NAKON OTKRIĆA JUTARNJEG

TURUDIĆ O POZDRAVU 'ZA DOM SPREMNI': 'Mislim da odluka suda neće biti obavezna za sva tijela prekršajnog progona'

 
Ivan Turudić i Marko Perković Thompson
 Damjan Tadić / Joško Ponoš / Hanza Media

U pravomoćnoj presudi koju je donio Visoki prekršajni sud, a čiju presliku ima Jutarnji list, stoji da je pozdrav "Za dom" i "Za dom spremni" korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.

Tu je presudu jutros na N1 televiziji komentirao i predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić.

On je rekao da je pročitao novine i vidio dio obrazloženja i zaključio sljedeće:

- Odluka je takva kakva jest, hoće li to biti obvezno za ubuduće za sve, za sva tijela prekršajnog progona zapravo, mislim da ne. Posve je moguće da drugo vijeće Prekršajnog suda u sličnoj situaciji donese drukčiju odluku.

Turudić je objasnio da kako bi to bilo obvezno za sva vijeća Prekršajnog suda, važno je da se donese pravno shvaćanje, gdje se kaže da je pozdrav Za dom spremni, tko pozdravlja tim pozdravom - prekršaj.

Također je istaknuo kako su "stvari puno jasnije nego što se to predstavlja javnosti".

- Poklič "Za dom spremni" je ustaški pozdrav, mislim da više nitko ne poriče, pa čak i da je naša predsjednica shvatila da je to pozdrav koji nije dopušten, da to nije nikakav stari hrvatski pozdrav - rekao je Turudić za N1.

Naglasio je kako dok se ne donese ujednačeno pravo shvaćanje, sve se prepušta sudskoj praksi za koju treba puno vremena da se ujednači. Istaknuo je kako je sporna pjesma nastala 1991., a pravosuđu je bilo potrebno dugo, 28 godina da se iznjedri jedan pravni stav.

- Mislim da to nije dobro i da to stvara pravnu nesigurnost.

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu naglasio je kako je i to "stav jednog vijeća, nije to stav svih vijeća kojih ima tko zna koliko", te da neko drugo vijeće istog suda koje ne zauzima isti pravni stav može donijeti drugačiju odluku, "ali onda se mora održati sjednica odjela i donijeti pravno shvaćanje". Treba dakle zauzeti jedinstven pravni stav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:07