DANICA I LENTA

TUĐMANOV VELERED BIT ĆE PETI PO VAŽNOSTI NA LISTI ODLIČJA Saznajemo i na koji će se datum dodjeljivati njegov orden

 
Franjo Tuđman
 Reuters

U povodu 20. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana istaknuti hrvatski državljani prvi će put biti odlikovani Veleredom Predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom, novim odlikovanjem koje je u izmjenama Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike predložilo Ministarstvo uprave.

Prema prijedlogu koji se nalazi u javnoj raspravi, novo odlikovanje bilo bi peto najvažnije odlikovanje u Hrvatskoj i ukupno peti velered. Jedina važnija odlikovanja od onog s imenom Franje Tuđmana jesu ona koja nose imena kraljeva i kraljica: Velered kralja Tomislava, kraljice Jelene, kralja Petra Krešimira IV. i kralja Dmitra Zvonimira. Na petom će mjestu, prema prijedlogu Zakona, biti Velered Franje Tuđmana.

Tako će novo odlikovanje u redoslijedu važnosti biti ispred kneževa Trpimira, Branimira i Domagoja, zatim Nikole Šubića Zrinskog i bana Jelačića, Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Ante Starčevića, Stjepana Radića, Marka Marulića, Ruđera Boškovića, Nikole Tesle i drugih.

Kako stoji u obrazloženju zakonskih izmjena, ove se godine navršava 20. obljetnica Tuđmanove smrti, što je “prigoda da Republika Hrvatska ustanovi visoko odlikovanje, kojim će se utemeljitelj demokratske, suverene i neovisne hrvatske države i vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske u Domovinskom ratu uvrstiti u red najviših hrvatskih državnih poglavara te će se na taj način trajno izraziti zahvalnost hrvatskog naroda i hrvatskih državljana njegovim povijesnim zaslugama”.

Hitna procedura

Dodjela odlikovanja Velereda Predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom, stoji dalje u prijedlogu, svake će se godine u prigodi obljetnice njegove smrti 10. prosinca dodjeljivati hrvatskim državljanima “kao izraz najvišeg priznanja Republike Hrvatske za promicanje hrvatskih državnih i nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu, posebice za promicanje državljanskog jedinstva i nacionalnog zajedništva, državotvorstva i duhovnih vrednota hrvatskog naroda”.

Predviđeno je da prijedlog Zakona o državnim odlikovanjima i priznanjima ostane u javnoj raspravi iznimno kratko, tek nekoliko dana - do 10. studenoga. Već dva dana kasnije, za 12. studenoga, predviđena je objava izvješća o javnoj raspravi i odgovori na moguće komentare, a zakonodavc u posebnom obrazloženju navodi kako će se zakonske izmjene donijeti po hitnom postupku. “Prije svega želi se omogućiti provedba odgovarajućeg postupka vezanog za donošenje Zakona, imajući u vidu da je ove godine 20. obljetnica smrti prvoga hrvatskoga predsjednika, kako bi prva dodjela odlikovanja mogla biti upriličena 10. prosinca 2019., o 20. obljetnici smrti”.

20. obljetnica

Inicijativa za uvođenje novog odlikovanja potekla je originalno od Generalskog zbora, a ovog proljeća ju je javno iznijela predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je prijedlog za ustanovljavanje odlikovanja kojim se predsjednik Tuđman uvrštava među hrvatske poglavare objavila prigodno 14. svibnja, na datum Tuđmanova rođenja.

Inicijativu je odmah pozdravio i premijer Andrej Plenković, koji je izjavio da “20 godina nakon Tuđmanove smrti dolazimo u fazu da je i ta inicijativa vrlo dobra. Tu se slažem s predsjednicom i mislim da ćemo postići konsenzus”. Posebno ju je pak podržao Vladimir Šeks, koji je napomenuo da je dr. Tuđman bio državnik, vizionar i strateg koji je u najzamršenijim povijesnim okolnostima uspio homogenizirati Hrvate i zavrjeđuje da se po njemu nazove najviše odlikovanje.

Ostala odlikovanja u rangu ovog dodjeljuju se poglavarima drugih država (Velered kralja Tomislava) za njihov doprinos uspostavi suvereniteta RH, njezinu međunarodnom ugledu i razvitku međudržavnih odnosa Hrvatske i njihove zemlja, zatim dostojanstvenicima, visokim državnim dužnosnicima, čelnicima međunarodnih organizacija, hrvatskim i stranim predsjednicima parlamenta i vlada te vojnim zapovjednicima Oružanih snaga (Velered kraljice Jelene i Velered kralja Petra Krešimira IV.) za doprinos međunarodnom položaju Hrvatske ili izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga i za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama te, naposljetku, hrvatskim i stranim vjerskim dostojanstvenicima te visokim dužnosnicima za izniman doprinos odnosima hrvatske države i vjerskih zajednica te uspjehe u kulturnom i humanitarnom djelovanju (Velered kralja Dmitra Zvonimira).

Prvi Velered Franje Tuđmana posthumno Franji Kuhariću

U Uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović sinoć nam je potvrđeno kako će prvi Velered Franje Tuđmana dobiti kardinal Franjo Kuharić. Podsjetimo, inicijativa je originalno potekla od Generalskog zbora, a ovoga proljeća javno ju je iznijela predsjednica Republike, i to 14. svibnja, na dan Tuđmanova rođenja.

Na svom putovanju u Kanadi poručila je i kako smatra da bi prva odlikovana osoba posthumno trebao biti kardinal Franjo Kuharić. Inicijativu je odmah pozdravio i premijer Andrej Plenković, koji je izjavio da “20 godina nakon Tuđmanove smrti dolazimo u fazu da je i ta inicijativa vrlo dobra. Tu se slažem s predsjednicom i mislim da ćemo postići konsenzus”.

Posebno ju je pak podržao Vladimir Šeks, koji je napomenuo da je dr. Tuđman bio državnik, vizionar i strateg koji je u najzamršenijim povijesnim okolnostima uspio homogenizirati Hrvate i zavrjeđuje da se po njemu nazove najviše odlikovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:43