POD ISTRAGOM

TROJE HRVATA, MEĐU KOJIMA I BIVŠA VRHUNSKA SPORTAŠICA, POD ISTRAGOM ZBOG TRGOVINE LJUDIMA Djevojke prostitituirali po Njemačkoj pa uzimali pola zarade

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 07.02.2018. u 08:38

A woman walks up the stairs in Pascha nightclub in Salzburg, Austria, June 16, 2015. The nightclub is offering customers free sex in a summer-long protest over what its owner sees as punitive tax payments.
Leonhard Foeger / REUTERS

Ilustracija

 

Protiv troje trgovaca ljudima, i to 37-godišnjeg Kaštelanina, 42-godišnje Zagrepčanke i 35-godišnjeg Zagrepčanina, koji su uhićeni u zajedničkoj akciji nekoliko policijskih uprava i Ravnateljstva policije, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage zbog trgovanja ljudima, piše Slobodna Dalmacija.

No nakon saslušanja sudac istrage ih je pustio da se brane sa slobode, iako je dvoje od njih troje već bilo upleteno u poslove prostitucije. Tužiteljstvo je, pak, tražilo da im se odredi istražni zatvor zbog utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela.

Kaštelanin koji je uhićen u ovoj akciji već ima pravomoćnu optužnicu za organiziranje prostitucije iz 2015. godine, a u tri godine suđenje protiv njega nikako da počne, dok se 42-godišnja Zagrepčanka u jednom suđenju drugoj djevojci za organiziranje elitne prostitucije spominjala kao svjedok-davatelj usluga, a riječ je o nekada vrhunskoj sportašici.

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici tijekom studenoga 2016. godine pa do 29. siječnja 2018., zajednički i dogovorno, a s ciljem stjecanja značajne protupravne imovinske koristi, iskoristili težak položaj, odnosno teške životne okolnosti i emocionalnu nestabilnost triju djevojaka (dvije 24-godišnjakinje i jedna 21-godišnjakinja) te da su ih, obmanjujući ih o uvjetima rada, upućivali na pružanje ilegalnih usluga u hotelima i apartmanima na području Njemačke.

Organizirali su i prijevoz iz Hrvatske u Njemačku dajući im lažne informacije o uvjetima pod kojima su trebale pružati seksualne usluge, kao i o podjeli novčane dobiti.

Nakon njihova dolaska u Saveznu Republiku Njemačku, osnovano se sumnja da su im okrivljenici nametnuli svoje uvjete rada i seksualno i financijski ih iskorištavali, na način da su okrivljenici kreirali oglase na neutvrđenim internetskim stranicama navodeći kontakt na koji su se oni sami javljali i dogovarali sa zainteresiranim klijentima vrijeme, mjesto i cijenu pružanja usluga, te su prema tim uputama djevojke od klijenata naplaćivale dogovorene novčane iznose.

Kaštelanin je, osnovano se sumnja, prema zajedničkom dogovoru s Zagrepčankom i Zagrepčaninom, svakodnevno preuzimao od djevojaka najmanje pedeset posto novčanog iznosa koje bi žrtve dobile od klijenata pružanjem usluga, a u rijetkim slučajevima, kada je prvookrivljenik bio odsutan, djevojke bi tražene novčane iznose slale prvookrivljeniku ili drugookrivljenici na adresu preko usluge pošte.

Osnovano se sumnja da je pružanjem seksualnih usluga okrivljenicima pribavljena protupravna imovinska korist od najmanje 650.000 kuna.

Dvije od triju djevojaka koje su se prostituirale u Njemačkoj su trudne, a one se u postupku vode kao žrtve te nisu ni procesuirane, piše Slobodna Dalmacija.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo