VLADA OPOVRGAVA SINDIKAT

TURSKI PROJEKT MASOVNOG POŠUMLJAVANJA NAIŠAO NA OZBILJNU KRITIKU Sindikat poljoprivrede i šumarstva tvrdi da su gotovo sva stabla možda već uginula

Mustafa Şentop sadi stablo u sklopu Nacionalnog dana pošumljavanja
 Evrim Aydin / Anadolu Agency

Sindikat poljoprivrede i šumarstva Turske tvrdi da je moguće da je 90 posto od 11 milijuna mladih stabala koja su u toj državi posađena u sklopu projekta masovnog pošumljavanja uginulo nakon svega par mjeseci, piše The Guardian.

Volonteri su 11. studenog prošle godine u Turskoj u sklopu Nacionalnog dana pošumljavanja posadili jedanaest milijuna stabala na dvije tisuće različitih lokaliteta, a u akciji su sudjelovali i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan te predsjednik sabora Mustafa Şentop. U sklopu te akcije srušen je svjetski rekord za broj posađenih stabala na jednoj lokaciji u jednom satu. U gradu Çorum tada je posađeno 303.150 mladih stabala.

Predsjednik sindikata Şükrü Durmuş, međutim, tvrdi da je 90 posto stabala koje su njegove radne skupine ispitale uginule zbog nedostatka vode. Durmuş smatra da su stabla uginula jer su posađena u krivo vrijeme i zato što su ih sadile nestručne osobe. Izostanak kiše također je kumovao ugibanju stabala. Šef sindikata kaže da su ispitivanja provedena u šest od ukupno 81 provincije te da se planiraju novi izlasci na teren.

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Turske opovrgnulo je te tvrdnje te konstatiralo da je 95 posto svih posađenih stabala zdravo te da i dalje rastu. Sindikat, pak, sumnja u istinitost te tvrdnje. "Čak i unutar normalnih vremenskih okvira i s adekvatnom pripremom, uspješnost pošumljavanja kreće se od 65 do 70 posto. Brojka s kojom je ministarstvo izašlo u javnost nikada nije točna", rekao je Durmuş.

Kritičari masovnog pošumljavanja tvrde takve projekte nekada zna zadesiti visoka smrtnost stabala, ali i da se njim koriste države i tvrtke koje žele "zazeleniti" svoj imidž. Unatoč sukobu sindikata i vlade, predsjednik Erdogan rekao je da će se Nacionalni dan pošumljavanja održati i ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:31