IDU I U BRUXELLES

Tužili Crkvu jer prijeti paklom nevjernicima

Udruga građana podnijela je kaznene prijave protiv Marina Srakića, a Ivana Miklenića tužili su jer je Mesić u Glasu koncila prozvan 'veleizdajnikom'
Rijeka, 221009.Na Korzu je danas udruga gradjana za zastitu ljudskih prava David sakupljala potpise u cilju podrske akcije za postivanje Ustava i zakona Republike Hrvatske. Udruga David podnjela je prijavu drzavnom odvjetniku protiv Ivana Miklenica, glavnog urednika Glasa Koncila i protiv Marina Srakica, predsjednika Biskupske konferencije. Takodjer su podnjeli prijavu puckom pravobranitelju za zastitu zakonitosti tj. preispitivanja zakonitosti drzanja vjerskih obiljezja od strane drzavnih sluzbenika u javnim i drzavnim ustanovama. Na slici: Boris Stanojevic, predsjednik udruge David.Foto: Tea Cimas / CROPIX
 Tea Cimaš / CROPIX

RIJEKA - Udruga građana za zaštitu ljudskih prava 'David' podnijela je kaznene prijave državnom odvjetniku i pučkom pravobranitelju protiv predsjednika Biskupske konferencije Marina Srakića i glavnog urednika Glasa koncila Ivana Miklenića. Prijavljuju ih zbog sumnja u počinjenje kaznenih djela stjecanja protupravne imovinske dobiti Nadbiskupija u RH kroz prijetnju, prijevaru i samovlast u Srakićevu slučaju te zbog kaznenog djela klevete u Miklenićevu.

U Rijeci je jutros počelo prikupljanje potpisa za peticiju kojom se traži podrška građana njihovoj inicijativi. - Krenuli smo odavde, a svaki tjedan peticija će se potpisivati u drugom hrvatskom gradu. Idući tjedan na redu je Osijek. Slijedit će Varaždin, Čakovec, Split, Koprivnica, Karlovac te na kraju Zagreb - rekao nam je predsjednik Udruge Boris Stanojević koji je šetače na riječkom Korzu osobno upoznavao s ciljevima peticije pod egidom 'Dajmo glas za Ustav Republike Hrvatske'.

Što se Miklenića tiče, za 'David' su sporne izjave na račun predsjednika Stipe Mesića kojeg su u Glasu koncila prozvali 'veleizdajnikom'. Za Srakića i Hrvatsku biskupsku konferenciju smatraju da samovlasno pribavljaju pravo da se službeno nazivaju Kršćanska, Kristova i Isusova Crkva, bez ikakvih pravno-formalnih dokaza ili punomoći nazivati se takvim imenima, te da na osnovu toga pribavljaju imovinsku korist kroz Ugovore s Republikom Hrvatskom.

U detaljnim obrazloženjima, uz pozivanje na pojedine članke Zakona, u 'Davidu' pronalaze niz detalja koji se mogu okarakterizirati kao kaznena djela. Primjerice, s obzirom na to da Crkva svakome tko ne slijedi njihovo učenje prijeti vječnim prokletstvom, odnosno paklom, u Udruzi to smatraju kaznenim djelom prijetnje opisanim u članku 129 KZRH.

Stanojević navodi da su do podneva u Rijeci skupili već stotinjak potpisa građana. Kad cijela peticija bude gotova, ističe predsjednik 'Davida', potpisi će biti predani kao prilog kaznenim prijavama. Udruga 'David', sa sjedištem u Zagrebu, osnovana je prije godinu i pol dana, a prema Stanojevićevim riječima, primarna im je zadaća pratiti religijske zajednice svih konfesija te upozoravati na nepravilnosti u njihovu radu.

Slične udruge, s kojima su u Davidu povezani, postoje i u drugim zemljama Europske unije. Predsjednik 'Davida' ističe da su u Zagrebu već održali prosvjed upozorenja, no kako se Crkva na njega oglušila, pribjegli su kaznenim prijavama. Od hrvatskog pravosuđa, ipak, ne očekuju previše. - Dobro znamo u kakvoj državi živimo. Ako ovo ne prođe na hrvatskim sudovima, idemo na više instance, na Europski sud u Bruxellesu - najavljuje Boris Stanojević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:20