncert u Odžaku pomaknuo neke druge obveze, pa ni on ne dolazi.

Inače, 2016. je bio zanimljiv susret tadašnjih izbornih takmaca Milanovića i Plenkovića kada je bivši šef SDP-a spočitnuo Plenkoviću da je došao samo zbog kampanje, a da je on tu zadnjih 10 godina. U Barbanu će biti i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, u publici će biti i lokalni političari, posebno oni iz IDS-a koji suvereno vlada Istrom zadnjih desetljeća, a njihov župan Valter Flego je i pokrovitelj Trke. Vjeran gost je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji ovaj put ipak ne dolazi jer je u Sarajevu.

Barban, 210811.
36. Trka na prstenac. 
Trci na prstenac prisustvovali su predsjednik Josipovic, bivsi predsjednik Mesic, celnici stranaka kukuriku koalicije i ostali. Dobitnik trke je Goran Spada koji je u sve tri trke
Goran Šebelić / CROPIX
Na slici: predsjednik Ivo Josipović, bivši predsjednik Stipe Mesić, ministar kulture Jasen Mesić i članovi kukuriku koalicije - među njima je i Zoran Milanović

Trka na prstenac, iako starija od Alke (spominje se još 1696.) obnovljena je tek 1976., no sve do 2009. nije bila zanimljiva političarima. Nakon što je tadašnji predsjednik Mesić postao pokrovitelj, iz godine u godinu sve je popularnija među političarima. Samim time je i medijima atraktivna, a u malenom se Barbanu ovaj vikend očekuje od 10 do 12 tisuća posjetitelja.

Mala alka

Trka je postala mala Alka, kažu neki sugovornici, jer je jedina ljetna velika manifestacija u Istri (Dalmacija ima Alku i Maraton lađa, Slavonija Đakovačke vezove) te da je političari pohode kako bi poslali poruku da je Istra važna Hrvatskoj, ali i kako bi održavali dobre odnose s moćnim IDS-ovcima. Milanoviću će, primjerice, IDS biti dosta bitan ako želi pobijediti na izborima i vjerojatno je želio biti ondje, ali su ga spriječili obiteljski razlozi. HDZ pak želi poslati poruku da misle na Istru, koja najviše pridonosi proračunu, iako s IDS-om ratuju zbog Uljanika.

Bivša premijerka i čelnica HDZ-a Jadranka Kosor nikada nije bila na Trci, ne sjeća se ni je li pozivana, ali je 2011. godine ondje bio njen izaslanik, tadašnji ministar kulture Jasen Mesić.

- Političari to koriste da bi pobrali simpatije građana, pa iako Istra ne glasuje desno, kao HDZ-ova dužnosnica ondje sam uvijek bila dočekivana sjajno, ondje sam i ljetovala. Predrasuda je da postoji animozitet prema političarima desnog spektra u Istri - kaže Jadranka Kosor.

'Svi su dobrodošli, ali ne želimo politiku u našu butigu'

Načelnik Barbana, IDS-ovac Dalibor Paus, kaže kako je jasno da je Trka postala medijski atraktivna nakon što su na nju počeli dolaziti političari, ali bi više volio da se priča o viteškoj igri, zabavi i kulturnoj baštini, a manje o politici.

- Svi su dobrodošli, bez obzira na političke opcije, ali ne želimo politiku u našu butigu - parafrazira načelnik slavnu repliku Meštra iz “Veloga mista”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:52