ZLOUPORABA POVJERENJA

TUŽITELJSTVO TRAŽI ISTRAŽNI ZATVOR ZA ČETVERO OSUMNJIČENIH DA SU JADRANSKU BANKU OŠTETILI ZA 42,5 MILIJUNA KN 'Mogu utjecati na svjedoke'

Marija Trlaja, Ivo Šinko i Mirko Goreta
 / HANZA MEDIA

Šibensko Županijsko državno odvjetništvo predložilo je u srijedu nakon ispitivanja članova uprave Jadranske banke Ive Šinka, Mirka Gorete, Marije Trlaje te poduzetnika Nikole Žnidarića da se zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke svima odredi istražni zatvor jer postoji opasnost da bi na slobodi ometali kazneni postupak.

Četvero osumnjičenih ispitani su u srijedu do 14,30 sati, nakon čega je zamjenik županijske državne odvjetnice Emilio Kalabrić protiv njih donio rješenje o provođenju istrage zbog sumnje da je prvo troje osumnjičenih počinilo kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a četvrtoosumnjičeni Žnidarić ih poticao na to nedjelo.

Tužiteljstvo sumnja da su od 28. kolovoza 2009. do 27. lipnja 2013. u Šibeniku, prvoosumnjičeni predsjednik uprave banke, zamjenica predsjednika uprave te banke i član uprave iste banke, na traženje i nagovor četvrtoosumnjičenog direktora tvrtke iz Čakovca zlouporabili povjerenje u gospodarskom poslovanju, priopćeno je iz DORH-a.

Učinili su to s ciljem pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi Jadranskoj banci, protivno općim uvjetima kreditnog poslovanja. Naime, tim je uvjetima propisano da se kredit ne može odobriti niti isplatiti bez prethodnog provođenja analize i mišljenja nadležnih stručnih službi banke kao i bez postojanja analize i prethodnog upisa adekvatnih instrumenata osiguranja povrata kredita, kažu u županijskom tužiteljstvu.

"Osnovano se sumnja da su, znajući da su založene nekretnine znatno manje vrijednosti od one navedene u zaprimljenim elaboratima o procjeni i da ne sadrže njihovu stvarnu vrijednost te protivno metodologiji za odobravanje otkupa nedospjelih potraživanja (faktoringa); iako su znali da trgovačko društvo ima kreditnu sposobnost manju od propisane kao i manji koeficijent likvidnosti; unatoč tome su s predmetnim trgovačkim društvom sklopili dva ugovora o okvirnom kratkoročnom revolving kreditu kao i veći broj dodataka tim ugovorima te ugovor o faktoringu.

Osnovano se sumnja da su odmah nakon toga odobravali isplate, a po dospijeću kredita; premda nisu vraćane mjesečne rate kredita; svojim odlukama neosnovano odobravali odgodu vraćanja kredita i za dane kredite i faktoring sklapali dugoročne ugovore o kreditu, iako su znali da je Odlukom o zabrani odobravanja kredita s jednokratnim dospijećem zabranjeno odobravanje, prolongiranje i reprogram kredita s jednokratnim dospijećem svih klijenata banke. Ujedno znali su da sukladno članku 49. Kreditne politike banke, banka ima pravo otkazati plasman te ga proglasiti u cijelosti dospjelim ukoliko klijent ne podmiruje svoje obveze prema banci u roku dužem od tri mjeseca.

Temeljem sklopljenih ugovora, dodataka ugovorima i faktoringa, na opisani su način trgovačkom društvu pribavili protupravnu imovinska korist za isplaćeni iznos od 35.379.008,26 kuna, a banci prouzročili štetu za iznos isplaćenih kredita i pripadajućih kamata u ukupnom iznosu od 42.564.000 kuna", priopćeno je iz Županijskog državnog odvjetništva.

Rješenje o provođenju istrage, tužiteljstvo je donijelo i u odnosu na trgovačko društvo iz Čakovca zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

Sucu istrage Županijskog suda u Šibeniku podnesen je prijedlog da se osumnjičenicima odredi istražni zatvor zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, doznajemo u šibenskom Županijskom državnom odvjetništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:53