ŠTO SE MIJENJA OD 1. SIJEČNJA

Trošarine za nova vozila manje za 30%, a rabljena 50%. Sljedeći tjedan cigarete skuplje za kunu

 
 Bruno Konjević / CROPIX

Poreznom reformom koja je stupila na snagu početkom 2017. dio promjena je prebačen za 2018. S tim izmjenama su najavljene i promjene u sustavu trošarina za automobile, kao i povećanje minimalne plaće, a neposredno prije početka iduće godine uslijedit će povećanje cijena cigareta. U nastavku teksta smo pokušali nabrojati sve što se od bitnih najava može očekivati u idućoj godini.

1. Već idućeg tjedna se, tako, sukladno najavi Zdravka Marića, ministra financija, može očekivati povećanje cijene cigareta za najviše jednu kunu po kutiji. Vlada je, naime, na sjednici jučer donijela uredbu o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje, čime se ispunjava obveza koja proizlazi iz Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Tom obvezom je određeno da trošarina iznosi najmanje 60 posto prosječne ponderirane maloprodajne cijene cigareta puštenih u potrošnju, dok je minimalni iznos 90 eura za 1000 kuna cigareta bez obzira na prosječnu ponderiranu maloprodajnu cijenu cigareta.

Uredba će stupiti na snagu objavom u Narodnim novinama, najkasnije do sljedećeg utorka, a na temelju nje će specifična trošarina sa 275 kuna porasti na 310 kuna za tisuću komada cigareta, dok će se proporcionalna trošarina smanjiti s 36 na 34 posto maloprodajne cijene cigareta. Minimalna trošarina na cigarete, pak, iznosit će 696 kuna, umjesto dosadašnjih 671 kunu, za 1000 komada cigareta. “Prema našim procjenama, ovakvim korekcijama fiskalni učinak povećanja prihoda državnom proračunu iznosit će oko 160 milijuna kuna na godišnjoj razini”, ustvrdio je ministar financija tom prilikom. Milan Kujundžić je tim povodom kazao da bi dio novca od povećanja trošarina trebao, sukladno zakonskim propisima, ići i u zdravstveni sustav kako bi se i tako pomoglo dugovima preopterećenom zdravstvu.

2. Zdravko Marić je, nadalje, i službeno najavio da se do kraja iduće godine može očekivati smanjenje trošarina za nove automobile, a neslužbeno nam je potvrđeno da će to smanjenje iznositi 30 posto. Radi se o posebnom porezu na motorna vozila koji ima više parametara, od kojih su najvažniji emisija ugljičnog dioksida (CO2) i vrijednosna komponenta koja ovisi o osnovnoj cijeni automobila. Pritom će se smanjiti upravo ta vrijednosna komponenta, a iako Ministarstvo financija još brusi čitavu računicu, prosječno bi trošarine za automobile vrijednosti do 150 tisuća kuna mogle pojeftiniti za 1100 do 2550 kuna.

Radi se o tome da jedan od scenarija predviđa da se na automobile do 150.000 kuna ne plaća vrijednosni dio nameta, koji trenutno za automobile vrijednosti do 100.000 kuna iznosi jedan posto, a do 150.000 kuna dva posto vrijednosti. Prema informacijama iz Ministarstva financija, na automobile vrijednosti do 150.000 kuna otpada 60 posto tržišta, a progresivnim razredima novih vozila uvest će se pravedniji sustav poreza. Gornja računica je izvedena iz podatka da te trošarine na vozila vrijednosti do 150 tisuća kuna iznose od 3700 do 8500 kuna, a njihov iznos bi pao za jednu trećinu.

3. Podsjetimo, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom porezu na motorna vozila trošarina na stjecanje rabljenih vozila zamijenit će se upravnom pristojbom koja će se plaćati kod registracije, a ona bi od 1. siječnja 2018. trebala biti 50 posto manja u odnosu na dosadašnju trošarinu. Trošarinski kalkulator Porezne uprave u tom kontekstu govori da bi se za nižu i srednju klasu rabljenih vozila starosti do pet godina trošarine trebale smanjiti u tom dijelu za 700 do 2100 kuna.

