DOBRA VIJEST

Turci uplatili pet milijuna eura na račune Diokija i Dine: Sutra napokon plaće?

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 19.09.2012. u 19:59

Nenad Dugi / CROPIX

Računi Diokija i Dina Petrokemije danas su deblokirani, a na njih je Caliskan uplatio dogovorenih pet milijuna eura za kupnju Diokijeve tvrtke Adriaoil

ZAGREB - Turska kompanija Caliskan uplatila je danas pet milijuna eura na račune Diokija i Dina Petrokemije, tako da bi njihovi radnici sutra napokon mogli dobiti zaostale plaće, doznaje se neslužbeno od sindikata.

Nakon što su računi Diokija i Dina Petrokemije danas deblokirani, na njih je Caliskan uplatio dogovorenih pet milijuna eura za kupnju Diokijeve tvrtke Adriaoil, a iz tih sredstava će se radnicima isplatiti zaostale plaće koje su trebali dobiti do 30. lipnja.

Po sindikalnim računicama, radnici Diokija na zagrebačkom Žitnjaku trebali bi primiti 4,5 zaostalih plaća, a radnici Dine u Omišlju na Krku šest plaća. U sindikatu se nadaju da će plaće sjesti na račune radnika do sutra u podne.

Time bi završila višemjesečna agonija 850 radnika Dioki grupe, koji su zbog neisplaćenih plaća organizirali niz prosvjeda, od zauzimanja pogona na Žitnjaku i štrajka glađu, do blokade krčkog mosta i prijetnji napuštanjem pogona u kojima su pohranjene opasne kemikalije.

No, ostaje im borba za spas radnih mjesta, koja bi trebao barem djelomično sačuvati ulazak turskog investitora u vlasničku strukturu Diokija i obnova proizvodnje.

"Ne sumnjam da će se realizirati isplata zaostalih plaća, kao i da će vrlo brzo započeti pripreme za obnovu proizvodnje barem u Omišlju, jer Caliskan je ozbiljna tvrtka, a plan Ministarstva financija za restrukturiranje i spas Diokija je dobro zamišljen", izjavio je Hini dopredsjednik Sindikata radnika Dina Petrokemije Predrag Mihaljević.

Turski investitor je s Dinom potpisao ugovor o pokretanju prerade polietilena na Krku koja bi trebala početi odmah nakon ponovnog pokretanja pogona i nabave sirovine. Mihaljević smatra kako bi u slučaju da sve potrebne pripreme počnu odmah, prerada polietilena mogla krenuti već za mjesec i pol dana.

Izdvajamo