POBOLJŠANJE U ZRAČNOJ LUCI

'Tuđman' dobiva novi sustav kontrole leta

 Nikša Duper / CROPIX

Hrvatska kontrola zračne plovidbe odabrala je sustav A-SMGCS (Advanced - Surface Movement Guidance & Control System) švedske kompanije Saab za nadzor prometa u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb. Vrijednost sustava je 4,4 milijuna eura, od čega se 85 posto potrebnih sredstava sufinancira iz fondova EU.

A-SMGCS je projekt Hrvatske kontrole zračne plovidbe, a odnosi se na sustav za nadzor prometa i vođenje zrakoplova na manevarskim površinama Zračne luke “Franjo Tuđman” u svim vremenskim uvjetima.

Sustav se sastoji od jednog primarnog radara i 14 multilateracijskih senzora razmještenih u krugu piste, koji služe za detekciju i automatsku identifikaciju zrakoplova i vozila. Podaci se obrađuju u centralnom sustavu za obradu podataka te se koreliraju s planovima leta i prikazuju na radnim pozicijama na kontrolnom tornju Zagreb.

Uz funkciju nadzora prometa, sustav ima ugrađenu funkciju alarma u slučaju opasnih situacija potencijalne kolizije dvaju zrakoplova ili zrakoplova i vozila. Ovim projektom će HKZP dobiti najmoderniji i najnapredniji sustav za vođenje prometa na aerodromu kojim se mogu pohvaliti samo najveći europski aerodromi. Manevarske površine obuhvaćaju uzletno-sletnu stazu, kao i staze za vožnju zrakoplova dok kontrola leta nije nadležna za vođenje po stajanci niti do zračnih mostova.

Novi sustav će biti pušten u rad u 2018. godine, a do tada će kontrola leta nadzor zračnog prostora na novom terminalu zagrebačkog aerodroma obavljati kao i do sada.

Dragan Bilać, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe, naglašava da su “ponosni što je važnost projekta potvrdila i Europska komisija s obzirom na to da je projekt sufinanciran sredstvima Instrumenta za povezivanje Europe (CEF)”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:08