4. Sljedeća promjena koja se očekuje od 1. siječnja 2018. jest povećanje bruto minimalne plaće s 3276 kuna na 3439,80 kuna, što je 2752 kune neto, a troškovi poslodavca smanjit će se s 3839,47 kuna na 3735,62 kune. Dakle, minimalna plaća će se povećati za 163 kune bruto (131 kunu neto). Kao kompenzacijska mjera, poslodavcima će se na minimalnu plaću stopa zdravstvenog doprinosa smanjiti za 50 posto, pa će tako njihova davanja na minimalnu plaću biti manja za 103,85 kune mjesečno.

5. Veliki je broj poreznih izmjena koje stupaju na snagu od početka iduće godine, a jedna od njih je izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojom je propisano da 1. siječnja 2018. na snagu stupaju odredbe koje se odnose na omogućavanje odbitka 50 posto pretporeza za nabavu ili najam osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz čija vrijednost ne prelazi 400.000 kuna, te povećanje praga za ulazak u sustav PDV-a na 300.000 kuna.

6. Uz to, izmjenama Zakona o porezu na dohodak propisano je da se uzdržavanim članovima uže obitelji smatraju: bračni drug, roditelji poreznog obveznika, djeca do prvog zaposlenja, te punoljetne osobe kojima je porezni obveznik imenovan skrbnikom prema posebnom zakonu. K tome, fizičke osobe koje ostvaruju dohodak od samostalnih djelatnosti koji se može oporezivati u paušalnom iznosu moći će utvrđivati dohodak u paušalnom iznosu dok ne ostvare 300.000 kuna godišnjeg primitaka.

7. Svakako treba napomenuti i da izmjenama zakona o lokalnim porezima vlasnici motocikala starijih od deset godina neće plaćati taj porez. Tim izmjenama zakona u rujnu ove godine je ukinuto i stupanje na snagu poreza na nekretnine u 2018.

Odluka Vlade je očekivana, još nismo odlučili hoćemo li povisiti cijenu cigareta

Namjera Ministarstva financija da dosegne iznos minimalne trošarine koju propisuje Direktiva EU s još dva povećanja, prošlogodišnjim i ovim sada, okvirno je najavljeno prije više od godinu dana. Zbog toga vodeće duhanske kompanije i nisu iznenađene.

- Povećanje trošarina je očekivano jer predstavlja nadogradnju svih prethodnih povećanja trošarina u zadnjih 5-6 godina, a koja su proizašla iz obveza Hrvatske da zaključno sa 31. prosinca 2017. dosegne minimalne razine oporezivanja cigareta kako je propisano relevantnom Direktivom EU, prema kojoj trošarina mora biti minimalno 90 eura na 1000 cigareta. Iako zemlje članice EU mogu podizati trošarine još i više, za Hrvatsku to vjerojatno nema smisla radi njezina okruženja - komentar je Stanka Kršlovića, voditelja korporativnih poslova Philip Morris Zagreb.

Što se tiče utjecaja ovoga povećanja, a što treba imati na umu i za buduća eventualna povećanja trošarina na cigarete, Kršlović napominje da je velika razlika u cijenama koje Hrvatska ima u usporedbi sa susjednim zemljama koje nisu članice EU jednako kao i veliko sivo tržište koje postoji u Hrvatskoj.

- U tom smislu odmjereno, unaprijed planirano i najavljeno podizanje poreza jest uvjet stabilnosti poslovanja, ali i državnih prihoda - ističe Kršlović.

Iz British American Tobacca (BAT) slično odgovaraju na podizanje trošarina:

- Razumijemo odluku Vlade kojom se usklađuje trošarinska politika s Direktivom EU. Ona je očekivana jer smo u zadnjoj godini prilagodbe. Kao poslovni subjekt koji posluje u Hrvatskoj uskladit ćemo se sa zakonskom regulativom i obavezama. Tek po objavi Vlade morat ćemo donijeti odluku o tome hoće li cijena naših cigareta rasti i ukoliko hoće, u kojoj mjeri će rasti. U svakom slučaju, o svojim ćemo potezima na vrijeme obavijestiti potrošače, sukladno primjenjivim propisima - rekao je Josip Lozančić, član Uprave BAT-a za regulatorne poslove. (J.T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:15