AFERA KAMIONI

TURUDIĆ ODBIO ZAHTJEV USKOKA ZA IZUZEĆEM SUCA 'Argumenti nisu prikladni'

Ta odluka je uslijedila nakon što je tužiteljica Ksenija Pavić sudskom vijeću prošlog tjedna predala zahtjev za tzv. otklonom jer je sudac Horvatović odbio ispitati dvojicu svjedoka
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić odbio je zahtjev Uskoka za izuzećem predsjednika sudskog vijeća Željka Horvatovića, koji vodi ponovljeni postupak protiv bivšeg HDZ-ova ministra obrane Berislava Rončevića i njegova pomoćnika Ive Bačića u "slučaju kamioni".

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić izjavio je novinarima da Uskokova argumentacija predstavlja polemiziranje s procesnim odlukama Sudskog vijeća. "To su argumenti koji nisu prikladni niti relevantni u smislu odlučivanja o nepristranosti rada suda, odnosno predsjednika sudskog vijeća", kazao je Devčić.

Stoga je, kazao je, zahtijev Uskoka odbijen kao neosnovan, te protiv tog rješenja ne postoji pravo žalbe.

Ta odluka je uslijedila nakon što je tužiteljica Ksenija Pavić sudskom vijeću prošlog tjedna predala zahtjev za tzv. otklonom jer je Horvatović odbio ispitati dvojicu svjedoka čiji bi iskazi, uvjereni su u tužiteljstvu, bacili novo svjetlo na jedan od prvih političkih antikorupcijskih postupaka.

Turudić je u odluci, objavljenoj na internetskoj stranici suda, naveo da iz izjave suca Horvatovića od 6. prosinca proizlazi da je odluke zbog kojih je Uskok podnio zahtjev za njegov otklon donijelo vijeće od tri člana nakon iscrpne analize i ocjene svih dokaza, te da se radi o pravnoj ocjeni u kojoj se ne prejudicira sudska odluka niti se njom izražava pristranost u odnosu na bilo koju od stranaka.

Uskok je u svom zahtjevu naveo da je Horvatović na raspravi odbio kao nevažne njihove dokazne prijedloge, pa tako i da se kao svjedoci ispitaju djelatnici Vojno sigurnosne agencije Zlatko Kozolić i Ivan Popović. Također, Uskok je naveo da je predsjednik vijeća na istoj raspravi pročitao dokumentaciju kao dokaz, a potom zaključio da se ne radi o dokazu.

Turudić u rješenju zaključuje da je Uskok tražio izuzeće predsjednika vijeća zbog nezadovoljstva procesnim odlukama donesenim tijekom postupka.

"Prvenstveno valja napomenuti da takvi navodi sami po sebi predstavljaju nepotrebno polemiziranje s procesnim odlukama suda, te nisu prihvatljivi i prikladni da bi izazvali sumnju u postojanje nepristranosti i objektivnosti predsjednika vijeća", zaključuje Turudić u obrazloženju.

Pored toga, naveo je, način podnošenja zahtjeva za izuzeće koji je bio i medijski najavljen prije nego što je formalno podnesen, ukazuje na pokušaj nedopuštenog utjecaja podnositelja zahtjeva za izuzeće te stvaranje negativne slike o načinu na koji se kazneni postupak vodi.

Stoga tvrdnje iz zahtjeva koje se odnose na način postupanja suca Horvatovića nisu takvog karaktera da bi uopće bile prikladne izazvati sumnju u nepristranost ili objektivnost tog suca jer se svi razlozi kojima Uskok opravdava svoje sumnje u njegovu nepristranost mogu iznijeti u eventualnom pravnom lijeku, što će podnositelj zahtjeva tijekom ovog postupka imati mogućnost, zaključio je Turudić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:14