SPORNA EMISIJA

TUŽBA PROTIV HTV-a Odvjetnički tim Jutarnjeg: ‘Objavljuju laži, klevete i uvrede bez činjenica’

Emisija “Nedjeljom u 2” emitirana 24. studenoga 2013. na 1. programu HRT-a u dijelu spominjanja Jutarnjeg lista, EPH i njegovih vlasnika predstavlja klasičan primjer kršenja odredbi Zakona o medijima i Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Kada se iznosi neistina, i to u obliku nepobitne tvrdnje i apsolutne istine - da je bilo tko u Jutarnjem dobio otkaz zbog pritiska Zdravka Mamića - iako istovremeno ne postoje niti jedna činjenica i argument koji bi potkrijepili takav navod, i kada se to ujedno radi svjesno, iako se zna da je riječ o neistini, to predstavlja kvalificirano kršenje medijskih načela i zakona, odnosno time se ostvaruju obilježja kaznenog djela klevete.

Objavljivanje takvog priloga te vođenje emisije od strane g. Stankovića na način da se tijekom cijelih sat vremena ta jedna te ista neistina i laž ponovno recikliraju, ukazuju na to da su uređivanjem i vođenjem emisije g. Stanković i HRT kao nakladnik na najgrublji mogući način prekršili primjenjive odredbe Zakona o medijima te iznijeli klevete na račun Jutarnjeg lista, EPH i njegovih vlasnika.

Sloboda izražavanja i sloboda medija kao ljudsko pravo ne smije ići nauštrb drugih ljudskih prava. To ne smije i ne može značiti kršenje prava na osobnost i prava na ugled, čast i dostojanstvo.

Zbog nepoštivanja zahtjeva medijskih načela i prava, iznošenja laži i neobjektivnog informiranja javnosti, oštećene osobe pokreću odgovarajuće sudske postupke te će svoju zaštitu tražiti na sudu.

(Tamara Sardelić, pravna služba EPH)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:30