TOPLOTNI VAL

TROPSKI UDAR Pripremite se na paklene vrućine, pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje u idućih nekoliko dana

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 19.06.2017. u 14:26

Ante Čizmić/Cropix

Vidjeli smo što su vrućine prouzročile u Portugalu, taj val stiže i u Hrvatsku, a meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar, otkriva kakvo ljeto mogu očekivati stanovnici Hrvatske.

Neće biti tako jako vruće kao na Pirenejskom poluotoku, ali možemo govoriti o prvom toplinskom valu ove godine. Naime, prema osnovnoj definiciji, toplinskim valom zovemo period u kojem temperatura zraka pet dana zaredom premašuje prosjek za pet stupnjeva.

U našoj unutrašnjosti prosječna temperatura u ovo doba godine je oko 26, pa je o valu vrućine možemo govoriti na oko 31. Vidimo na ovom našem grafikonu da ćemo tu granicu premašiti u utorak i, unatoč mogućem manjem osvježenju u četvrtak, vrlo vjerojatno će potrajati više od tjedan dana.

Dapače, idući vikend mogli bismo već dosegnuti i više od 35 stupnjeva, no vidi se da je nesigurnost prognoze za tako daleke dane ipak još prilično velika.

Pred nama je ljetni solsticij ili suncostaj, dan u godini u kojem se sunce nalazi na svojoj najvišoj poziciji nad sjevernom hemisferom, pa je i snaga sunca sada najjača. Idućih dana nad velikim dijelom Europe vladat će vedrina pa će i UV indeks biti vrlo visok, u planinama čak ekstreman.

 

To su uvjeti u kojima djeca mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta. Za zaštitu se preporuča korištenje zaštitnih krema, nošenje šešira, sunčanih naočala i odjeće s dugim rukavima. Neki ne znaju da UV zračenje može prodrijeti i kroz odjeću od rijetkog tkanja. Najbolje je naravno smanjiti boravak na suncu između 11 i 17 sati, kažu na RTL-u.

ELIPSO

Izdvajamo