UPLOVIO U PODNE

Turski teretni brod "Haksa" koji je doživio havariju dotegljen u Brodotrogir

 
 Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Turski teretni brod "Haksa" koji je u nedjelju doživio havariju u akvatoriju otoka Jabuka, u ponedjeljak poslijepodne dotegljen je u trogirsko brodogradilište gdje će biti obavljen pregled i popravak kvara koja je uzrokovala prodor vode u njegov trup.

Turski brod uplovio je u Brodotrogir nakon što je ranije danas, prilikom njegova tegljenja na morskoj poziciji 12 milja sjeverozapadno od Drvenika u njega ponovno prodirala voda te je bilo privremeno zaustavljeno tegljenje.

"Uplovljavanjem u trogirsko brodogradilište uklonjena je opasnost potonuća broda u more", rekao je za Hinu kapetan u splitskoj Lučkoj kapetaniji Davor Vidan.

U galeriji pogledajte fotografije snimljene prilikom dolaska 'Hakse' u Brodotrogir:

Tijekom tegljenja ovog turskog broda te privremenog zaustavljanja tegljenja i uplovljavanja u trogirsko brodogradilište nije bilo nikakvih onečišćenja.

"Po uplovljavanju u trogirsko Brodogradilište na ovaj su brod poslani vatrogasci obave ispumpavanje zauljene vode u strojarnici te sva druga potrebna čišćenja na njemu", kazao je Vidan.

Istaknuo je kako je najvažnije da u havariji turskog teretnog broda nitko nije stradao te je svih 13 članova posade blagovremeno iskrcano s njega i odvezeno u Split gdje su zbrinuti.

Galerija fotografija: Dolazak spašenih članova posade turskog teretnog broda u Split (17.6.2018.)

Kako su rekli u trogirskom brodogradilištu, uslijedit će i očevid na havariranom brodu koji će se obaviti vjerojatno u utorak ujutro nakon što se završi ispumpavanje zauljenih voda i kompletno isušivanje broda.

Prodor vode u trup ovog broda prvotno je bio zaustavljen u nedjelju, nakon što je na otvor kroz koji je ulazila voda nalijepljena aluminijska ploča te je organizirano njegovo tegljenje remorkerom Brodospasa.

Tegljenje broda prema Trogiru zaustavljeno je u ranim jutarnjim satima s nedjelje na ponedjeljak, nakon što je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) u 1,40 sati zaprimila dojavu posade kako brod ponovno prima more kroz novonastalo oštećenje u brodskoj oplati, nešto ispod razine mora, a ne kroz prvotno sanirano oštećenje, priopćeno je ranije danas iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Nakon tog ponovnog prodora vode u trup broda s njega je evakuirano i preostalih pet članova posade koji su bili ostali na njemu radi organiziranja tegljenja.

Turski teretni brod "Haksa", dugačak 85 metara doživio je havariju u arhipelagu otoka Jabuka u nedjelju rano ujutro zbog prodora mora u strojarnicu. Havarija se dogodila izvan hrvatskih teritorijalnih voda, odnosno u međunarodnim vodama 16 milja sjeverozapadno od otoka Jabuke.

Galerija fotografija: Turski teretni brod Haksa doživio havariju kod otoka Jabuke (17.6.2018.)

Osam od ukupno trinaest članova posade ovog turskog teretnog broda u nedjelju su policijskim brodom dovezeni u splitsku gradsku luku, dok su kapetan broda i četiri člana posade ostali na brodu radi organiziranja njegova tegljenja. Teretni brod "Haksa" plovio je iz Turske u slovensku luku Kopar te je prevozio 3.000 tona magnezita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:05